Έτος 2000. Κρίσιμες αποφάσεις για την παγκόσμια οικονομία

Σε κέντρο των εξελίξεων της παγκόσμιας οικονομίας μεταβάλλεται για λίγες ημέρες η πρωτεύουσα της Τσεχίας, αφού φθάνουν ο ένας μετά τον άλλον στην Πράγα, οι εκπρόσωποι των πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου.

Σε αυτήν, θα διεξαχθεί από 26 έως τις 28 Σεπτεμβρίου και η 55η Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην οποία θα συμμετάσχει από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος θα μεταφέρει στους ξένους ομολόγους του, τις ανησυχίες της κυβέρνησης για την κρίση που πλήττει και την εθνική μας οικονομία με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου και την άνοδο του δολαρίου έναντι της δραχμής.

Μόνο από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου υπολογίζεται ότι φέτος η επιβάρυνση του εμπορικού μας ισοζυγίου θα ανέλθει σε 1,5 δισ. δολάρια.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους η δαπάνη για καύσιμα υπερέβη τα 2,6 δισ. δολάρια, ενώ την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο ήταν 924 εκατ. δολάρια.

Η λογιστική επιβάρυνση του δημόσιου χρέους εξ αιτίας της ανατίμησης του δολαρίου έναντι της δραχμής ανέρχεται σε περίπου 750 δισ. δραχμές, ενώ ο συνδυασμός της ανατίμησης πετρελαίου και δολαρίου, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις κατά περίπου 1%, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Εν τω μεταξύ αύριο συνεδριάζει στην Πράγα το G7, οι εκπρόσωποι του οποίου θα συζητήσουν για την αστάθεια του ευρώ και την υψηλή τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Η κρίση στην αγορά καυσίμων, η οποία οδήγησε σε απεργιακές κινητοποιήσεις όλους όσοι εμπλέκονται στον κλάδο, εκτιμάται ότι θα ωθήσει το G7, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και το ECOFIN, το οποίο συνεδριάζει στην ερχόμενη Παρασκευή 29 του μηνός, να ασκήσουν έντονες πιέσεις προς τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, προκειμένου να αυξήσουν την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, η οποία ενδέχεται να μειώσει την τιμή του, κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

Οι ελπίδες στη συνάντηση του G7 στη Πράγα, είχαν επικεντρωθεί, στο να επιτραπεί μια παρέμβαση, η οποία και θα αντέστρεφε την αχαλίνωτα ανοδική πορεία του δολαρίου και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μέχρι την ώρα, που οι κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Μ. Βρετανίας μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν από κοινού το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Βεβαίως, με την παρέμβαση αυτή δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι το πρόβλημα ξεπεράστηκε, αλλά ούτε να αρνηθεί ότι έδωσε μια ανάσα στο ευρώ, το οποίο σημείωσε άνοδο στις αγορές συναλλάγματος έναντι του δολαρίου.