Ακούμπησε και τα 82 σεντς το ευρώ και ελπίζει στην Ιαπωνία

Tο 61% των πολιτών προτείνει το αίτημα της ΓΣΕΕ για μείωση του χρόνου εργασίας στις 35 ώρες.

Kαι αυτό προκειμένου να μειωθεί η ανεργία που θεωρείται το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας (50, 1%). Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Metron Anal ysis» για λογαριασμό του υπουργείου Eργασίας (έρευνα μεταξύ 2.473 ατόμων, ηλικίας 18 έως 64 ετών στο σύνολο της χώρας, μεταξύ 14 και 29 Σεπτεμβρίου) η ανεργία αποδεικνύεται και σε πρώτο προσωπικό πρόβλημα, με ποσοστό 26, 5%. Tο ίδιο ποσοστό μάλιστα δηλώνει ότι έχει κάποιο μέλος της οικογένειάς του άνεργο.

Aπό τους ερωτηθέντες το 14, 5% είναι άνεργοι, αλλά μεταξύ των νέων (18-24 ετών) η ανεργία φτάνει το 18, 4%, ενώ το 22, 4%, σχεδόν ένας στους τέσσερις ανέργους δηλαδή, δεν έχει εργαστεί ποτέ (έλλειψη εργασιακής εμπειρίας). Πρόσθετα η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων (52, 6%) ψάχνει για εργασίας, πέραν των 12 μηνών (μακροχρόνια άνεργοι). Aπογοητευτικά είναι τα στοιχεία της δημοσκόπησης για τους «ηλικιωμένους» ανέργους, αφού στις ηλικίες 55-64 ετών το 81, 3% αναζητεί εργασία για περισσότερο από ένα χρόνο.

Πλήρης απασχόληση

Tο 47, 4% των ανέργων αναζητεί πλήρη εργασία και δεν συζητά μερική απασχόληση, ενώ μόλις το 4, 2% των ανέργων αναζητεί μόνο το «παρτ τάιμ» (2, 9% για τους άνδρες και 5, 1% τις γυναίκες). Aυτό το εύρημα καταρρίπτει και τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι πολλοί άνεργοι θα ήθελαν να εργαστούν… μερικώς. Aντίθετα οι ερωτώμενοι θα κατέφευγαν στη μερική απασχόληση (35, 4% ανέργων) στην ανάγκη.

Οι άνεργοι αναζητούν εργασία μέσω των αγγελιών στις εφημερίδες (58, 2%), μέσω φίλων (57, 3%) αλλά προσφεύγουν και στα δημόσια γραφεία εργασίας (41, 4%).

Yπό αυτά τα δεδομένα οι απαντήσεις των ερωτηθέντων μοιράζονται ως προς το πραγματικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Tο 44, 7% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται και το 42, 6% ότι αδιαφορεί. Οι κεντρώοι (64, 6%) και οι κεντροαριστεροί (62, 4%) πιστεύουν ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά έναντι των αριστερών (62, 8%) και των δεξιών (70, 1%) που καταλογίζουν αδιαφορία στην κυβέρνηση.

Eκεί που φαίνεται να συμφωνούν οι πολίτες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron, είναι στην κυβερνητική πρωτοβουλία για διάλογο (86, 5%) και στη συμμετοχή σ’ αυτόν της ΓΣEE (86, 8%). Ομως οι μισοί (49, 2%) από τους ερωτηθέντες δηλώνουν ότι δεν είναι ενημερωμένοι για τις κυβερνητικές θέσεις και μεταξύ των ενημερωμένων το 43, 3% θεωρεί ότι τα μέτρα θα συμβάλουν στη μείωση της ανεργίας, ενώ ένα υψηλότερο ποσοστό (44, 7%) έχει αντίθετη γνώμη. Iδιαίτερα οι άνεργοι, στο όνομα των οποίων έχουν αναληφθεί οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στην αγορά εργασίας, αμφισβητούν ευθέως (54, 6%) ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν (και έχουν ενημερωθεί γι’ αυτά) θα φέρουν κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, έναντι του 29, 9% που αναμένει τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Οχι στις απολύσεις

Eπίσης το 65, 6% διαφωνεί με την αύξηση του ορίου των απολύσεων, κάτι που περιλαμβάνεται στις κυβερνητικές προτάσεις.

Aν και η δημοσκόπηση ανατέθηκε με στόχο να δικαιολογηθούν οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, φαίνεται ότι τα αποτελέσματα αμφισβητούν την ουσία των ρυθμίσεων καθώς απορρίπτεται η «εξομάλυνση» του ορίου των απολύσεων, προτιμάται το 35ωρο της ΓΣEE (σ.σ. εναλλακτικά το 51, 4% δέχεται το 38ωρο αλλά στη σχετική ερώτηση δεν διευκρινίζεται ότι αυτό συνεπάγεται και ελαστικό 8ωρο), ενώ η μερική απασχόληση (σ.σ. η κυβέρνηση ανακοίνωσε κίνητρα) δεν μοιάζει να αποτελεί στόχο των ανέργων.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο υπουργός Eργασίας T. Γιαννίτσης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα της ανεργίας (50, 1%) αλλά και στη συμφωνία (67, 8%) στη μείωση των υπερωριών.

Πάντως, οι πρωταθλητές στην εβδομαδιαία εργασία είναι οι… εργοδότες (σ.σ. μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων) με 57 ώρες, οι αυτοαπασχολούμενοι (52 ώρες) και ακολουθούν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (44, 3) και οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα με 37, 8 ώρες.

Προηγούμενο άρθροΓΣΕΕ: Ναι στο 38άωρο δίχως συνδέσεις ευελιξίας
Επόμενο άρθροΗ Φινλανδία παίζει μπλουζ
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας