Αλαλούμ τοποθετήσεων στο ΣΥΡΙΖΑ

«Αλαλούμ» δηλώσεων και τοποθετήσεων στο ΣΥΡΙΖΑ καθώς τα στελέχη του, που το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τις δημόσιες εμφανίσεις τους, αποδεικνύουν στην πράξη την έλλειψη ενιαίας γραμμής αναφορικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει το κόμμα αν βρεθεί στη εξουσία, αλλά και συγκεκριμένων προτάσεων σε μείζονα ζητήματα.

Χαρακτηριστική του κλίματος ήταν η χθεσινή τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκη, και εκ των πρωτεργατών της διαμόρφωσης του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παρά τις κατ’ επανάληψη τοποθετήσεις της ηγεσίας του κόμματος για ακύρωση του Μνημονίου, διευκρίνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ότι η καταγγελία του Μνημονίου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι νομική αλλά πολιτική.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει πρώτα σε πολιτική και στη συνέχεια σε νομική καταγγελία του Μνημονίου με σχέδιο διαχείρισης των συνεπειών», είπε ο κ. Δραγασάκης, προσθέτοντας πως κάποιες πλευρές του Μνημονίου πρέπει να επανεξετασθούν και να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, για κάποιες άλλες θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις, ενώ κάποια τμήματα θα καταργηθούν.«Μέσα στην ίδια συμφωνία είναι τα εργασιακά μέτρα, τα οποία εμείς θα ακυρώσουμε αμέσως μόνοι μας, μονομερώς.

Δεύτερον, είναι η χρηματοδότηση των τραπεζών, που δεν μπορούμε να την ακυρώσουμε, γιατί από αυτήν εξαρτάται η χρηματοδότηση και ρευστότητα της οικονομίας. Τρίτον, είναι άρθρα των συμβάσεων που αντίκεινται στο γενικό Σύνταγμα και σε διεθνείς συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αυτά θα τα ακυρώσουμε μετά όμως τη συζήτηση και τη διαπραγμάτευση», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Καταστροφή

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο κ. Δραγασάκης παραδέχθηκε πως αν κοπεί η χρηματοδότηση, η Ελλάδα θα καταστραφεί. Επανέλαβε δε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να παγώσει ό,τι φέρνει ύφεση και δεσμεύτηκε ότι με το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν θα γίνει καμία μείωση μισθών και καμία κοινωνική περικοπή. «Το Μνημόνιο δεν υπάρχει γιατί δεν ψηφίστηκε από το λαό», είπε και υπογράμμισε την ανάγκη η Αριστερά να μπει σε μία διαδικασία βίαιης ωρίμασης.

Την ίδια ώρα ο Β. Πριμικήρης, επίσης στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ALHPA επέμενε ότι «ξεκάθαρα καταγγέλλουμε το Μνημόνιο» αν και «μπορεί να μην αποφύγουμε το πιστωτικό γεγονός». «Το πιστωτικό γεγονός μπορεί και να μην το αποφύγουμε. Υπάρχει περίπτωση με την οποιαδήποτε κίνηση που θα κάνουμε να μπει θέμα πιστωτικού γεγονότος», είπε.

Αίσθηση προκαλεί και η χθεσινή δήλωση του βουλευτή Γ. Σταθάκη ο οποίος μιλώντας στο MEGA παραδέχθηκε πως αν τελικώς διακοπεί η χρηματοδότηση από την Ευρώπη τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην επιβολή έκτακτων φορολογικών μέτρων.

Και ενώ στο εσωτερικό επικρατεί χάος και στο εξωτερικό ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με κλειστές πόρτες, χθες η Κουμουνδούρου επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις για τις άνευ αποτελέσματος επαφές Τσίπρα στην Ευρώπη, μιλώντας για θετική αποτίμηση και ρίχνοντας στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης την ευθύνη. Στη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο συντονιστής της επικοινωνιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλος υποστήριξε ότι στο γαλλικό Τύπο δεν υπήρξε κανένα δημοσίευμα για δήθεν ενόχληση του Γάλλου προέδρου από το «Ολάντ ρέο» και ότι αυτή η δήθεν ενόχληση εμφανίστηκε μόνο σε ελληνικά ΜΜΕ. Αντιθέτως, όπως τόνισε, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τα ξένα ΜΜΕ για το ταξίδι του κ. Τσίπρα, τις επαφές του οποίου στο Παρίσι κάλυψαν 200 δημοσιογράφοι και στο Βερολίνο 300.

Ατόπημα

«Το δήθεν ατόπημα, κανείς δεν το θεώρησε ατόπημα στη Γαλλία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουλόπουλος, ο οποίος πάντως δεν έκανε αναφορά στο γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δεν πέτυχε να συναντηθεί με τον κ. Ολάντ.

Ο Αλ. Τσίπρας πάντως από την πλευρά του, χθες κλιμάκωσε τις επιθέσεις του τόσο στον κ. Σαμαρά όσο και στον κ. Βενιζέλο, χαρακτηρίζοντάς τους «φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς και συνένοχους της τραγωδίας του λαού μας».

«Ο κ. Βενιζέλος στις Βρυξέλλες φάνηκε να εκλιπαρεί χαμηλόφωνα για μια δήλωση τιμωρίας του ελληνικού λαού και της πατρίδας μας. Από την άλλη ο κ. Σαμαράς στη ζεστή θαλπωρή των ομοϊδεατών του, της κ. Μέρκελ και των άλλων του Λαϊκού Κόμματος, φάνηκε να αισθάνεται άνετα απέναντι σε αυτούς που, μέχρι να γίνει ουραγός και δέσμιος των ακραίων νεοφιλελεύθερων και της κ. Μπακογιάννη, τους θεωρούσε αντίπαλους, μας έλεγε ότι τον πίεζαν ασφυκτικά και μας έλεγε ότι μαζί τους διαπραγματεύεται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Δηλώσεις στελεχών

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει πρώτα σε πολιτική και στη συνέχεια σε νομική καταγγελία του Μνημονίου με σχέδιο διαχείρισης των συνεπειών», είπε ο Γ. Δραγασάκης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δραγασάκης παραδέχθηκε πως αν κοπεί η χρηματοδότηση, η Ελλάδα θα καταστραφεί.

Ο Β. Πριμικήρης, επίσης στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον ALHPA επέμενε ότι «ξεκάθαρα καταγγέλλουμε το Μνημόνιο» αν και «μπορεί να μην αποφύγουμε το πιστωτικό γεγονός».

Αίσθηση προκαλεί και η δήλωση του βουλευτή Γ. Σταθάκη, ο οποίος μιλώντας στο MEGA παραδέχθηκε πως αν τελικώς διακοπεί η χρηματοδότηση από την Ευρώπη, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην επιβολή έκτακτων φορολογικών μέτρων.