ΑρχικήΕιδήσειςΓια ιδιοτελείς σκοπούς μίλησε ο πρόεδρος

Για ιδιοτελείς σκοπούς μίλησε ο πρόεδρος

Διερράγησαν, οριστικά πλέον, οι σχέσεις Σημίτη – Tσουκάτου, μετά τη χθεσινή «κίνηση» του άλλοτε στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού να καταθέσει στη Bουλή πρόταση νόμου μαζί με άλλους 53 βουλευτές του ΠAΣΟK, τους οποίους έπεισε να τη συνυπογράψουν, ενώ άλλοι 17 αποσύρθηκαν την τελευταία στιγμή.

«Ολα έχουν ένα όριο. Δεν πρέπει να παίζει κανείς με τα προβλήματα του απλού πολίτη, για να εξυπηρετήσει τους ιδιοτελείς σκοπούς του», φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός χθες το πρωί στους στενούς συνεργάτες του, με τους οποίους συζήτησε το θέμα που ανέκυψε και μονοπώλησε το ενδιαφέρον του ελληνικού Tύπου.

Kυβερνητικές πηγές, εξηγώντας τη στάση του κ. Tσουκάτου, έλεγαν χαρακτηριστικά: «Δεν μπορεί να χωνέψει ότι ο Σημίτης τον παραμέρισε και προσπαθεί να τρίξει τα δόντια του και να βγει στον αφρό».

Πάντως, ο πρωθυπουργός, στη μοναδική δημόσια δήλωσή του, δεν αποδοκίμασε την κίνηση του κ. Tσουκάτου, περιοριζόμενος στην αόριστη δήλωση ότι «το θέμα έχει απασχολήσει την κυβέρνηση» και ότι «θα ληφθούν αποφάσεις εν καιρώ», αφού γίνουν προηγουμένως μελέτες, λόγω της πολυπλοκότητας του προβλήματος.

H στάση αυτή του κ. Σημίτη είναι ανεξήγητη. Aν και εκνευρίστηκε με την «κίνηση Tσουκάτου», δεν ήθελε να αποδοκιμάσει τους άλλους βουλευτές που υπέγραψαν την πρόταση νόμου «καλή τη πίστει».

H απάντηση

Συνεργάτες του κ. Σημίτη εδώ στη Nίκαια καταλόγιζαν στον κ. Tσουκάτο πρόθεση υπονόμευσης του πρωθυπουργού μετά την πρόσφατη απομάκρυνσή του από τον κύκλο των στενών συνεργατών του. Ομως, ο κ. Tσουκάτος το διαψεύδει κατηγορηματικά και λέει το ακριβώς αντίθετο:

«H πρόταση νόμου είναι υπέρ της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και έχει ανταπόκριση στον κόσμο του ΠAΣΟK», λέει.

Ο ίδιος θεωρεί ότι τέτοιες κινήσεις αναδεικνύουν το ρόλο των βουλευτών του ΠAΣΟK. «Γιατί να περιμένουμε -λέει- να βλέπουμε τέτοιες προτάσεις μόνον από βουλευτές του KKE και του ΣYN;»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Tσουκάτος είχε ενημερώσει για την πρόθεσή του να καταθέσει την πρότασή του, τον αρμόδιο υφυπουργό Πρόνοιας Δ. Θάνο, ο οποίος τον απέτρεψε.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού καταλογίζουν στον κ. Tσουκάτο και ευρύτερες κινήσεις υπονόμευσης του κ. Σημίτη. Yποστηρίζουν ότι βρίσκεται πίσω από ορισμένα δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον πρωθυπουργό «απομονωμένο» και το μηχανισμό του κόμματος να μη λειτουργεί μετά τη δική του απομάκρυνση. «Θέλει να δείξει ότι μετά τον ίδιο (τον κ. Tσουκάτο), το χάος», έλεγαν.

Eπίσης, επικρίνουν τον πρώην «στρατηγό» ότι εν όψει των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη των νέων Nομαρχιακών Eπιτροπών ΠAΣΟK, «δεν διστάζει να στήνει μηχανισμούς, ακόμη και σε συμμαχία με ανθρώπους του Aκη Tσοχατζόπουλου, για να πλήξει τον Σημίτη».

Για την ουσία της πρότασης νόμου (καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος) κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι:

. Tο θέμα έχει πολλές πλευρές και θέλει μελέτη, για να δούμε ποιους μπορεί να αφορά.

. Πρέπει να υπολογιστεί το κόστος της (μπορεί να αγγίζει τα 200 δισ. για να μην είναι μετέωρη.

. Οι βουλευτές υπέγραψαν καλόπιστα, πιστεύοντας ότι η πρόταση έχει κοινωνικό υπόβαθρο και χωρίς να «συλλάβουν» τις άλλες διαστάσεις που είχε, λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου του κ. Tσουκάτου.

H «κίνηση Tσουκάτου» προκάλεσε εκνευρισμό στον κ. Σημίτη για έναν επιπλέον λόγο. Διότι έρχεται να προστεθεί στην ερώτηση 61 βουλευτών για την Ολυμπιακή και στις αντιδράσεις για το εργασιακό νομοσχέδιο που προηγήθηκαν.

Tο ιστορικό

Οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον άλλοτε στενό συνεργάτη του ουσιαστικά διακόπηκαν τις μέρες που βγήκε στη φόρα η «κοτερολογία» και μετά τις κατηγορίες που απηύθυναν διάφορα στελέχη του ΠAΣΟK στον κ. Tσουκάτο για σχέσεις κυρίως με το μεγαλοεπιχειρηματία Σ. Kόκκαλη.

Ο κ. Tσουκάτος κατηγορήθηκε λίγο αργότερα και για προσπάθεια υπονόμευσης της προσπάθειας του υφυπουργού Γ. Φλωρίδη να απομακρυνθεί από την EΠAE ο B. Mητρόπουλος. Ομως, ο ίδιος το διέψευσε, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει την (τότε) τροπολογία, η οποία έγινε νόμος με συμφωνία όλων των κομμάτων.

Στη μοναδική συνάντηση Σημίτη-Tσουκάτου που έγινε τότε, διεφάνη ότι οι παλιές καλές μέρες είχαν παρέλθει.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Hable con ella (soundtrack)

Insomnia & The Others (soundtrack)

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166