Εταίροι της Μέρκελ ζητούν να βγει η Ελλάδα από το ευρώ

Ολοένα και περισσότεροι εταίροι στον συνασπισμό της Αγκελα Μέρκελ ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εντείνοντας τις πιέσεις στην Γερμανίδα Καγκελάριο και αναζωπυρώνοντας τους φόβους της αγοράς.

Την άποψη πως η Ελλάδα ίσως ανακάμψει και ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της με ταχυτέρους ρυθμούς εκτός ευρωζώνης εξέφρασε ο Πάτρικ Ντέρινγκ, γενικός γραμματέας των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP).

«Εάν η Ελλάδα έβγαινε εκτός ευρωζώνης θα μπορούσε να δημιουργήσει εμπιστοσύνη στις αγορές», δήλωσε την Τρίτη στην τοπική εφημερίδα Passauer Neue Presse.

Ο κ. Ντέρινγκ είναι ένα μόνο από τα υψηλόβαθμα μέλη των δύο μικρότερων κόμματων στον συνασπισμό της Μέρκελ που ζητούν να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, κρίνοντας πως αυτό θα αποβεί σε όφελος της χώρας και θα απέτρεπε την μετάδοσης της κρίσης – αν λάβει κανείς υπόψη το αυξανόμενο κόστος που επωμίζεται η Γερμάνια για να χρηματοδοτήσει τα ασθενέστερα κράτη-μέλη.

Αυτό ακριβώς το βάρος επικαλέστηκε αργά τη Δευτέρα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s για να υποβαθμίσει τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας σε «αρνητικές» από «σταθερές». Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός του FDP, Φίλιπ Ρέσλερ, επίσης αναπληρωτής καγκελάριος και υπουργός Οικονομίας, δήλωσε στο κρατικό κανάλι ARD το Σαββατοκύριακο πως ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν τρομάζει πια ούτε τον ίδιο, ούτε και το κόμμα του.

«Ο παράγοντας “φόβος” δεν υπάρχει πια», είπε, αμφισβητώντας ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να τηρήσει τους όρους του μνημονίου.

Αντιμέτωποι με χρεοκοπία, οι Έλληνες θα αποφάσιζαν από μόνοι τους να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη, πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Αλεξάντερ Ντόμπριντ, γενικός γραμματέας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) της Βαυαρίας, παροτρύνε την Κυριακή την Ελλάδα να καταβάλλει τις μισές συντάξεις και μισθούς δημοσίων υπαλλήλων σε δραχμές, στο πλαίσιο της σταδιακής εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Ως απερίσκεπτες καταδίκασε τις δηλώσεις του Ρέσλερ ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης.

«Η διατύπωση (του Ρέσλερ) ήταν λανθασμένη, καταδίκασε (την χώρα) πριν φτάσει η τρόικα στην Αθήνα», είπε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της Deutschlandfunk.

«Η Γερμανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στο ευρώ και το χρειαζόμαστε ως άγκυρα για σταθερό νόμισμα. Είναι απερίσκεπτο να δημιουργούμε φαύλο κύκλο στις αγορές με τέτοιου είδους σχόλια», είπε.