Διεθνές συνέδριο για Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Στο «μικροσκόπιο» των ειδικών μπαίνει η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Την Παρασκευή, πραγματοποιείται διεθνές συνέδριο, με θέμα «Η διακήρυξη της Μπολώνιας και η ελληνική προσέγγιση», το οποίο συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Παιδείας και τις Συνόδους των πρυτάνεων και των προέδρων ΤΕΙ.

Βασικός στόχος του συνεδρίου είναι η κατά το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση όλων όσοι ενδιαφέρονται για τα θέματα που απορρέουν από τη Διακήρυξη (σσ. υπεγράφη τον Ιούνιο του 1999 από 29 υπουργούς Παιδείας στην Μπολώνια). Επίσης, το συνέδριο αποσκοπεί στην καλύτερη προετοιμασία επί του θέματος ενόψει της Συνόδου Κορυφής των υπουργών Παιδείας, που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα τον προσεχή Μάρτιο. Ακόμη, στο συνέδριο τα πανεπιστήμια θα έχουν την ευκαιρία να προετοιμάσουν τη δική τους συμμετοχή για την Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη, που οργανώνει η Οργάνωση των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων στη Σαλμάνκα της Ισπανίας στα τέλη του Μαρτίου.

Στο συνέδριο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση για δύο θέματα. Το πρώτο αφορά τη σχέση μεταξύ των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων της χώρας υπό την οπτική της ευρωπαϊκής εμπειρίας αλλά και των εξαγγελιών για την ένταξη των ΤΕΙ στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Και το δεύτερο, τη σύνδεση των προγραμμάτων της διά βίου εκπαίδευσης με τα συστήματα ανώτατης εκπαίδευσης.

Τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξει ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου. Κεντρικός ομιλητής είναι ο ειδικός γραμματέας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Διονύσης Κλάδης. Επίσης, θα μιλήσει και ο πρόεδρος της Συνόδου των πρυτάνεων Ιταλίας, καθώς και ενώσεις φοιτητών από άλλα ευρωπαϊκά κράτη.