Η Ευρώπη περιμένει, τώρα πράξεις και σαφώς, όχι υποσχέσεις

Πολιτική κίνηση ιδιαίτερης σημασίας στον αγώνα που δίνει η χώρα για ανάκτηση της αξιοπιστίας της συνιστά η επιστολή του πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της Ε.Ε.

Ο κ. Αντ. Σαμαράς διαβεβαιώνει ότι παρά την αλλαγή κυβέρνησης υπάρχει συνέχεια στο ελληνικό κράτος, ότι είναι δεδομένη η τήρηση των υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί, κάτι που είναι δεδομένο για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αλλά όχι για το «ελληνικό παράδοξο».

Εχει ιδιαίτερη σημασία η δέσμευση που αναλαμβάνει ο κ. Σαμαράς ότι η χώρα είναι απόλυτα αποφασισμένη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ότι «αποδέχεται την ιδιοκτησία του προγράμματος σταθεροποίησης και είναι πλήρως δεσμευμένη στους στόχους, στους αντικειμενικούς σκοπούς και σε όλες τις βασικές πολιτικές του Προγράμματος» και πως θα επισπευσθεί η εφαρμογή του Μνημονίου «με έμφαση στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων».

Αυτή η πολιτική δέσμευση του πρωθυπουργού είναι σημαντικό στοιχείο στην προσπάθεια να ανατραπούν οι αμφιβολίες που έχουν οι εταίροι και δανειστές μας για το κατά πόσον έχουμε τη βούληση να βαδίσουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, που οδηγούν στο μηδενισμό των ελλειμμάτων και στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, συνολικά.

Αλλά η μάχη θα κριθεί επί του πρακτέου, θα υπάρξει συνέπεια λόγων και πράξεων; Γιατί η Ευρώπη έχει ακούσει πολλά μεγάλα λόγια για μεταρρυθμίσεις, αλλά στην πράξη ελάχιστα έχουν γίνει τα τελευταία τρία χρόνια…

Εφόσον ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε χθες απόλυτα την κυβερνητική πολιτική, πρέπει και η κυβερνητική μηχανή στο σύνολό της, όλοι οι υπουργοί να κινούνται στο πλαίσιο που καθόρισε ο Αντ. Σαμαράς. Δεν είναι απλά… κακοφωνία υπουργοί να δηλώνουν αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιρειών που εποπτεύουν. Εκ των πραγμάτων, τέτοιες δηλώσεις υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής, ενισχύσουν τις επιδιώξεις συντεχνιακών συμφερόντων.

Ο πρωθυπουργός πρέπει με πράξεις να ξεκαθαρίσει το τοπίο τώρα, ας βάλει τα πράγματα στη θέση τους εδώ και τώρα, πριν οι όποιες αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπονομεύσουν τους εθνικούς στόχους…