Επάγγελμα Βουλευτής… Αυτοί δεν έχουν το Θεό τους

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στο κοινοβουλευτικό σώμα η πρόταση να θεσμοθετηθεί συνταγματικά το ασυμβίβαστο μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και της άσκησης οποιουδήποτε επαγγέλματος.

Οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, Ε. Βενιζέλος και Ι. Βαρβιτσιώτης, συνέκλιναν στην πρόταση για αναστολή κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας των βουλευτών στη διάρκεια της θητείας τους, ενώ ο κ. Βαρβιτσιώτης, επιπλέον, πρότεινε να αναπροσαρμοστεί η βουλευτική αποζημίωση και να θεσπιστεί το ασυμβίβαστο μεταξύ υπουργού και βουλευτή… δηλαδή να παραιτούνται από την έδρα όσοι ορκίζονται υπουργοί, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες.

Με νέες δηλώσεις του σήμερα Παρασκευή ο Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται σταθερός στην άποψή του για το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτικής ιδιότητας και της άσκησης επαγγέλματος, παρά τις αντιδράσεις βουλευτών «ένθεν κακείθεν» και τονίζει ότι η πολιτική δραστηριότητα συνεπάγεται «περιορισμούς και θυσίες»!

Ο υπουργός Πολιτισμού και γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος περιέγραψε τις έως τώρα αντιδράσεις ως «αφοριστικές διατυπώσεις που δεν προσιδιάζουν στη φύση και στη λειτουργία του Συντάγματος».

Έσπευσε πάντως να καθησυχάσει όσους βουλευτές εξέφρασαν το φόβο ότι θα χάσουν τη δουλειά τους υπογραμμίζοντας ότι ο «νόμος θα προβλέπει για κάθε επάγγελμα τις λίγες συμβατές δραστηριότητες που συνάδουν στο κύρος του βουλευτικού αξιώματος και είναι αναγκαίες για τη διατήρηση της επαφής με ένα επιστημονικό κυρίως αντικείμενο».

Ο κ. Βενιζέλος φέρνει και παραδείγματα: «ένας βουλευτής-δικηγόρος (θα μπορεί) να παρίσταται σε κάποια δίκη με πολιτικό περιεχόμενο ή ένας γιατρός να προσφέρει κάποιες δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να διατηρεί την επαφή του με την επιστήμη. Το ίδιο θα ισχύσει και για πλήθος άλλων δραστηριοτήτων επιχειρηματικών, τεχνικών κλπ., για τις οποίες χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις προκειμένου αφενός μεν να μην υπάρχει άνιση μεταχείριση των βουλευτών αφετέρου δε να μην υπάρχουν καταστρατηγήσεις του ασυμβίβαστου».

Επίσης, τονίζει ότι «ανάγκη νομοθετικών ρυθμίσεων για μια σειρά από άλλα θέματα όπως η διασφάλιση της ομαλής επανόδου (του βουλευτή) στον επαγγελματικό βίο, τα ασφαλιστικά και άλλα συναφή θέματα κλπ.». Τέλος προτρέπει, όλα αυτά να συζητηθούν στο πλαίσιο της αντίστοιχης ενότητας του Συντάγματος, «χωρίς βιασύνες και υπερβολές, που φοβούμαι ότι δεν δημιουργούν την εικόνα που πρέπει για τους βουλευτές και το επίπεδο του κοινοβουλευτικού μας βίου».

Ρέππας: Η πολιτική έχει ρίσκο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, απάντησε την Παρασκευή ότι «οι βουλευτές πρέπει να είναι καθ΄ ολοκληρίαν αφοσιωμένοι στα καθήκοντά τους και η ύψιστη τιμή της εκλογής από το λαό δεν μπορεί να μπει στην ίδια ζυγαριά με οποιαδήποτε άλλη απασχόληση. ΄Οποιος εντάσσεται στην πολιτική πρέπει να αναλαμβάνει και τα ρίσκα του».

«Υπέρ» και «κατά»

Ήδη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Λοβέρδος, μιλώντας στην Ολομέλεια, εξέφρασε επιφυλάξεις για την πρόταση, επισημαίνοντας κατ` αρχάς τον αιφνιδιαστικό της χαρακτήρα καθώς δεν είχε τεθεί προς συζήτηση στην ειδική επιτροπή της Βουλής για το Σύνταγμα. Ενώ ο Δ. Κρεμαστινός έχει δηλώσει ότι αν περάσει το ασυμβίβαστο θα παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν υπέρ και κατά στην πρόταση και ο υφυπουργός Εργασίας Χρίστος Πρωτόπαπας: «Πρέπει να ασχοληθούμε μόνο με την πολιτική για να έχουμε θετικό έργο».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λουκάς Αποστολίδης τάχθηκε υπέρ της πρότασης Βενιζέλου για το ασυμβίβαστο, ενώ ο Βασίλης Κοντογιαννόπουλος σημείωσε ότι «απαιτείται ολοκληρωτική αφοσίωση του βουλευτή στα καθήκοντά του» και τάχθηκε υπέρ της αύξησης της βουλευτικής αποζημίωσης.

Υπέρ του ασυμβίβαστου τάχθηκαν Ντόρα Μπακογιάννη και Μιλτιάδης Έβερτ προσερχόμενοι στην εκτελεστική επιτροπή της ΝΔ, ενώ ο Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι «το ασυμβίβαστο θα αποτρέψει τους ικανούς και αναγνωρισμένους να μπουν στη Βουλή».

