Απροθυμία εθελοντών και μείωση στρατιωτικής δύναμης στο Κόσοβο

Μεταξύ της προσωρινής μείωσης της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Κόσοβο και της υποχρεωτικής μετάθεσης αξιωματικών και υπαξιωματικών στην περιοχή, έχει να επιλέξει πλέον το Υπουργείο Εθνικής ΄Αμυνας, προκειμένου να υπερβεί το «σκόπελο» που δημιουργήθηκε από την απροθυμία των οπλιτών να επανδρώσουν την ειρηνευτική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου.

Μπροστά στον κίνδυνο να «παγώσουν» οι προγραμματισμένες μεταθέσεις αξιωματικών και κληρωτών, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει εξάμηνη παραμονή στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ελάχιστος χρόνος), ο υπουργός Εθνικής ΄Αμυνας δεσμεύθηκε, την Τετάρτη, ότι οι προγραμματισμένες αντικαταστάσεις θα γίνουν κανονικά και μάλιστα θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επαναπατριστούν 100 στελέχη της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου (ΕΛΔΥΚΟ). ΄Αγνωστο παραμένει, όμως, πότε θα αντικατασταθούν όσοι επιστρέψουν στη χώρα και από ποιους, ενώ ο ΄Ακης Τσοχατζόπουλος απέφυγε να παραδεχθεί ότι οι αρχικές αναπληρώσεις θα καθυστερήσουν μια εβδομάδα (22 αντί για 15 Ιανουαρίου).

Με δηλώσεις, που έκανε την Τετάρτη, ο υπουργός Εθνικής ΄Αμυνας εμφανίστηκε διαλλακτικός μόνο ως προς το σκέλος που αφορά την ικανοποίηση αιτημάτων των κληρωτών. «΄Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι ουδείς από τους οπλίτες θητείας θα παραμείνει χωρίς τη θέλησή του στο Κόσοβο και ουδείς θα πάει», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Τσοχατζόπουλος. Ουσιαστικά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβούν υποχρεωτικά στο Κοσσυφοπέδιο μόνο αξιωματικοί και υπαξιωματικοί.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εθνικής ΄Αμυνας επιχειρεί να προσελκύσει νέους εθελοντές που θα στελεχώσουν την ΕΛΔΥΚΟ. Με επείγον σήμα που εστάλη σε όλες τις μονάδες της χώρας, το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) προσκαλεί νέους εθελοντές να καλύψουν τις περίπου 300 κενές θέσεις, ώστε να μην μειωθεί η συνολική δύναμη της ΕΛΔΥΚΟ. Οι πολυδιαφημισμένες αποδοχές των περίπου 750.000 δραχμών μηνιαίως, που λαμβάνουν οι υπηρετούντες στην KFOR στρατιωτικοί, είναι το ισχυρότερο κίνητρο για τους υποψηφίους.

Μέχρι την Τετάρτη περίπου 230 στελέχη της ΕΛΔΥΚΟ (χωρίς να έχουν συμπληρώσει τον ελάχιστο χρόνο παραμονής στην περιοχή) ζητούν με αναφορές τους να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ενώ 232 επιπλέον αξιωματικοί και οπλίτες πρέπει να επαναπατριστούν στο πλαίσιο των τακτικών αντικαταστάσεων.

Τους 208 -σε σύνολο 375 προεπιλεχθέντων- έχουν φτάσει οι «αντιρρησίες», οι οποίοι υπαναχώρησαν και απέσυραν τα αιτήματά τους για την τοποθέτησή τους στο Κόσοβο. Μικρότερη είναι η «επαναστατική συμπεριφορά» των στελεχών της Ελληνικής Δύναμης Βοσνίας (ΕΛΔΥΒ), αφού μόλις 8 από τους 122 έχουν ζητήσει να επιστρέψουν σε στρατιωτικές μονάδες της χώρας.