Ενιαίο επιτόκιο για το margin account ζητά ο ΣΜΕΧΑ

Θετικά βήματα για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά χαρακτήρισαν την επικείμενη εφαρμογή του margin account και τη διευκόλυνση των εταιρειών να προχωρούν σε επαναγορά των μετοχών τους, οι πρόεδροι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του ΣΜΕΧΑ και του Χρηματιστηρίου Aξιών Αθηνών, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο κ. Θωμαδάκης απαντώντας στις παρατηρήσεις βουλευτών, κυρίως της Νέας Δημοκρατίας, σημείωσε ότι χρειάζεται σωφροσύνη και συντηρητική εφαρμογή του μέτρου. Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όσο και ο πρόεδρος του ΧΑΑ κ. Παν. Αλεξάκης, υποστήριξαν ότι το όριο δανεισμού που ορίζεται στο 50% της αξίας του χαρτοφυλακίου, είναι αρκετά συντηρητικό για να μην υπάρξουν παρενέργειες.

Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ κ. Παν. Βοϊλής σημείωσε ότι η εφαρμογή του margin account είναι δύσκολη και μπορεί να χρειαστούν και άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Επέμεινε, όμως, στον καθορισμό ενός ενιαίου επιτοκίου για όλες τις χρηματιστηριακές εταιρείες για να αποφευχθούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού. Η αποτελεσματικότητα του μέτρου, πρόσθεσε, θα εξαρτηθεί και από την στάση των τραπεζών και ειδικότερα από τους όρους δανεισμού των χρηματιστηριακών εταιρειών.

Σε ό,τι αφορά στους λεγόμενους κόκκινους κωδικούς ο κ. Θωμαδάκης δήλωσε ότι δεν έχει κανέναν λόγο να μην θεωρεί αξιόπιστα τα στοιχεία που έδωσαν οι χρηματιστηριακές εταιρίες (ΑΧΕ). Ωστόσο το κλίμα σε όλη ετούτη την κατάσταση και με αυτά τα σκαμπανεβάσματα δεν φαντάζει ιδιαίτερα θετικό για την ελληνική αγορά.