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπει τέτοιο θέμα στην αναθεώρηση». Από την πλευρά της η Μαριέττα Γιαννάκου σημείωσε: «Εγώ δεν ασκώ επάγγελμα.

Τέτοιες προτάσεις δεν μπορούν να έρχονται τελευταία στιγμή». «Για βουλευτές – πειθήνια όργανα των κομματικών μηχανισμών» έκανε λόγο και ο Α. Λυκουρέζος, εστιάζοντας την προσοχή του «στην αυτονομία και ανεξαρτησία που παρέχει στον βουλευτή η άσκηση του επαγγέλματός του» και συμπλήρωσε: «θα παραιτηθώ από τη βουλευτική μου ιδιότητα αν περάσει η πρόταση». Αντίθετα, υπέρ της πρότασης τάσσεται ο Ν. Κακλαμάνης, ο οποίος έπαψε να ασκεί το ιατρικό λειτούργημα όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής…

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εν λόγω πρόταση πλήττει κατά κύριο λόγο τους βουλευτές που ασκούν δικηγορία και ιατρική, ενώ τρεις είναι οι περιπτώσεις δημοσιογράφων που διατηρούν εκπομπές σε τηλεοπτικούς σταθμούς (σ.σ. Θ. Ασκητής, Π. Παναγιωτόπουλος, Λ. Κανέλλη).

Οι περισσότεροι εκ των διαφωνούντων προβάλλουν ενστάσεις και στην αύξηση της βουλευτικής αποζημίωσης (σ.σ. σήμερα ανέρχεται σε 1,5 εκ. δρχ.) καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά και ο κ. Λοβέρδος στον Flash 9,61 «θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στους εργαζομένους». Πολύ περισσότερο τη στιγμή που, πάντα κατά τις πληροφορίες, εξετάζεται το ενδεχόμενο η αύξηση να αγγίξει την ευρωβουλευτική αποζημίωση (σ.σ. χωρίς την προσθήκη των «οδοιπορικών») που ανέρχεται σε 2,5 εκ. δρχ.

Το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στη συνεδρίαση του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ την Τρίτη, αφού θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε οι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης να εμφανιστούν με ενιαία άποψη στη συνεδρίαση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

ΚΚΕ – ΣΥΝ

Εναντίον της αύξησης του βουλευτικού μισθού τάσσεται το ΚΚΕ, ενώ για το ασυμβίβαστο βουλευτικής ιδιότητας – άσκησης επαγγέλματος οι εκπρόσωποί του παραπέμπουν στο γεγονός ότι, έτσι κι αλλιώς, τα επαγγελματικά στελέχη του κόμματος αποζημιώνονται από το κομματικό ταμείο. Ωστόσο η διπλή ιδιότητα της συνεργαζόμενης βουλευτού Λ. Κανέλλη αναμένεται να περιπλέξει τα πράγματα και το θέμα θα συζητηθεί στα όργανα.

Από τον ΣΥΝ δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένη τοποθέτηση, πάντως η Μ. Δαμανάκη τάσσεται υπέρ του ασυμβίβαστου, ενώ ο Φ. Κουβέλης αναφανδόν κατά, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί ο βουλευτής να είναι ανεπάγγελτος ή να μην έχει καταξιωθεί επαγγελματικά και, πάντως, να είναι εξαρτημένος οικονομικά». Αρνητικοί εμφανίζονται, τέλος, στο θέμα της αύξησης της βουλευτικής αποζημίωσης.

Τέλος, ο Γιώργος Καρατζαφέρης υπογράμμισε ότι «εάν ένας βουλευτής δεν έχει επάγγελμα, γίνεται πειθήνιο όργανο της διαπλοκής».

Φιλελεύθεροι

Την κατηγορηματική τους αντίθεση στην πρόταση για κατοχύρωση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου εκφράζουν με ανακοίνωση Τύπου οι Φιλελεύθεροι του Στέφανου Μάνου.

Σημειώνεται ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε απόλυτη κομματοκρατία καθιστώντας κενή περιεχομένου και προσχηματική «τη θεμελιώδη για τη λειτουργία του δημοκρατικού συστήματος διάταξη του άρθρου 60 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση».

Επίσης, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η πρόταση οδηγεί «στη δημιουργία βουλευτών-υπαλλήλων των κομμάτων τους, απολύτως εξαρτημένων, για τους οποίους η τυχόν διαφωνία θα οδηγεί σε πολιτικό και οικονομικό αφανισμό τους».

Βάσω Παπανδρέου

Υπέρ της επιβολής επαγγελματικού ασυμβίβαστου στους βουλευτές τάσσεται η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, με την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζεται η δυνατότητα επιβίωσής και λειτουργίας του. Η υπουργός Εσωτερικών, εκφράζοντας τη συμφωνία της, επί της αρχής, με την πρόταση, είπε πως η θέσπιση ασυμβίβαστου θα συμβάλλει στην αναβάθμιση του κύρους του βουλευτή, και διευκρίνισε πως θα μπορεί να υπάρξει μια απλή πρόβλεψη στο σύνταγμα, η οποία αργότερα θα εξειδικευθεί με νόμο.