ΑρχικήΕιδήσειςΑΠΟΠΟΜΠΗ, μήνυμα προς όλους

ΑΠΟΠΟΜΠΗ, μήνυμα προς όλους

Ο ΣΗΜΙΤΗΣ έκανε επίδειξη ισχύος, αποπέμποντας τον Πάγκαλο μετά τις βολές για την εξωτερική πολιτική και τα εργασιακά.

‘Εδειξε έξοδο σε διαφωνούντες υπουργούς.

Σαφές μήνυμα προς όλους στο ΠΑΣΟΚ, κυρίως όμως στους υπουργούς, ότι πρέπει να σταματήσει η εσωστρέφεια και η δημόσια διαφωνία με τη συμφωνημένη από το υπουργικό συμβούλιο κυβερνητική πολιτική και να στραφούν όλοι στη στήριξή της ή διαφορετικά να παραιτηθούν από την κυβέρνηση, αποτελεί η αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη να αποπέμψει τον Θεόδωρο Πάγκαλο από την κυβέρνηση.

Ο έως χθες υπουργός Πολιτισμού, σε συνέντευξή του (στο «Εθνος της Κυριακής»), εξέφρασε τη διαφωνία του με την εξωτερική πολιτική, χαρακτήρισε «ανιστόρητο» τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, που προωθεί ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης.

Ο Κ. Σημίτης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και συνεργάτες του, απάντησε με την κίνησή του αυτή στις αιτιάσεις και τις κατηγορίες που δέχτηκε το τελευταίο διάστημα, ότι είναι «αναποφάσιστος, αναποτελεσματικός και δεν μπορεί σε ώρες κρίσεις να πάρει αποφάσεις και να τα βάλει με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης». Αιτιάσεις που πλήθυναν μετά την πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου και τις διαφωνίες που εξέφρασε για την κυβερνητική πολιτική. Κυβερνητικές πηγές, που ρωτήθηκαν χθες γιατί δεν αντέδρασε ο κ. Σημίτης το ίδιο μετά τη συνέντευξη του κ. Τσοχατζόπουλου, έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε και με τον Ακη, αλλά εκείνος μίλησε καθαρά πολιτικά και δεν είχε κάνει προσωπικές επιθέσεις σε υπουργούς…

Οι δύο αφορμές

Εκτιμάται ότι ο κ. Πάγκαλος έπεσε «θύμα» όλων εκείνων που προηγήθηκαν και η δική του συνέντευξη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον πρωθυπουργό. Ο Κ. Σημίτης σε μια άσχημη για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ περίοδο, κατά την οποία οι διαφωνίες για την κυβερνητική πολιτική και οι δημόσιες αντιπαραθέσεις είναι στην ημερήσια διάταξη, επέλεξε μια δυναμική κίνηση, την αποπομπή του Θεόδωρου Πάγκαλου από την κυβέρνηση, για να ελέγξει την κατάσταση και να σταματήσει την άσχημη πορεία. Το αν θα πετύχει το στόχο του θα φανεί τις αμέσως επόμενες ημέρες…

Δύο ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αφορμές που ώθησαν τον κ. Σημίτη στην αποπομπή Πάγκαλου:

  1. Τα όσα είπε εναντίον της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση και ειδικά εναντίον του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου. Θεωρεί δηλαδή ότι μίλησε με απαξιωτικό τρόπο εναντίον συναδέλφου του, μέλους της κυβέρνησης, κάτι το οποίο τονίζει και στη δήλωσή του, και ξεπέρασε το μέτρο. Ο κ. Σημίτης, λένε κυβερνητικές πηγές, θεωρεί ότι δεν μπορεί ένας υπουργός να κρατάει αποστάσεις από το κυβερνητικό έργο, να κρίνει και να αξιολογεί συναδέλφους του υπουργούς. Σημειώνεται ότι ο κ. Πάγκαλος στο « Εθνος της Κυριακής» αφού εξέφρασε τη διαφωνία του με την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Παπανδρέου στις σχέσεις μας με την Τουρκία, τον χαρακτήρισε εμμέσως ανιστόρητο. «Εχω την εντύπωση ότι για να κάνει κανείς εξωτερική πολιτική πρέπει να έχει στοιχειώδεις γνώσεις της Ιστορίας, είναι εντελώς απαραίτητο».
  2. Η κριτική που άσκησε στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά και κυρίως η δήλωσή του να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας Τάσου Γιαννίτση. Κι αυτό γιατί, όπως λένε, ποτέ μέχρι τώρα ο κ. Πάγκαλος, ούτε στο υπουργικό συμβούλιο ούτε στο Εκτελεστικό Γραφείο ούτε στην συνδιάσκεψη για τα εργασικά, που έγινε πριν από 15 ημέρες, είχε εκφράσει τις διαφωνίες του ή είχε προϊδεάσει γι’ αυτές. Ο κ. Πάγκαλος στην ίδια συνέντευξη είπε ότι δεν πρέπει να κατατεθεί το νομοσχέδιο και θα ήταν καλύτερα να υπάρξει κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να εξαντληθούν τα τελευταία περιθώρια συνεννόησης, πρέπει να ξαναρχίσουμε από την αρχή γιατί υπάρχει η δυνατότητα συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σημίτης από το Σάββατο το βράδυ είχε ενημερωθεί για τα όσα έλεγε στη συνέντευξή του ο κ. Πάγκαλος και είχε πάρει την απόφασή του. Χθες το πρωί γύρω στις 10 τηλεφώνησε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Ρέππα και του υπαγόρευσε τη δήλωσή του, η οποία λέει τα εξής:

