Έκκληση του G7 προς τον ΟΠΕΚ για μείωση των τιμών

Έκκληση προς τον ΟΠΕΚ για μείωση των τιμών του πετρελαίου απηύθυναν χθες οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών του G 7 ενω επισήμαναν ότι θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προκειμένου να μην έχουν αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και η εξασθένηση του ευρώ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου η «ομάδα των επτά» επισημαίνεται ακόμη ότι το G 7 θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις διεθνείς χρηματαγορές και πως, μετά την συντονισμένη στήριξη του ευρώ, θα συνεργαστεί περαιτέρω, εάν παραστεί ανάγκη.

Έκκληση προς τον Οργανισμό των πετρελαιοπαραγωγών χωρών έκαναν χθες και οι υπουργοί Εξωτερικών των «επτά» που ζήτησαν από τον ΟΠΕΚ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, οι οποίες έχουν τριπλασιαστεί από τις αρχές του 1999, ενώ ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι η «ομάδα των επτά» θα στείλει σχετική επιστολή στους υπουργούς Πετρελαίου των πετρελαιοπαραγωγικών χωρών.

«Ανάσα» για τις διεθνείς αγορές

Οι διεθνείς αγορές θα επηρεαστούν θετικά από την απόφαση των ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν ποσότητες πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα, εκτίμησε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Ριλουάνου Λούκμαν. Φθάνοντας στο Καράκας της Βενεζουέλας , όπου το διήμερο 27-28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος του ΟΠΕΚ, ο Ρ. Λούκμαν δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής συνέβαλε στην ανακούφιση της αγοράς πετρελαίου καθώς η τιμή του «μαύρου χρυσού» είχε φτάσει στην υψηλότερη τιμή του κατά την τελευταία δεκαετία.