Αγωνία στα πυρόπληκτα σπίτια για την κακοκαιρία

Προβλήματα κυρίως στην Αττική προκάλεσε η βροχή και ο δυνατός αέρας.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε συνολικά από διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου 46 κλήσεις για πλημμύρες σε υπόγεια και άλλες 46 κλήσεις για κοπές δέντρων και απομάκρυνση πινακίδων και άλλων αντικειμένων που έπεσαν από τον αέρα.

Στην οδό Αλαμάνας στον Κολωνό, έγινε καθίζηση με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και ο δρόμος παραμένει κλειστός.

Διακοπές της κυκλοφορίας λόγω του μεγάλου ύψους των υδάτων σημειώθηκαν ακόμα στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος της Χαλυβουργικής, στην υπόγεια διάβαση της οδού Καλλιρρόης και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής, προβλήματα όμως που αποκαταστάθηκαν γρήγορα.

Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς σε αρκετούς δρόμους έχουν πέσει δέντρα και έχουν παρασυρθεί κάδοι απορριμάτων, ενώ και το οδόστρωμα είναι ιδιαίτερα ολισθηρό.

Το αντιπλημμυρικό σχέδιο «Καλλιρρόη» έθεσε σε εφαρμογή το Σαββατοκύριακο 20-21/10/2007 ο Δήμος Αθηναίων και ειδικότερα ο Οργανισμός Αντιμετώπισης Καθημερινών Προβλημάτων (Ο.Α.Κ.Π) σε συντονισμό με τις Δημοτικές Υπηρεσίες, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Ο.Α.Κ.Π. και στο τηλέφωνο 195 ( γραμμή εξυπηρέτησης του Δημότη), απευθύνθηκαν πολλοί Αθηναίοι για βοήθεια στην αντιμετώπιση προβλημάτων από τα νερά της βροχής .

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Ο.Α.Κ.Π. , το οποίο λειτουργεί καθημερινά έως τις 21:00 και στις έκτακτες καταστάσεις 24 ώρες το 24ωρο, συντόνισε και συνεργάστηκε με τα συνεργεία του Δήμου για άμεση επίλυση των προβλημάτων.

Σε συνεργασία με τα 7 δημοτικά διαμερίσματα οι οδοκαθαριστές θα καθαρίσουν τις σχάρες των φρεατίων από τα αντικείμενα που συσσωρεύτηκαν σε αυτές από την πρόσφατη βροχή.

«Ήταν μια δυνατή βροχή και το σύστημα ανταποκρίθηκε καλά», δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θεμ. Ξανθόπουλος, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, επειδή κινητοποιήθηκαν όλοι, και το υπουργείο και οι δήμοι, οι κοινότητες κ.λπ. είδαμε ότι ήταν μειωμένες οι επιπτώσεις από τη βροχόπτωση.

Οπως είπε, στην Αττική λόγω της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, τέσσερις μεγάλες εργολαβίες δούλευαν επί δυόμισι μήνες εντατικά σε μεγάλα ρέματα, στον Κηφισό κοντά στις Τρεις Γέφυρες, στη Γιαννούλα, στον Αγιο Γεώργιο δηλαδή στο Θριάσιο Πεδίο, στο Σαρανταπόταμο και στην Εσχατιά.

Σχετικά με το θέμα των φρεατίων ανέφερε ότι ο υπουργός Γ. Σουφλιάς, “επιτέλους έβαλε μια τάξη”.

“Από 1η Ιανουαρίου 2008, με νόμο, έχει ξεκαθαρίσει ποια φρεάτια είναι του ΥΠΕΧΩΔΕ – στους δρόμους που θα κάνουμε εμείς συντήρηση πλέον – και ποια είναι των Δήμων και έτσι ξέρει ο καθένας τι πρέπει να κάνει”, είπε και πρόσθεσε:

Σε παρατήρηση ότι δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης είχε πει πως πολλά φρεάτια δεν είχαν καθαριστεί, απάντησε ότι αυτά είχαν καθαριστεί τον προηγούμενο μήνα και ξαναβρώμισαν τις μέρες που ακολούθησαν.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ υπήρξαν και προβλήματα ηλεκτροδότησης, καθώς τέθηκαν εκτός λειτουργίας γραμμές στη Θηβών, την Ελευσίνα, τη Βάρης-Κορωπίου, την Αγ. Παρασκευή και τη Φιλοθέη. Χωρίς ρεύμα είναι αυτή την ώρα και περιοχές της Τούμπας, πάνω από το γήπεδο του ΠΑΟΚ, μετά από τη βλάβη που έγινε σε υπόγεια γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η Πυροσβεστική δέχθηκε 25 κλήσεις για πλημμύρες στην Άμφισσα και 15 κλήσεις για κοπές δέντρων στα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο Κρήτης.

Σύσκεψη στην Πελοπόννησο

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στα γραφεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Τρίπολη, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Νίκου Αγγελόπουλου, με αντικείμενο την αντιμετώπιση κινδύνων από εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Πελοποννήσου, υποστρατηγός Χρήστος Μακρής, ο περιφερειακός διευθυντής Πυροσβεστικής, αρχιπύραρχος Ιωάννης Ζώης, ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας, Παναγιώτης Μπαζίγος, και υπηρεσιακοί παράγοντές.

Ο κ. Αγγελόπουλος ζήτησε από τους εκπροσώπους όλων των φορέων εγρήγορση και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πιθανών πλημμυρικών φαινομένων. Τόνισε πως είναι συνυπευθυνότητα Πολιτείας, Περιφερειακής Διοίκησης, Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και πολιτών η πρόληψη και η ετοιμότητα για την αντιπλημμυρική θωράκιση, ενώ επέστησε την προσοχή όλων ιδιαίτερα για τις περιοχές με ιστορικό πλημμυρών και για τις περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου επεσήμανε ότι παρά τις ανησυχίες και τους φόβους που υπήρχαν για ακραία καιρικά φαινόμενα το Σαββατοκύριακο, καμία περιοχή δεν παρουσίασε ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ τόνισε πώς η προσπάθεια που έγινε από την απελθούσα γενική γραμματέα της περιφέρειας, Αγγέλα Αβούρη, στο επίπεδο των αντιδιαβρωτικών έργων είχε σημαντικά αποτελέσματα.

Στόχος όλων «πρέπει να είναι η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας, τόσο στον τομέα της πρόβλεψης όσο και της αντιμετώπισης, προκειμένου να μη δοκιμαστούν για μία ακόμα φορά οι κάτοικοι της περιφέρειας Πελοποννήσου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι για τον καλύτερο συντονισμό αποφασίστηκε η σύσταση ειδικού συντονιστικού οργάνου υπό την εποπτεία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου και με τη συμμετοχή όλων των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επεκταθούν από τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Δευτέρας σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα με εξαίρεση ίσως την Ανατολική Κρήτη και τις νοτιότερες περιοχές των Δωδεκανήσων. Εως το βράδι της Δευτέρας η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση στις περισσότερες περιοχές.

Ειδικότερα, στις πυρόπληκτες περιοχές της Πελοποννήσου, οι πολύ ισχυρές καταιγίδες το πρωΐ θα περιοριστούν στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Μεσσηνίας και η έντασή τους θα μειωθεί. Στην Εύβοια και την Αττική οι ισχυρές καταιγίδες θα σταματήσουν το πρωί της Δευτέρας.

Την Τρίτη και την Τετάρτη, βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, καθώς και στο Αιγαίο.