«Ενας υπουργός δεν μπορεί ούτε να αντιδικεί δημοσίως με την κυβέρνηση, ούτε να χρησιμοποιεί απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους συναδέλφους του, ούτε να διαφωνεί και ταυτοχρόνως να μην παραιτείται. Ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος παρέβλεψε τα αυτονόητα. Ο κ. Θ. Πάγκαλος παύει από σήμερα να είναι υπουργός Πολιτισμού».

Λίγο μετά, του ξανατηλεφώνησε και του είπε ότι νέος υπουργός Πολιτισμού θα αναλάβει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Kατέληξε σε αυτή την επιλογή γιατί ο κ. Βενιζέλος ήταν και παλαιότερα στο ίδιο υπουργείο, γνωρίζει τα θέματα και δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο να ενημερωθεί.

Mόνος του

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός έλαβε την απόφασή του χωρίς να ενημερώσει κανέναν και χωρίς να επικοινωνήσει ούτε με τους θιγόμενους Γ. Παπανδρέου και Τ. Γιαννίτση. Ούτε και με τον ίδιο τον κ. Πάγκαλο επικοινώνησε πριν ή μετά την αποπομπή… και δεν προτίθεται να το κάνει.

Στην κυβέρνηση, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τη συμπεριφορά του κ. Πάγκαλου και τη συχνή κριτική του στον Γ. Παπανδρέου, εκτιμούν ότι ποτέ δεν συμβιβάστηκε με την πραγματικότητα ότι δηλαδή δεν είναι αυτός υπουργός Εξωτερικών. Εκτιμούν ακόμη ότι δεν περίμενε ότι αυτήν τη στιγμή ο πρωθυπουργός θα αντιδρούσε κατ’ αυτόν τον τρόπο και γι’ αυτό είπε ό,τι είπε. Αυτό εξάλλου προκύπτει και από την αντίδραση του τέως υπουργού (διπλανή στήλη), που σύμφωνα με συνεργάτες του απέδωσε τα όσα είπε «σε εποικοδομητική κριτική, που και άλλοι έχουν κάνει».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, μάλλον ήπια είχε αντιδράσει στις κατηγορίες Πάγκαλου πριν αυτός αποπεμφθεί.

Κατά μία πληροφορία μάλιστα, όταν πληροφορήθηκε τις εξελίξεις, στις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για το συμβούλιο υπουργών, έδειξε να μην τις περίμενε. Πάντως παρά την ήπια αρχική και δημόσια αντίδρασή του ήταν ενοχλημένος κυρίως γιατί η κριτική Πάγκαλου έβγαινε στον αέρα την ώρα που αυτός «έδινε μάχη» για τα εθνικά θέματα.

Από την άλλη, συνεργάτες του κ. Γιαννίτση λένε ότι ποτέ ο υπουργός Εργασίας δεν επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό για να του διαμαρτυρηθεί για τις απόψεις Πάγκαλου.

Δεύτερη φορά

Ο κ. Πάγκαλος, άλλοτε μέλος της ομάδας των «4» και υποστηρικτής του κ. Σημίτη, γίνεται για δεύτερη φορά το «μαύρο πρόβατο» για τον πρωθυπουργό. Θυμίζουμε ότι τον είχε αποπέμψει και για την υπόθεση Οτσαλάν, το Φεβρουάριο του 1999. Ο κ. Πάγκαλος ευθύς μετά το διορισμό του ως υπουργού Πολιτισμού άρχισε να ανοίγει μέτωπα. Το πρώτο ήταν με τον Ευάγγελο Βενιζέλο άλλοτε υπουργό Πολιτισμού, που τον είχε κατηγορήσει για τις επιχορηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού προς τη Θεσσαλονίκη… Αλλο μεγάλο μέτωπο ήταν με τη Γιάννα Δασκαλάκη, με αποκορύφωμα την ακύρωση του ταξιδιού του στο Σίδνεϊ για τους Ολυμπιακούς. Ακολούθησε το εσωκομματικό μέτωπο που άνοιξε με τις καταγγελίες του περί «κοτερολογίας», τις οποίες ποτέ δεν διευκρίνισε. Ταυτόχρονα, συχνές ήταν οι διαφοροποιήσεις του με την εξωτερική πολιτική. Σημειώνεται ότι παλιότερα πριν από τις τελευταίες εκλογές, είχε κατηγορήσει τον κ. Παπανδρέου ότι έχει συμβούλους που δεν μιλούν ελληνικά και τους είχε χαρακτηρίσει «παιδική χαρά

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166