Ευκαιρίες και παγίδες στον δρόμο προς τη συμφωνία

Συγκρατημένα θετικά έδειξαν να αξιολογούν τις αποφάσεις του Eurogroup οι επενδυτές. Η θετική κίνηση της Τρίτης ήταν καλοδεχούμενη, ωστόσο η αγορά έδειξε ότι εκτιμά πως υπάρχουν αρκετά να γίνουν ακόμα ώστε να ολοκληρωθεί το ανοικτό θέμα της ελληνικής αξιολόγησης, όπως φάνηκε από την πορεία του χρηματιστηρίου στη συνέχεια. Πολλά χαρτοφυλάκια συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικά, αφού θεωρούν ότι υπάρχουν πολλές παγίδες στον δρόμο προς μια συμφωνία που θα γίνει έγκαιρα, ώστε και η ΕΚΤ να μπορεί να «ξεκλειδώσει» τη διαδικασία για ένταξη στο QE. Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές και ανάλογα με τις εξελίξεις θα κινηθεί και το ελληνικό χρηματιστήριο. Ευκαιρίες και παγίδες πιθανόν να εναλλάσσονται και αρκετοί επενδυτές που αρέσκονται στο ρίσκο, ήδη πιθανότατα λαμβάνουν θέσεις και παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

ΟΤΕ: Περί τα 8,5- 9 ευρώ συνεχίζει να κινείται η μετοχή χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις. Ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια ανόδου. Η EurobankSec έχει θέσει τιμή-στόχο τα 11,30 ευρώ και σύσταση «buy», αν και δεν αναμένει εκπλήξεις από τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν. Εμφανίζεται συγκρατημένη από τα αποτελέσματα της διεθνούς δραστηριότητας του Οργανισμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το σύνολο του 2016, ο ΟΤΕ αναμένεται να καταγράψει αύξηση 0,4% στα έσοδα αλλά μείωση 2,1% στα προσαρμοσμένα EBITDA. Η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει ελκυστική αποτίμηση του ΟΤΕ όταν συγκρίνεται με αυτή άλλων τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων της Ε.Ε.

ΕΕΕ – Coca Cola HBC: Προσπαθεί να σταθεροποιηθεί πάνω από τα 23 ευρώ η μετοχή μετά από μια σημαντική ανοδική κίνηση που έφερε την τιμή στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Αποτελεί από τις βασικές επιλογές δυναμικών χαρτοφυλακίων που έχουν δημιουργήσει ισχυρές θέσεις εμπιστευόμενα τις προοπτικές και τα μεγέθη της. Πιθανές οπισθοχωρήσεις δίνουν ευκαιρία σε ορισμένα χαρτοφυλάκια για ενίσχυση των θέσεων τους. Εξάλλου τα μεγέθη του 2016 ήταν θετικά, ενώ έχει προταθεί η καταβολή μερίσματος ύψους 0,44 ευρώ ανά μετοχή.

Τράπεζες: Συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν στην άνοδο και στην πτώση της αγοράς, με σημαντικές διακυμάνσεις. Οι τραπεζικές μετοχές, τις περισσότερες φορές, κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση χωρίς δυνατότητα διαφοροποίησης. Νέες, χαμηλότερες τιμές-στόχους για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δίνει η Euroxx, ενώ διατηρεί τη σύσταση overweight για τους τίτλους, καθώς υπάρχουν αξιόλογα περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Η χρηματιστηριακή «βλέπει» την Alpha Bank στα 2,5 από 4 ευρώ προηγουμένως, τη Eurobank στο 0,9 από 1,7 ευρώ, την Εθνική Τράπεζα στο 0,35 από 0,5 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στο 0,30 από 0,46 ευρώ.

Folli Follie: Ζωήρεψε στις τελευταίες συνεδριάσεις το ενδιαφέρον για τη μετοχή και η τιμή οδηγήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα. Επόμενο επίπεδο που θα προσπαθήσει να αναρριχηθεί είναι η υπέρβαση των 19 ευρώ, κάτι που φαίνεται εφικτό ειδικά αν υπάρξει θετικό κλίμα στην αγορά. Διεθνής εταιρεία με ισχυρά μεγέθη που επηρεάζεται από την κίνηση και των Ασιατικών αγορών. Οι βασικοί μέτοχοι εστιάζουν στην θετική εικόνα της μετοχής κάτι που εκτιμούν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια.

Grivalia: Περιορισμένης κλίμακας οπισθοχώρηση για τη μετοχή στις προηγούμενες συνεδριάσεις με την τιμή να κινείται λίγο κάτω από τα 8 ευρώ. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, στις Μαρτίου 2017, τη διανομή μερίσματος ύψους 0,18258 ευρώ/μετοχή (καθαρό) για τη χρήση του 2016. Οι ημερομηνίες αποκοπής, προσδιορισμού δικαιούχων, πληρωμής του μερίσματος καθώς και η πληρώτρια τράπεζα θα ανακοινωθούν μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης από την Γενική Συνέλευση. Σημειώνεται ότι το ποσό του μερίσματος που αναλογεί στις μετοχές που θα έχει στην κατοχή της η εταιρία κατά την ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων, θα προσαυξήσει αναλογικά το ποσό του μερίσματος που αντιστοιχεί στις υπόλοιπες μετοχές.

Αναρρίχηση: Σε νέο υψηλό 14 μηνών κινήθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα οι ευρωπαϊκές μετοχές, βρίσκοντας καύσιμα στα οικονομικά αποτελέσματα εταιριών όπως η Lloyds, η TelefonicaDeutschland και η Scor. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του Δεκεμβρίου του 2015. Ο γερμανικός δείκτης DAX ανήλθε σε επίπεδα στα οποία είχε να κινηθεί από τον Απρίλιο του 2015. Σε ιστορικά υψηλά συνεχίζει και κινείται και ο DowJones το τελευταίο διάστημα δικαιώνοντας τις προβλέψεις των «ταύρων». Για να δούμε και τη συνέχεια πόσες εκπλήξεις επιφυλάσσει.

ΟΠΑΠ: Αντιστάσεις διαθέτει η μετοχή, όπως φαίνεται και σε κακές για την αγορά συνεδριάσεις και κινείται στην περιοχή των 8,5 ευρώ. Βρίσκεται υπό παρακολούθηση από ξένα αλλά και εγχώρια χαρτοφυλάκια. Βρίσκεται σε εξέλιξη ένα επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις αφορούν το δίκτυο του, για την μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας και των πρακτόρων της. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι επενδύσεις που έχει κάνει ο οργανισμός για να αναβαθμίσει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων και των υπηρεσιών του έχουν δημιουργήσει επιπλέον τζίρο 500 εκατ. ευρώ και επιπλέον έσοδα ύψους 40 εκατ. Ευρώ για τους πράκτορες.