Επιφυλακτική η Ευρώπη για τον Μπαράκ Ομπάμα

«Διαπιστώθηκε ευρύτατη συμφωνία, ότι σήμερα προσφέρεται η ευκαιρία για μια καινούρια αρχή».

Σε αυτή τη φράση συνόψισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος το περιεχόμενο της 40λεπτης τηλεδιάσκεψης την οποία πραγματοποίησαν, αργά το βράδυ της Πέμπτης, η Αγκέλα Μέρκελ με τον Μπαράκ Ομπάμα -της πρώτης από την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου των ΗΠΑ- ενόψει των δύο αποφασιστικών ραντεβού αυτής της εβδομάδας: Της διάσκεψης των ηγετών της G20 στο Λονδίνο στις 2 Απριλίου και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τις δύο αμέσως επόμενες ημέρες.

Αυτοί θα είναι οι δύο βασικοί σταθμοί της πρώτης περιοδείας του προέδρου Ομπάμα στην Ευρώπη, όπου θα επιχειρήσει να πείσει τους συνομιλητές του για τις αμερικανικές θέσεις και να αιτιολογήσει την πολιτική της Ουάσινγκτον στην οικονομική και γεωπολιτική σκηνή.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι, πέρα από τα όσα δήλωσε ο Ούλριχ Βίλχελμ, αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι τον αντιμετωπίζουν με πολύ μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα -δεν χωράει, μάλιστα, αμφιβολία ότι δεν θα επαναληφθούν οι σκηνές που αποτυπώθηκαν στο Βερολίνο, το περασμένο καλοκαίρι, όταν 200.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί για να δουν και να ακούσουν από κοντά τον πολιτικό που (υποτίθεται ότι) θα έφερνε τη μεγάλη ανατροπή σε όλα τα επίπεδα.

Διάσταση απόψεων
Πλέον, ο Ομπάμα, ως πρόεδρος και όχι ως προεδρικός υποψήφιος, διατυπώνει θέσεις οι οποίες δεν βρίσκουν σύμφωνους τους Ευρωπαίους. Στην οικονομία, η διάσταση απόψεων έχει καταστεί το τελευταίο διάστημα κάτι παραπάνω από εμφανής: Η πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος της στην τόνωση του τραπεζικού συστήματος και του συνόλου της αμερικανικής οικονομίας με νέα πακέτα στήριξης, αδιαφορώντας παντελώς για το χρέος και τα ελλείμματα.

Οι Ευρωπαίοι, αντιθέτως, προεξάρχουσας της Μέρκελ, επιμένουν να δηλώνουν πιστοί στο Σύμφωνο Σταθερότητας, θεωρώντας ότι οι οικονομίες τους (πλην της βρετανικής) βρίσκονται σε καλύτερη σχετικά κατάσταση από ό,τι η αμερικανική και μη θέλοντας να διακινδυνεύσουν τη θέση και το μέλλον του ευρώ. Τα πράγματα, σύμφωνα με αρκετά ευρωπαϊκά ΜΜΕ, γίνονται ακόμη πιο δύσκολα εξαιτίας της τάσης που εμφανίζει η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ να περιορίσει τη σημασία των σχέσεών της με την Ευρώπη, σε όλα τα επίπεδα.

Για παράδειγμα, αρκετοί θεωρούν ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει (αν δεν έχει πετύχει ήδη) τη σύναψη μιας στρατηγικής συμφωνίας με την Κίνα, βάσει της οποίας το Πεκίνο θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το χρέος των ΗΠΑ, αγοράζοντας μαζικά ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου έναντι ανταλλαγμάτων που δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά.

Σύμπλευση
Είναι δε γεγονός ότι αν η σύμπλευση αυτή επισημοποιηθεί κατά τη διάρκεια της G20, με δεδομένο ότι και η Ιαπωνία στηρίζει αναφανδόν τις θέσεις Ομπάμα – Γκάιτνερ, τότε το ειδικό βάρος της Ε.Ε. στη διαχείριση της κρίσης και τη διαμόρφωση της νέας διεθνούς οικονομικής αρχιτεκτονικής περιορίζεται σημαντικά -κι αυτό παρά τις βαρύγδουπες προτάσεις Γερμανών και Γάλλων για την υιοθέτηση μιας παγκόσμιας «Χάρτας της Υπεύθυνης Οικονομίας».

Ισως ο Γκόρντον Μπράουν, ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε τον Ομπάμα στον Λευκό Οίκο, για να αντιμετωπίσει μια μάλλον τυπική υποδοχή, η οποία δεν συνοδεύτηκε ούτε από επίσημο δείπνο, κατάλαβε τη μεγάλη αλλαγή και γι’ αυτό έσπευσε πριν από μερικές μέρες να θέσει εαυτόν στην υπηρεσία της Ευρώπης…

Πολιορκημένη πόλη το Στρασβούργο
Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Κλειστά σχολεία, πανεπιστήμια και γήπεδα για μία εβδομάδα, απαγόρευση πτήσεων αεροπλάνων και ελικοπτέρων, διακοπή κυκλοφορίας στον Ρήνο, 15.000 αστυνομικοί και στρατιώτες, υπερσύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα, μέχρι και σφράγισμα των… υπονόμων, είναι ορισμένα από τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό που θα αντιμετωπίσουν από σήμερα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Στρασβούργου, εξαιτίας των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας τα οποία τίθενται σε εφαρμογή ενόψει της 60ής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει στις 3 και 4 Απριλίου.

Καταστηματάρχες και ένοικοι που έχουν την ατυχία να βρίσκονται εντός της πολιορκημένης ζώνης θα υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένοι με ένα ειδικό σήμα, έτσι ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο να έρθουν σε επαφή οι ηγέτες των 26 χωρών-μελών της συμμαχίας με τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που αναμένεται ότι θα κατακλύσουν την πόλη -πολλοί εκ των οποίων θα καταφτάσουν απευθείας από το Λονδίνο και τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την G20.

Όσο για την ατζέντα της συνόδου, κυριαρχούν μία ατραξιόν και ένα καυτό θέμα: Η επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ αναμένεται να προσδώσει κλίμα ευφορίας στις συναντήσεις των ηγετών, προτού αρχίσει η αντιπαράθεσή τους για τη στρατηγική στο Αφγανιστάν και την αποστολή ενισχύσεων, που εναγωνίως ζητούν ΗΠΑ και Βρετανία.