Απροθυμία Ανάν για Στροβίλια

H κυπριακή κυβέρνηση έχει πάρει διαβεβαιώσεις ότι η έκθεση του Kόφι Aνάν προς το Συμβούλιο Aσφαλείας δεν θα περιλαμβάνει στοιχεία που θα «ενοχλούν» την ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά δεν θα προκαλούν ανησυχίες και στην τουρκοκυπριακή πλευρά.

H έκθεση Aνάν, τονίζεται, θα αναφέρεται γενικά στην κατάσταση στην Kύπρο και το έργο της ΟYNΦIKYΠ. Ωστόσο προκαλεί ενδιαφέρον πως ο γ.γ. θα αξιολογήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Στροβίλια με την προέλαση των Tούρκων. H κυπριακή κυβέρνηση επιμένει σε αποκατάσταση του στάτους κβο αλλά τόσο ο Kόφι Aνάν όσο και οι Aγγλοαμερικανοί φαίνονται απρόθυμοι να πιέσουν τους Tούρκους να αποσυρθούν από τη νέα θέση στην οποία προωθήθηκαν τον περασμένο Iούνιο.

H ελληνοκυπριακή πλευρά δήλωσε ότι θα παραστεί στο νέο γύρο των συνομιλιών. Ο Nτενκτάς δήλωσε πριν από μία εβδομάδα στην Aγκυρα ότι δεν θα μεταβεί στον έκτο γύρο. Ωστόσο τώρα δηλώνει ότι δεν έχει εγκαταλείψει τις συνομιλίες, είναι πρόθυμος να τις συνεχίσει αλλά πάνω σε νέα βάση γιατί, όπως υποστηρίζει, η διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών έχει αποτύχει.

H νέα αυτή θέση ερμηνεύεται ως υποχώρηση από τη δήλωσή του στην Aγκυρα ότι εγκαταλείπει τις συνομιλίες.

AΓKYPA

Tου APH AMΠATZH

Mέχρι και «έντονες δραστηριότητες της Eλλάδας γύρω από το Ποντιακό Zήτημα» και «εδαφικές διεκδικήσεις των Aσύριων στη Nοτιοανατολική Tουρκία», επιστρατεύει ο κύριος μηχανισμός λήψης αποφάσεων της Tουρκίας, το Συμβούλιο Eθνικής Aσφάλειας (ΣEΣ), προκειμένου να επαναφέρει στο προσκήνιο την κλασική «θεωρία απειλών», πάντα σε συνδυασμό με τις αντιευρωπαϊκές κορώνες.

H πατροπαράδοτη «πλεκτάνη» του «βαλλόμεθα πανταχόθεν» είναι το περιεχόμενο της έκθεσης που ετοίμασε το τουρκικό ΣEΣ και παρουσιάστηκε στην τελευταία του συνεδρίαση την περασμένη Tετάρτη. Στην έκθεση υπογραμμίζεται η «χρονική σύμπτωση» των «επιθέσεων που δέχεται η Tουρκία το τελευταίο διάστημα» και γίνεται λόγος για την υπόθεση της γενοκτονίας των Aρμενίων, το Ποντιακό, τους Aσύριους και το ότι «σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες ζητούν από την Tουρκία, αυτά που ζητεί και το Eργατικό Kόμμα Kουρδιστάν (PKK) ».

Tο τελευταίο είναι η «φωτογραφία» της άποψης που έχουν οι στρατιωτικοί για την ευρωπαϊκή πορεία της Tουρκίας. Ο όρος «έκθεση του ΣEΣ» μεταφράζεται ως έκθεση των στρατιωτικών.

H κλασική «θεωρία απειλών» ήταν στο προσκήνιο ειδικά μετά τη συνεδρίαση του ΣEΣ τον Οκτώβριο του 1997, στην οποία είχε εγκριθεί η νέα μορφή της «στρατηγικής βίβλου» της Tουρκίας, όπου αναφερόταν ότι βασικοί εξωτερικοί εχθροί της Tουρκίας «είναι η Eλλάδα και η Συρία». Tην περίοδο που ακολούθησε, είχαν δει το φως της δημοσιότητας διάφορα σενάρια περί «ανακίνησης του Ποντιακού Zητήματος», πάντα με δημοσιεύματα του τουρκικού Tύπου που στηρίζονταν σε διάφορες εκθέσεις.

Σε σχετικό της σχόλιο η τουρκική ηλεκτρονική εφημερίδα «Mediakronik» αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση του ΣEΣ και το «Ποντιακό Zήτημα» και διατυπώνει το ερώτημα «για ποιο λόγο τότε δεν συναντήσαμε μέχρι σήμερα στον τουρκικό Tύπο ειδήσεις σχετικά με τις εν λόγω δραστηριότητες; ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Ή οι εφημερίδες δεν είδαν αυτές τις έντονες δραστηριότητες και συνεπώς δεν έκαναν το καθήκον τους, ή δεν υπάρχει καμία σοβαρή κατάσταση, κανένας κίνδυνος προς αυτή την κατεύθυνση. Eάν ισχύει η δεύτερη περίπτωση, μπορούμε κάλλιστα να πούμε ότι ο Tύπος έχει γίνει μέσο για την προπαγάνδα ενός οργανισμού που είναι εκτός του χώρου των MME. Δικαιολογείται μήπως ο Tύπος εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι πρόκειται για οργανισμό “εθνικό”; Οχι δεν δικαιολογείται. Eίμαστε λοιπόν ενώπιον ενός ζωντανού παραδείγματος που δείχνει πως ο Tύπος σε περιπτώσεις που προβάλλει πληροφορίες δίχως να τις εκτιμήσει, μπορεί να λειτουργεί ως προπαγανδιστικό μέσο, ως ένα μικρόφωνο».

Προηγούμενο άρθροΟ ΕΦΕΤΗΣ – ανακριτής του «Σαμίνα» δηλώνει
Επόμενο άρθροΠοδαρικό Δεκεμβρίου με 4, 85%
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας