ΑρχικήΕιδήσειςΕΚΘΕΣΗ ΣΟΚ για χρηματισμούς στο Δημόσιο

ΕΚΘΕΣΗ ΣΟΚ για χρηματισμούς στο Δημόσιο

«Tαρίφες» της ντροπής στο Δημόσιο

«ΛAΔΩMA» έως και 600.000 δρχ. για άδεια διπλώματος, επισημαίνει η έκθεση-σοκ ειδικής επιτροπής

«Διαρκές είναι το μπάχαλο» των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και η αρχαία… κατάρα του λαδώματος των δημοσίων λειτουργών καλά κρατεί.

Aυτά παραδέχτηκε χθες ενώπιον της υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Βάσως Παπανδρέου ο καθηγητής Αλέκος Σιδερίδης, επικεφαλής της Ομάδας Αμεσης Παρέμβασης για τη Δημόσια Διοίκηση, παρουσιάζοντας τα πρώτα συμπεράσματα, αλλά και τις προτάσεις της επιτροπής ύστερα από τρεις μήνες συστηματικής δουλειάς.

«Γίνεται το έλα να δεις»

Το σχόλιο του κ. Σιδερίδη για τις πολεοδομίες είναι ότι γίνεται το «έλα να δεις» και αναφερόμενος στις «ταρίφες» για την άδεια διπλώματος οδήγησης είπε ότι έχει καταγγελίες για τιμές που φτάνουν και τις 600.000 δραχμές, για να συμπληρώσει με περίσκεψη και προβληματισμό: «Yπάρχει χρηματισμός, κύριοι…».

Οι υπηρεσίες που μπήκαν στο μικροσκόπιο και εξετάστηκε η λειτουργία τους για τρεις ολόκληρους μήνες ήταν η Β’ ΔΟΥ Καλλιθέας, το υποκατάστημα του ΙΚΑ Περιστερίου, το ΚΤΕΟ Ελληνικού και Χολαργού και οι πολεοδομίες της Νομαρχιακής Aυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής και του Δήμου Μαρκόπουλου.

Ο καθηγητής Αλέκος Σιδερίδης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα, «ζωγράφισε» με μελανά χρώματα αυτές τις υπηρεσίες αποκαλύπτοντας ότι βρήκαν τμήματα με δύο μόνον υπαλλήλους, αλλά και υπαλλήλους να κάθονται σε καρέκλες με τρία πόδια… Στο ΙΚΑ τα ραντεβού για τους ασφαλισμένους έκλεινε… ο καφετζής του διπλανού κτιρίου, ενώ μόνο δύο στους δέκα χρησιμοποιούν την πρακτική του ραντεβού για να εξυπηρετηθούν, οι υπόλοιποι πηγαίνουν από τις 5 το πρωί στα ιατρεία και στήνονται στην ουρά για να εξεταστούν.

Στο πόρισμα της επιτροπής υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές διαπιστώσεις: η πρώτη είναι ότι οι υπηρεσίες δεν μπορούν ούτε να προωθήσουν ούτε να εξειδικεύσουν την κυβερνητική πολιτική· αντίθετα, ευνουχίζουν κάθε θετικό μέτρο για την εξυπηρέτηση του κοινού και η δεύτερη ότι από την κατάσταση που επικρατεί ενθαρρύνονται μεσολαβητικές «προσπάθειες» που μειώνουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και κάμπτουν κάθε επιθυμία της πλειοψηφίας των δημοσίων υπαλλήλων να ανταποκριθούν στις καθημερινές πιεστικές ανάγκες. Επιπροσθέτως, υπογραμμίζεται ότι «υπάρχει παντελής έλλειψη ευπρεπών χώρων αναμονής του κοινού» και ότι «οι υπηρεσίες αδυνατούν να λειτουργήσουν έστω και ως αρχειακές υπηρεσίες».

Αναλυτικά, για τη ΔΟΥ Καλλιθέας προτείνεται:

 • ίδρυση και λειτουργία γραφείου πληροφοριών στο ισόγειο.
 • συχνή συντήρηση του ασανσέρ.
 • σωστή σήμανση.
 • ευπρεπισμός της… τουαλέτας.
 • εγκατάσταση φωτοτυπικού και φαξ που σήμερα δεν υπάρχει.
 • χωροταξική αναδιανομή με συναφείς υπηρεσίες στον ίδιο όροφο και συναρμόδιους υπαλλήλους στο ίδιο γραφείο για να μη χρειάζεται να ανεβοκατεβαίνουν οι πολίτες.
 • πιστή τήρηση του ωραρίου εργασίας.
 • αξιοποίηση ατόμων με ειδικές ανάγκες και εφαρμογή κυλιόμενου ωραρίου.
 • μετακινήσεις υπαλλήλων και λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου από όπου θα δίνονται πληροφορίες.
 • υποχρέωση των υπηρεσιών να δέχονται έγγραφα με φαξ και επικύρωση εγγράφου με υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599.
 • επιμόρφωση και εκπαίδευση προσωπικού.
 • οι ΔΟΥ δεν θα δίδουν στοιχεία που προκύπτουν ήδη από επίσημα έγγραφα. Kαταργείται η προσκόμιση στο ΤΕΒΕ ή το ταμείο Εμπόρων βεβαίωσης από τις ΔΟΥ για συνταξιοδότηση, αρκεί η επίδειξη του σχετικού ΦΕΚ.
 • έκδοση οδηγίας προς το Δικηγορικό Σύλλογο για να γνωρίζουν τις περιπτώσεις εκείνες που οι ΔΟΥ δεν μπορούν να δίδουν φορολογικά στοιχεία.
 • καταργούνται τα πιστοποιητικά που προσκομίζονται στο υπουργείο Μεταφορών για άδεια αυτοκινήτου και οι βεβαιώσεις για τα τελωνεία.
 • ορίζεται προϊστάμενος εσόδων και η χαρτοσήμανση των πινακίων επιταγών θα γίνεται από τις τράπεζες.
 • το σύστημα TAXIS εγκαθίσταται και στο υπουργείο Οικονομικών για να μπορούν να γνωρίζουν σε ποια ΔΟΥ ανήκει κάθε επιχείρηση και μηχανογραφείται η δήλωση ΦΜΥ.

Για το ΙΚΑ προτείνεται:

 • λειτουργία τμήματος Ταχείας Απονομής Σύνταξης, όπου μπορεί η απονομή κύριας και επικουρικής σύνταξης, όταν δεν εμπλέκεται άλλο ταμείο, να δίδεται άμεσα και όταν εμπλέκεται κι άλλο ταμείο σε 20 ημέρες.
 • γενίκευση και καθιέρωση του ραντεβού στα ιατρεία.
 • οι γιατροί να μη λαμβάνουν μέρος σε επιτροπές για άδειες και συντάξεις αναπηρίας.
 • επέμβαση στον τρόπο συνεργασίας ΙΚΑ-ιδιωτικών συμβεβλημένων εργαστηρίων.

Για τα ΚΤΕΟ:

 • συντήρηση, καθαρισμός των χώρων των ΚΤΕΟ, απολύμανση των αρχειακών χώρων.
 • συμπλήρωση του απαιτούμενου εξοπλισμού.
 • τοποθέτηση νυχτοφυλάκων.
 • αντιμετώπιση του υψηλού ποσοστού αποχής από τον τεχνικό έλεγχο. Η αποχή ανέρχεται πανελλαδικά στο 50%.
 • ισοσκελισμός εσόδων-εξόδων.
 • δευτεροβάθμιος έλεγχος λειτουργίας των ΚΤΕΟ από Ανωτάτη Επιτροπή Πιστοποίησης τεχνικής αρτιότητας.
 • ενοποίηση των σταθμών εκδόσεως και ελέγχου πληροφοριακών στοιχείων σε έναν, ώστε να περιοριστεί ο χρόνος που απαιτείται για τον έλεγχο του οχήματος σε 30 λεπτά. Σήμερα ο χρόνος που απαιτείται είναι από 30 λεπτά έως 2,5 ώρες, με μέσο χρόνο 1 ώρα και 30 λεπτά. Ο χρόνος που απαιτείται στην πραγματικότητα δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά. Η καθυστέρηση οφείλεται στις άσκοπες μετακινήσεις στις οποίες υποβάλλεται με ασέβεια ο πολίτης, υπογραμμίζει το πόρισμα.
 • οι εγκαταστάσεις του Χολαργού κρίνονται επιεικώς απαράδεκτες και προτείνεται η μετακίνηση της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών.

Για τις πολεοδομίες:

 • συνεχείς έλεγχοι στις υπηρεσίες από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του ΥΠΕΧΩΔΕ.
 • κοινή ορολογία στη νομοθεσία που ισχύει και εφοδιασμός των υπηρεσιών με την κωδικοποίησή τους με συνεχή ενημέρωση τουλάχιστον κάθε έξι μήνες.
 • πλήρης ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για έκδοση οικοδομικών αδειών.
 • επαναπροσδιορισμός του τύπου πολεοδομικής υπηρεσίας καθώς και των χωρικών ορίων αρμοδιότητάς της.
 • σύσταση ειδικού σώματος ελέγχου των μηχανικών που επιβλέπουν, που θα αποτελείται από μηχανικούς που θα ορίζει το ΤΕΕ. Στο ΤΕΕ μπορούν να καταφεύγουν και ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες ανεγειρόμενης οικοδομής.

Παπαδόπουλος: Οι υπηρεσίες υγείας συχνά εξευτελίζουν τον πολίτη

Την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων στο υγειονομικό μας σύστημα που έχουν σχέση με την οργάνωσή του, την αποδοτικότητά του, την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχει, την ίση μεταχείριση των πολιτών και την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και λειτουργία του ιδιωτικού τομέα υγείας, παραδέχτηκε χθες σε ομιλία του σε ημερίδα για την πληροφορική ο Αλ. Παπαδόπουλος.

Εξαιτίας των προβλημάτων αυτών, υπογράμμισε ο υπουργός, κατασπαταλώνται πολύτιμοι υγειονομικοί πόροι. Και όπως λειτουργούν οι υπηρεσίες υγείας, συχνά ταλαιπωρούν και εξευτελίζουν τον ασθενή, δημιουργούν κλίμα δυσπιστίας και ανασφάλειας στον πολίτη και στην πράξη ακυρώνουν βασικές αρχές του ΕΣΥ, όπως είναι η ολοκληρωμένη, καθολική και ισότιμη φροντίδα και περίθαλψη. Σήμερα, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, λόγω αυτών των προβλημάτων οι πολίτες δυσανασχετούν και απογοητεύονται από τις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας. Είναι συνεπώς, πρόσθεσε, όχι μόνο αναγκαίο αλλά και επιβεβλημένο να παρέμβουμε σε μια σειρά από τομείς και επίπεδα του υγειονομικού μας συστήματος και να δρομολογήσουμε εκείνες τις αλλαγές, που θα το θέσουν σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα σε μια σταθερά ανοδική πορεία.

Ο υπουργός αφού έκανε μια αναφορά στις βασικές αρχές των προτάσεών του για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ διευκρίνισε ειδικά για τα νοσοκομεία ότι αυτά εντάσσονται στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας. Θα λειτουργούν δε με ένα ιδιότυπο νομικό καθεστώς ως ανεξάρτητες, αυτοτελείς και αποκεντρωμένες μονάδες. Θα έχουν δε τους δικούς τους οργανισμούς, τις δικές τους οργανικές θέσεις, τα δικά τους όργανα διοίκησης και το δικό τους προϋπολογισμό.

Θα συσταθούν και θα λειτουργήσουν σε όλα τα ΠΕΣΥ, αλλά και στα νοσοκομεία ειδικά τμήματα για συνεχή εκπαίδευση, επαγγελματική κατάρτιση και έρευνα με πλήρεις υποδομές και σύγχρονες μεθόδους της πληροφορικής και της τηλεματικής.

Σε κάθε νοσοκομείο άνω των 200 κλινών θα συσταθεί διεύθυνση πληροφορικής, ενώ τμήματα πληροφορικής θα γίνουν και σε όλα τα μικρότερα νοσοκομεία. Τόσο το τμήμα όσο και η διεύθυνση πληροφορικής θα υπάγονται κατευθείαν στη διοίκηση και οι διευθυντές τους θα μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο.

Tέλος, ο υπουργός ανήγγειλε την ανάπτυξη ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων για την υποστήριξη διοικητικών, ιατρικών και εργαστηριακών λειτουργιών και την ολοκλήρωση του ενιαίου διπλογραφικού-λογιστικού συστήματος.

«”Πόθεν έσχες” όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι ώς 15 Δεκεμβρίου»

Εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην πράξη το «πόθεν έσχες» για τους δημόσιους υπαλλήλους, με εγκύκλιο που έχει αποστείλει σε όλες τις υπηρεσίες η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Βάσω Παπανδρέου.

Στην εγκύκλιο ορίζεται ρητά ότι μέχρι 29 Δεκεμβρίου πρέπει οι υπηρεσίες να ενημερώσουν το υπουργείο αν οι υπάλληλοι έχουν υποβάλει «πόθεν έσχες» και αν επιπροσθέτως έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις δυσανάλογης μεταβολής της περιουσιακής τους κατάστασης, σε σημείο που να μη δικαιολογείται από τα έσοδά τους.

Αν σε κάποιον υπάλληλο έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση δυσανάλογα με τις αποδοχές του και τη γενικότερη οικονομική του θέση οι διευθύνσεις διοικητικού-προσωπικού θα πρέπει να ερευνήσουν την προέλευση των πόρων των υπαλλήλων. Αν προκύψουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο υπάλληλος απέκτησε τους πόρους κατά τρόπο που συνιστά ποινικό ή πειθαρχικό αδίκημα, επεμβαίνει ο υπουργός, προκειμένου να διωχθεί.

Οι υπάλληλοι που δεν έχουν υποβάλει «πόθεν έσχες» πρέπει να υποβάλουν τα σχετικά έντυπα το αργότερο μέχρι 15 Δεκεμβρίου.

Οπως είναι γνωστό, ο υπάλληλος, όταν διορίζεται, καθώς και μετά το γάμο του (εντός τριμήνου) πρέπει να δηλώνει την περιουσιακή κατάσταση του ίδιου και του ή της συζύγου του. Η ίδια διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε δύο χρόνια.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166