Αντιδρούν οι δημόσιοι υπάλληλοι για το πόθεν έσχες

Αμετακίνητη στη θέση της για την υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες από όλους τους δημοσίους υπάλληλους μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, αλλά και για την επιβολή των προβλεπόμενων από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα κυρώσεων σε όσους αρνηθούν να εφαρμόσουν το νόμο, είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. ΄Οπως δήλωσε η Βάσω Παπανδρέου, «οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να μην εφαρμόσουν το νόμο, διαφορετικά αντιμετωπίζουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις, που ξεκινούν από την απλή επίπληξη και φτάνουν μέχρι την απόλυση από την υπηρεσία».

Σύμφωνα με το νόμο, αρμόδιες για τη συγκέντρωση των δηλώσεων είναι οι Διευθύνσεις Διοικητικού των δημοσίων υπηρεσιών, στις οποίες, όπως δήλωσε η υπουργός, μετά τη λήξη της προθεσμίας θα γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την ουσία των δηλώσεων πόθεν έσχες.

Η κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη λύπη της για τη στάση της ΑΔΕΔΥ, διότι, όπως είπε, «αφενός εκπρόσωπός της συμμετείχε στη διαμόρφωση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, όπου και προβλέπεται το πόθεν έσχες και αφετέρου, τής έχει κοινοποιηθεί η θετική απάντηση της Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, βάσει της οποίας δεν τίθεται θέμα άρσης του απορρήτου με την υποβολή των δηλώσεων. Η υπουργός απέδωσε τις αιτιάσεις της ΑΔΕΔΥ, παραμονές μάλιστα, όπως είπε, της λήξης της προθεσμίας, σε πιέσεις από ορισμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις. «Θέλω να πιστεύω ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα παρασυρθούν από την ΑΔΕΔΥ, διότι αυτοί θα υποστούν τις κυρώσεις», τόνισε η κ. Παπανδρέου.

Επικαλούμενη και την απόφαση της επιτροπής Δαφέρμου, η υπουργός επισήμανε ότι το σύστημα είναι αδιάβλητο, διότι η σχετική δήλωση υποβάλλεται σε διευθυντές σε κλειστό φάκελο. Απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση της ΑΔΕΔΥ για υποβολή των στοιχείων μέσω του συστήματος ΤΑΧΙS, καθώς, όπως είπε, εκεί υποβάλλονται μόνο φορολογητέα στοιχεία. Δεν απέκλεισε, όμως, το ενδεχόμενο στο μέλλον, έπειτα από σχετική επεξεργασία, να υπάρξει ένας παράλληλος μηχανισμός για την υποβολή των στοιχείων πόθεν έσχες.

Η ΑΔΕΔΥ

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, ωστόσο, χαρακτηρίζουν το σύστημα διαβλητό και τονίζουν ότι θα κινήσουν όλα τα ένδικα μέσα. Χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό το νόμο περί πόθεν έσχες σε δύο σημεία: πρώτον, όπως λένε, οι δηλώσεις δεν πρέπει να υποβάλλονται καθολικά, αλλά μόνο από τους διοικητικούς και διευθυντές της Δημόσιας Διοίκησης που έχουν οικονομικές, εφοδιαστικές και διαχειριστικές αρμοδιότητες. Δεύτερον, ζητούν οι δηλώσεις αυτές, προκειμένου να μην είναι διαβλητές, να υποβάλλονται στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όχι στους διευθυντές.