Ζητούν την επιστροφή οι ελληνικές ειρηνευτικές δυνάμεις

Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, είχε το πρωί της Κυριακής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να ενημερωθεί για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τη χρήση βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου.

«Οι ελληνικές ειρηνευτικές δυνάμεις δεν έχουν πάει εκδρομή στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, αλλά εκπληρώνουν την αποστολή τους στο πλαίσιο αποφάσεων του ΟΗΕ», τόνισε ο υπουργός ΄Αμυνας, ΄Ακης Τσοχατζόπουλος, απαντώντας στο αίτημα του Κώστα Καραμανλή για απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι το Υπουργείο Εθνικής ΄Αμυνας προωθεί συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να βεβαιωθεί ότι οι αξιωματικοί και οι οπλίτες που υπηρετούν στην περιοχή δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο από τη χρήση των συγκεκριμένων βλημάτων. Τα μέτρα αυτά συνοψίζονται στα εξής:

  1. ΄Ολα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρέτησαν ή υπηρετούν, συνολικά 3.553 άντρες και γυναίκες, θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις (αίματος και ούρων), ώστε να διαπιστωθεί αν είναι καλά στην υγεία τους.
  2. ΄Ολες οι περιπτώσεις μόλυνσης στελεχών από λευχαιμία την τελευταία δεκαετία θα καταμετρηθούν για να διαπιστωθεί αν τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, το 2000 παρουσιάστηκαν δεκατρείς περιπτώσεις λευχαιμίας.
  3. Από αύριο, Τρίτη, θα πραγματοποιηθούν νέες μετρήσεις των επιπέδων ραδιενέργειας στις περιοχές όπου στρατοπεδεύουν οι ελληνικές δυνάμεις από κλιμάκιο στρατιωτικών γιατρών της διεύθυνσης πολεμικών χημικών ουσιών, συνεπικουρούμενοι από έναν καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής και από έναν καθηγητή Ακτινοφυσικής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε επίσης ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να θεραπευτεί ο λοχίας ο οποίος έχει υπηρετήσει στη Βοσνία και την Αλβανία και –όπως διαπιστώθηκε– πάσχει από λευχαιμία. Ο υπαξιωματικός αναμένεται να υποβληθεί σε ειδικές κλινικές εξετάσεις στα εργαστήρια του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση του Texnologia.Net για το αν υπάρχουν και στο ελληνικό οπλοστάσιο όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου, τόνισε ότι θα γίνει πλήρης απογραφή για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τέτοια όπλα. «Εμείς βέβαια δεν τα χρησιμοποιήσαμε σε καμία περίπτωση στη διάρκεια των βομβαρδισμών» δήλωσε ο υπουργός, παραδεχόμενος εμμέσως την ύπαρξη όπλων με απενεργοποιημένο ουράνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει διατρητικές βόμβες τύπου BLU-109, οι οποίες περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα που διέταξε και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχετικά με την καταγραφή των πυρομαχικών με ουράνιο, ενώ το Πεζικό και η Αεροπορία δεν έχουν ακόμη απαντήσει στο ΓΕΕΘΑ αν διαθέτουν τέτοια βλήματα.

Ο υπουργός, σε μια προσπάθεια συντονισμού των ενεργειών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, απέστειλε επιστολή προς τον σουηδό ομόλογό του και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας της ΕΕ και προς τον αρμόδιο της Ένωσης για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας, με την οποία ζητείται να υιοθετηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των στρατιωτικών που υπηρετούν στην ευρύτερη περιοχή της Γιουγκοσλαβίας, αλλά κυρίως για την προστασία του περιβάλλοντος στα Βαλκάνια.

Τέλος, ο κ. Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ενημερώσει τη διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών και ΄Αμυνας.

Σε δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Καραμανλής ζήτησε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έρευνα σε βάθος, και τόνισε ότι αν επιβεβαιωθούν οι κίνδυνοι από τη χρήση των συγκεκριμένων βλημάτων η ελληνική στρατιωτική δύναμη θα πρέπει να αποχωρήσει από τη Βοσνία και το Κόσοβο, ενώ θα πρέπει να επιστρέψουν και οι έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα, για το οποίο υπάρχει εύλογη ανησυχία, μεγάλα ερωτηματικά και μεγάλες ευθύνες, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία ολιγωρία και καμία συσκότιση.

Ζήτησε επίσης από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να ενημερώσει τη Βουλή, καταθέτοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, ενώ επισήμανε ότι η χώρα μας πρέπει να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας να συμπεριλάβουν τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου στα πυρηνικά και να απαγορευτεί η χρήση τους, ενώ τόνισε ότι πρέπει να αρθούν τα πολιτικά εμπόδια για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι το κόμμα του ήταν αντίθετο με τους βομβαρδισμούς στο Κόσοβο, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει τώρα μεγάλες διεθνείς πρωτοβουλίες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στη συνάντηση παρέστη ακόμα η τομεάρχης Εξωτερικών και Άμυνας Ντόρα Μπακογιάννη και ο τομεάρχης Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μανούσος Παραγιουδάκης.

Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης χαρακτήρισε δικαιολογημένη την ανησυχία λέγοντας ότι θα γίνουν έρευνες και –αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα – η ελληνική ειρηνευτική δύναμη πρέπει να αποχωρήσει.

Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης συνέστησε ψυχραιμία και σωστή αντιμετώπιση. Δήλωσε ότι κατά τους βομβαρδισμούς δεν επλήγη μόνο το Κόσοβο, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη και αυτό είναι που δείχνει το μέγεθος της καταστροφής. «Πιστεύω», ανέφερε, «ότι είναι ένα ωμό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και όσοι πριν από καιρό είπαν ότι ήταν τεράστιο λάθος η επίθεση στη Γιουγκοσλαβία, αποδεικνύεται στην πράξη ότι είχαν δίκιο.

Προηγούμενο άρθροΑντιμετώπιση χωρίς προκαταλήψεις
Επόμενο άρθροΜια Amazon δεν φέρνει την άνοιξη στη Wall
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