Ανταγωνισμός στην απόσυρση για τις εταιρείες ηλεκτρικών ειδών

Κωτσόβολος, Ηλεκτρονική, Μedia Markt-Saturn, έχουν ριχθεί σε «πόλεμο» απόσυρσης με έπαθλο γενναίες εκπτώσεις.

Όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιρειών ηλεκτρικών ειδών αρχίζουν να προκαλούν τα σχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης, σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης της απόσυρσης παλαιών και ενεργοβόρων οικιακών συσκευών.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος και θα καλύπτει τις δύο πιο ενεργοβόρες συσκευές των νοικοκυριών, κλιματιστικά και ψυγεία. Οι καταναλωτές θα παίρνουν επιδότηση για να αγοράσουν εξοπλισμό υψηλής ενεργειακής απόδοσης, σύμφωνα με τα πιστοποιητικά που συνοδεύουν τις ηλεκτρικές συσκευές, ώστε να υπάρξει αφενός εξοικονόμηση ενέργειας, αφετέρου μείωση της ενεργειακής δαπάνης.

Το ποσοστό επιδότησης εξετάζεται να είναι γύρω στο 20% με 25% της αξίας της νέας συσκευής, με κριτήριο η παλιά συσκευή να μην είναι ενεργειακής κλάσης «Α».

Υπό το πρίσμα αυτό, Κωστόβολος, Ηλεκτρονική, Μedia Markt-Saturn, (ενώ έπεται συνέχεια) έχουν ριχθεί σε «πόλεμο» απόσυρσης παλαιών συσκευών με έπαθλο γενναίες εκπτώσεις, ενώ το κέρδος για τον καταναλωτή μπορεί να ξεκινά από 40 ευρώ και να φθάνει έως και τα 300 ευρώ.

Η προσπάθεια αυτή, αν και δείχνει να απευθύνεται στην οικολογική συνείδηση εταιρειών και καταναλωτών, ωστόσο πρωταρχικό στόχο έχει την τόνωση της αγοράς ηλεκτρικών συσκευών, η οποία την περασμένη χρονιά παρουσίασε σε συγκεκριμένους κατηγορίες (π.χ κλιματιστικά) μείωση πωλήσεων άνω του 10%.

Ενδεικτική είναι η νέα πρόταση της Κωτσόβολος (σ.ς η εταιρεία «τρέχει» σε σταθερή βάση προγράμματα ανακύκλωσης από τον Απρίλιο του 2008), όπου το όφελος για τους πελάτες φθάνει ως και τα 300 ευρώ.

Αφορά κυρίως στην αγορά καινούργιας κουζίνας, πλυντηρίου, ψυγείου ή τηλεόρασης ενώ στην κατηγορία των κλιματιστικών με αγορά νέου κλιματιστικού τεχνολογίας inverter, η εταιρεία προσφέρει δωρεάν την απεγκατάσταση του παλαιού μηχανήματος και την εγκατάσταση του καινούργιου, εξοικονομώντας συνολικά για τον καταναλωτή έως και 150 ευρώ.

Ανακύκλωση

Προτάσεις ανακύκλωσης ανακοίνωσε πρόσφατα και η Μedia Markt για όσους καταναλωτές επισκεφτούν τα καταστήματά της έως τις 28 Μαρτίου. Με την επιστροφή οποιασδήποτε παλιάς τους ηλεκτρικής συσκευής και την αγορά οποιουδήποτε νέου προϊόντος πάνω από 500 ευρώ, κερδίζουν κουπόνι αξίας 100 ευρώ για την επόμενή τους αγορά.

Η προσφορά αφορά τα καταστήματα της αλυσίδας σε Αθήνα και Λάρισα. Ενεργή συμμετοχή στο «πράσινο πρόγραμμα» έχει και η Ηλεκτρονική, η οποία επίσης προωθεί αντίστοιχες προτάσεις από πέρυσι τον Απρίλιο.

Για φέτος, και συγκεκριμένα από τις αρχές Μαρτίου, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε καθολικό πρόγραμμα απόσυρσης οικιακών συσκευών με στόχο να αποσυρθούν οι ενεργοβόρες συσκευές και να αντικατασταθούν με συσκευές ενεργειακής κλάσης Α και A+, με κέρδος για τον καταναλωτή από 40 ευρώ έως και 300 ευρώ.