Ανάσα για τα νοσοκομεία, εγκρίθηκαν οι προμήθειες

«Πράσινο φως» για να «ξεπαγώσουν» σε σημαντικό βαθμό οι δαπάνες για απευθείας προμήθεια υγειονομικού υλικού από νοσοκομεία, άναψε χθες το Ελεγκτικό Συνέδριο με γνώμονα την προστασία του ύψιστου αγαθού της δημόσιας υγείας, θέτοντας ως προϋπόθεση νομιμότητας να μην υπερβαίνουν τα όρια του Παρατηρητηρίου Τιμών.

Έτσι ανοίγει ο δρόμος για να εγκριθούν δαπάνες πολλών προμηθειών ιατροτεχνολογικού υλικού, φαρμάκων κ.λπ. από τα νοσοκομεία, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ) έδωσε χθες «σολομώντια» λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει εδώ και πολλές εβδομάδες χιλιάδες ασθενείς και τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.

Η Ολομέλεια του Ε.Σ. υπό τον πρόεδρό της Ιω. Καραβοκύρη προσεγγίζοντας με ανθρωπιά το μείζον κοινωνικό πρόβλημα (αφού πολλά νοσοκομεία έχουν «ξεμείνει» από απολύτως αναγκαίο υγειονομικό υλικό, με συνέπεια να κινδυνεύουν ακόμα και ανθρώπινες ζωές), έδωσε λύση στο νομικό γόρδιο δεσμό, εγκρίνοντας τις δαπάνες που δεν ξεπερνούν το πλαφόν που έχει θέσει το Παρατηρητήριο Τιμών.

Πίνακας περιεχομένων

Προστασία

Προκρίνοντας την κατεπείγουσα ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας η ολομέλεια του Ε.Σ. σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίασή της, ξεπέρασε όλα τα νομικά «αγκάθια» γύρω από τη συνταγματικότητα των νόμων 3867/10 και 3984/11 και τη συμβατότητά τους με το κοινοτικό δίκαιο.

Τα νομικά ζητήματα που είχαν «παγώσει» την έγκριση ενταλμάτων πληρωμής, παραπέμφθηκαν στην ολομέλεια με αρνητικές εισηγήσεις-αποφάσεις του αρμόδιου 4ου τμήματος και του αντίστοιχου κλιμακίου του Ε.Σ., αφού είχαν κρίνει τη νομολογία αντίθετη στο Σύνταγμα και στο κοινοτικό δίκαιο, γιατί επέτρεπε συλλήβδην νομιμοποιήσεις δαπανών για απευθείας προμήθειες υγειονομικού λικού.

Μετά την έντονη ανησυχία του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Π. Πικραμμένου και του υπουργείου Υγείας μήπως κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές, η υπόθεση κατέληξε στην ολομέλεια ως μείζονος σπουδαιότητας.

Μετά τη χθεσινή απόφαση του Ε.Σ. (με πλειοψηφία 22 – 13) υποδεικνύεται ουσιαστικά στους αρμόδιους επιτρόπους στα νοσοκομεία, να εγκρίνουν τις σχετικές δαπάνες, εφόσον δεν υπερβαίνουν το Παρατηρητήριο Τιμών, που λαμβάνει υπόψη του τις τρεις χαμηλότερες τιμές που επιτεύχθηκαν για υγειονομικά είδη από νοσηλευτικά ιδρύματα, το ΙΚΑ, ασφαλιστικούς φορείς. Σε περίπτωση, όμως, που ξεπερνιέται το Παρατηρητήριο Τιμών, δεν θα εγκρίνεται η προμήθεια που έγινε με απευθείας ανάθεση (διαπραγμάτευση), αντί της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Με τον τρόπο αυτό κρίθηκε από το Ε.Σ. ότι εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, αφού προστατεύεται μεν άμεσα η δημόσια υγεία, ενώ εξυπηρετείται παράλληλα το υγειονομικό συμφέρον του κράτους, με την εξασφάλιση χαμηλότερων δαπανών.

Ετσι, κρίθηκε ότι παρά τα προβλήματα που παρουσιάζει η ισχύουσα νομοθεσία με τις συλλήβδην νομιμοποιήσεις δαπανών για προμήθειες που έγιναν με απευθείας ανάθεση (με επίκληση του κατεπείγοντος χαρακτήρα τους), μπορεί τελικά να θεωρηθεί ανεκτή από το κοινοτικό δίκαιο, που κάνει δεκτές εξαιρέσεις.

Και αυτό συμβαίνει για να εξυπηρετηθεί το ύψιστο δημόσιο συμφέρον της δημόσιας υγείας και να αποφευχθεί ο κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές (λόγω σημαντικών ελλείψεων σε απαραίτητο υγειονομικό υλικό), τον οποίο είχε επισημάνει προς το ΕΣ με επιστολές του και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος.

Εισήγηση

Θετική εισήγηση έναντι του κοινοτικού δικαίου που υιοθέτησε η ολομέλεια, έκανε ο Γενικός Επίτροπος Δ. Λασκαράρος, ενώ στη συνεδρίαση ελήφθησαν υπόψη στοιχεία νοσοκομείων για άμεση ανάγκη σε βηματοδότες, τεχνητά νεφρά κ.λπ. και προστάχθηκε η προστασία της ανθρώπινης υγείας και ζωής, μέσα πάντως στο πλαίσιο