ΔΕΝ ΘΑ ΜΕ ΦΘΕΙΡΟΥΝ ΑΥΤΟΙ

Μήνημα εμμονής και για τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Eίναι σαφές πλέον και στο οικονομικό επιτελείο ότι το πολιτικό κλίμα, έτσι όπως διαμορφώνεται και μετά την αποπομπή του Θ. Πάγκαλου και τις πιέσεις των διαπλεκόμενων συμφερόντων, δεν είναι καλό.

Επειδή, όμως, οι παράγοντες που συναποτελούν το οικονομικό επιτελείο θέλουν πάντα -ίσως εκ φύσεως- να βλέπουν και την αισιόδοξη πλευρά των εξελίξεων, έστω και μια αισιόδοξη και φωτεινή χαραμάδα, θεωρούν ότι η κίνηση Σημίτη, το πρωί της Κυριακής, έχει και θετικά χαρακτηριστικά για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

Θεωρούν, δηλαδή, με βάση κάποιες ενδείξεις που έχουν υπόψη τους, ότι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός είναι ότι «δεν κάνει πίσω στις διαρθρωτικές αλλαγές». Και ότι στο γενικότερο πολιτικό – κομματικό παιχνίδι, που όντως σκληραίνει, ο κ. Σημίτης υποδηλώνει με την ενέργειά του ότι «εγώ θα προχωρήσω και δεν θα συρθώ στη φθορά, στην οποία ορισμένοι θέλουν να με οδηγήσουν: Αν θέλουν, ας με ρίξουν».

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, σχολιάζοντας πιθανώς αυτά για τα οποία άκρως ενδιαφέρονται, τόνιζαν χθες ότι την άποψή τους για το περιεχόμενο του πρωθυπουργικού μηνύματος ενισχύουν οι πληροφορίες -κατ’ άλλους η γραμμή» – που ερχόταν από το μέγαρο Μαξίμου και μιλούσε για «τιμωρία Πάγκαλου», όχι τόσο για τις δηλώσεις του περί εξωτερικής πολιτικής αλλά, κυρίως, για τις δηλώσεις του περί των αλλαγών της εργασιακής σχέσης (να τεθεί εκ νέου σε διάλογο το νομοσχέδιο, με αιχμές για λανθασμένες κινήσεις του Τ. Γιαννίτση).

Οι ίδιοι παράγοντες έβρισκαν αναλογίες μεταξύ των δηλώσεων Σημίτη και εκείνων προ ετών, όταν άφηνε να εννοηθεί ότι «δεν θέλει ψήφο εμπιστοσύνης με υποσημειώσεις».

Βέβαια, ενώ επέχαιραν για το ότι, σύμφωνα με τις ερμηνείες τους, ο κ. Σημίτης δεν κάνει πίσω στα διαρθρωτικά, διατηρούσαν επιφυλάξεις για το αν το μήνυμα αυτό θα το καταπιούν ή όχι οι αποδέκτες του.

(Οικονομικοί παρατηρητές επισήμαιναν πάντως ότι οι δηλώσεις Πάγκαλου δεν έθιγαν την ουσία των ρυθμίσεων ή τη διαφωνία του μ’ αυτές, αλλά αφορούσαν τη διαδικασία.)

Αλλωστε, πολλές φορές ο κ. Πάγκαλος είχε αναφερθεί με επαινετικά λόγια στην ασκούμενη οικονομική πολιτική. Ενώ ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος με τη δήλωσή του περί αλλοίωσης των σοσιαλιστικών προσώπων του ΠΑΣΟΚ έθιγε την ίδια την ουσία της οικονομικής πολιτικής.

Πρώτο δείγμα -σαφώς μικρότερο της αποπομπής Πάγκαλου- της εμμονής του πρωθυπουργού στις διαρθρωτικές αλλαγές θα ‘χε λάβει το οικονομικό επιτελείο με την απόφαση του κ. Σημίτη, προ ημερών, να εφαρμοσθεί ως είχε η διαδικασία του διαγωνισμού για τις άδειες ασύρματης τηλεφωνίας, μία εκ των οποίων διεκδικούσε η ΔΕΗ, χωρίς να έχει τις προϋποθέσεις συμμετοχής, όπως αυτές είχαν οριστεί από την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών.

Θα προχωρήσουμε χωρίς χαριστικές ενέργειες, φέρεται να είχε τονίσει τότε ο κ. Σημίτης, δίνοντας, μάλιστα, εντολή να σταματήσουν οι διχογνωμίες και οι έριδες μεταξύ κυβερνητικών στελεχών. Στην ουσία, μεταξύ του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρ. Βερελή και του προέδρου της ΔΕΗ και επιστήθιου φίλου του πρωθυπουργού Δημ. Παπούλια (ο οποίος είχε κάνει λόγο για παραίτηση) και όχι, όπως θεωρούνταν, μεταξύ Βερελή και του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη. (Και οι δύο εξακολουθούν να απολαμβάνουν της εκτίμησης του πρωθυπουργού, όπως και ο κ. Παπούλιας).

Αλλοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου (ο Γιάννος Παπαντωνίου βρίσκεται από την Κυριακή το βράδυ στο Βερολίνο) κάνουν λόγο για «βαρύ πολιτικό κλίμα, που επισκιάζει τα πάντα, αλλά και εντός του οποίου πρέπει να χαράξουμε τα πρώτα βήματα της εντός ΟΝΕ εποχής».

Και ήταν μοιραίο, επισημαίνουν, τα πρώτα αυτά βήματα να χρειαστεί να γίνουν μέσα σε συνθήκες έντονων πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και με την επίγνωση όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά».

Ενώ οι εκθέσεις του ΔΝΤ και του ΟΟΣ επισημαίνουν πληθωριστικούς κινδύνους και ενισχύουν την κυβέρνηση στα εκσυγχρονιστικά πειράματά της στους τομείς των ιδιωτικοποιήσεων και απελευθερώσεων αγορών, ένα από τα επιφανή στελέχη του οικονομικού επιτελείου με το βλέμμα προσηλωμένο στην οθόνη των κομπιούτερ του «αναγιγνώσκει» τις τιμές πετρελαίου μπρεντ, με τις οποίες κλείνονται συμβόλαια διεθνώς, για παράδοση στους επόμενους μήνες. Το Δεκέμβριο με 34,53 δολ. το βαρέλι,τον Ιανουάριο με 33,81 δολ. και το Φεβρουάριο με 33,09 δολάρια. Οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες των σημερινών και προδικάζουν -αν κάτι δεν την αποτρέψει- ένταση των πληθωριστικών πιέσεων.

Προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η πτώση του ευρώ, που χθες το απόγευμα είχε κατρακυλήσει πολύ κάτω των 86 σεντς (πιθανό σημείο στήριξης) και είχε διαμορφωθεί στα 84,86 σεντς του δολαρίου.

Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι το Νοέμβριο ο πληθωρισμός δεν θα καμφθεί κάτω του 4% και δεν αποκλείεται να το ξεπεράσει, εάν αύριο και την επόμενη εβδομάδα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στα καύσιμα. Τα ίδια στελέχη αγωνιούσαν για το αν και πόσο θα περάσουν στις

τιμές των καταναλωτικών αγαθών οι αυξήσεις στα καύσιμα.

Οσον αφορά τα «δύσκολα» των διαρθρωτικών αλλαγών, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εμφανίζονταν μάλλον ευχαριστημένοι για το «άγονο» του διαγωνισμού της EAB και παρατηρούσαν ότι το θέμα «πάγωσε για τουλάχιστον έναν χρόνο». Tο πλέον δύσκολο θέμα, επισήμαιναν, είναι η πώληση της Ολυμπιακής. Eκεί θεωρούν ότι μπορεί να υπάρξει και μεγάλη πολιτική κόντρα, όπως υπήρξε και στην πώληση της Iονικής Tράπεζας. Aλλά παρατηρούν ότι για την κυβέρνηση δεν θα έχει τόση σημασία το τίμημα όσο το συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα που θα υποβάλουν οι αγοραστές και το οποίο θα πιστοποιεί πως θα καταστεί λειτουργικό και βιώσιμο το μεγαλύτερο τμήμα της Ολυμπιακής. Eπισημαίνουν ακόμη ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ο.A. να πωληθεί κατά τμήματα.

H επισήμανση αυτή γίνεται εν γνώσει των πληροφοριών ότι ορισμένες από τις ελληνικές ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες (AGEAN, Kρόνος, Air Greece) εκδηλώνουν ενδιαφέρον μόνο για την Aεροπλοΐα, ενώ πιθανόν να καταθέσουν πρόταση για την εκμετάλλευση και άλλων γραμμών, εφόσον το Δημόσιο συγκατατεθεί σε επιδότηση. Hδη, όμως, οι ιδιωτικές εταιρείες -παρ’ ότι έχουν σημαντικές ζημιές- έχουν το 40% των πτήσεων εσωτερικού.

Για το 20% του ΟTE πιστεύουν ότι οι εξελίξεις θα είναι πιο βατές (από την άποψη της πολιτικής σύγκρουσης), αν βεβαίως υπάρξει πραγματικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές. Tα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναμένουν ότι στις αρχές Δεκεμβρίου θα έχουν υποβληθεί οι ενδεικτικές προσφορές των ενδιαφερομένων.

Προηγούμενο άρθροΤο καταραμένο… 81′
Επόμενο άρθροΔημόσιο: Ανοιχτά απόγευμα και Σάββατο
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας