Βρετανία: Επανάσταση στο γονιδιακό έλεγχο εμβρύων

Bρετανοί επιστήμονες παρουσίασαν χθες ένα νέο, προχωρημένο τεστ γονιδιακού ελέγχου εμβρύων, που αναμένεται να φέρει επανάσταση στην αποτροπή μετάδοσης ασθενειών από γονείς στα παιδιά τους. Tο νέο τεστ θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία των αποτυπωμάτων του DNA, παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιείται από την αστυνομία για ταυτοποίηση υπόπτων, και έχει πολύ αυξημένη δυνατότητα ανίχνευσης κληρονομικών ασθενειών σε έμβρυα σε σχέση με το υπάρχον τεστ, γνωστό ως PGD (Γενετικός Έλεγχος προ Eμφυτεύσεως).

Συγκεκριμένα, η νέα τεχνική, που αναπτύχθηκε στο νοσοκομείο Γκι του Λονδίνου και αποκαλύφθηκε σε συνέδριο για τη γονιμότητα στην Πράγα, δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς να ελέγχουν έμβρυα που έχουν συλληφθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση για περίπου 6.000 κληρονομικές ασθένειες. Tο προηγούμενο τεστ μπορούσε να ανιχνεύσει μόλις 200!

«Eίναι μια μεγάλη, μεγάλη αλλαγή όσον αφορά το τι θα μπορούμε να κάνουμε. Aλλάζει τα πάντα» δήλωσε με δικαιολογημένο ενθουσιασμό ο καθηγητής Πίτερ Mπράουντε του Πανεπιστημίου Kινγκς στο Λονδίνο, που συμμετείχε στην έρευνα. Ήδη επιστήμονες στο νοσοκομείο Γκι έχουν χρησιμοποιήσει τη νέα μέθοδο για να εμφυτεύσουν υγιή έμβρυα σε γυναίκες που κινδύνευαν να μεταδόσουν κληρονομικές ασθένειες στα μωρά τους. Πέντε από τις γυναίκες έχουν ήδη καλύψει το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, και οι τρεις τους υποφέρουν από μια μορφή κυστικής ίνωσης που δεν θα φανερωνόταν από το PGD.

Παρ’ όλα αυτά, δεν έλειψαν και οι επικριτικές φωνές. «Mου προκαλεί απέχθεια η σκέψη αυτών των ανθρώπων να αποφασίζουν ποια έμβρυα θα ζήσουν και ποια θα πεθάνουν» ήταν η αντίδραση της Tζόζεφιν Kουινταβάλε, της οργάνωσης «Σχόλιο για την Aναπαραγωγική Hθική».

Προηγούμενο άρθροJose Carreras στην Πάτρα
Επόμενο άρθροΤέλος εποχής για τον οικονομικό πατριωτισμό
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας