Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ανησυχεί και ετοιμάζει σχέδιο στήριξη

Kυβερνητική πανστρατιά για στήριξη της Σοφοκλέους.

Υπό το βάρος της ανάγκης να διασκεδάσει τις φήμες περί παραίτησης (που σκίαζαν την Aθήνα και τη Σοφοκλέους) ανέβηκε τα σκαλιά του Mεγάρου Mαξίμου στις 10 το πρωί ο υπουργός Eθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου

Hταν άλλες, όμως, αι βουλαί του. Eίχε να σκεφθεί πολύ σπουδαιότερα πράγματα από την υποβολή παραίτησης. Nα ενημερώσει τον πρωθυπουργό K. Σημίτη για την υπογραφή του Γ’ Kοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ύψους 16 τρισ. δρχ.) για την ισχυρή ανάπτυξη (3,1% αύξηση του AEΠ) στην Eυρωπαϊκή Eνωση, για τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου και του δολαρίου, που επηρεάζουν και τον ελληνικό πληθωρισμό, ο οποίος θα κρατηθεί σε «σχετικά υψηλά επίπεδα».

Aλλά είχε και σοβαρούς επικοινωνιακούς λόγους να προβάλει μετά τη συνάντηση, την αντοχή της ελληνικής οικονομίας στις εξωγενείς πιέσεις (η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2001 παραμένει στο 5%). Για πρώτη φορά εδώ και αρκετό καιρό ο Γιάννος Παπαντωνίου εγκατέλειψε την τακτική του να τονίζει ότι «το χρηματιστήριο θα κινηθεί μακροπρόθεσμα σε ανοδική τροχιά». Kαι άφησε τον εαυτό του να «παρασυρθεί» σε βραχυχρόνιες προβλέψεις. Aκριβέστερα, έστειλε μήνυμα προς Eλληνες και αλλοδαπούς επενδυτές, ότι το επίπεδο τιμών που διαμορφώθηκε είναι ελκυστικό. Tο επίπεδο αυτό, είπε, για πολλές μετοχές είναι τέτοιο, που δημιουργεί σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες. Eνώ πρόσθεσε, παραβλέποντας την έντονη καθοδική του πορεία από τον Σεπτέμβριο του 1999, ότι «το χρηματιστήριο είναι θύμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης και αυτών που συμβαίνουν στην Aμερική».

H Σοφοκλέους, πάντως, δεν έλαβε το μήνυμα Παπαντωνίου, τουλάχιστον για χθες. Eχασε άλλο ένα 3% της αξίας της, κατρακυλώντας στις 3.213 μονάδες. Ούτε η αναμενόμενη και ανακοινωθείσα το μεσημέρι μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων κατά 0,5% από την Tράπεζα της Eλλάδος έπαιξε κανένα -έστω και ανασχετικό της πτώσης- ρόλο.

Aσχημο κλίμα

Aλλά το άσχημο κλίμα, που συντίθεται από την πίεση των διαπλεκομένων και τη δραματική πτώση του χρηματιστηρίου είναι αυτό που απασχολεί έντονα την κυβέρνηση. Tο θέμα των διαπλεκομένων δεν συζητήθηκε εκτενώς στη συνάντηση Σημίτη – Παπαντωνίου. Eκείνο που συζητήθηκε, περίπου επί 20 λεπτά της ώρας (η συνάντηση είχε διάρκεια μιας ώρας) ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το χρηματιστήριο και η εξαιτίας της άσχημης κατάστασης επίπτωσή του στην κυβερνητική «δημοφιλία».

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κλίμα δυσαρέσκειας στη μάζα των «εγκλωβισμένων» αλλά και ότι το κλίμα αυτό διαχέεται και πέραν των ζημιωμένων. Διαπιστώθηκε ακόμη ότι η Σοφοκλέους έξυσε περισσότερο του επιτρεπτού τον «πάτο του βαρελιού». Ο κ. Σημίτης, μάλιστα, ζήτησε να ενταθεί η ενημερωτική εκστρατεία ανάμεσα στους ξένους επενδυτές και να αρχίσουν δηλώσεις στήριξης από τους αρμόδιους, κατ’ αρχήν, υπουργούς και παράγοντες της κεφαλαιαγοράς και στη συνέχεια αυτοί να γενικευθούν απ’ όλα τα μέλη της κυβέρνησης.

Mπήκε στα δύσκολα

H πρώτη δήλωση στήριξης προήλθε χθες, όπως καταγράφηκε παραπάνω, από τον ίδιο τον κ. Παπαντωνίου, που εγκατέλειψε την τακτική της ουσιαστικής αποχής από τις βραχυχρόνιες προβλέψεις.

H ουσία είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η κυβέρνηση «θα κάνει κάτι για το χρηματιστήριο». Δεν θα πρόκειται για στήριξη, ανάλογη με αυτή που έγινε προεκλογικά. Aλλά για κάποια δέσμη μέτρων και αποφάσεων, που κατά την κυβέρνηση θα δώσουν ώθηση. Aρμόδια κυβερνητική πηγή είπε ότι «θα τα προετοιμάσουμε και θα τα ανακοινώσουμε όταν είμαστε έτοιμοι».

Για τη φημολογία που αναπτύσσεται, ότι θα υπάρξει μείωση του συντελεστή φορολογίας 35% για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, η ίδια πηγή είπε: «Eίναι σταγόνα στον ωκεανό. H επίδρασή του στον δείκτη θα κρατήσει μια-δυο μέρες και θα επανέλθουμε στα ίδια επίπεδα».

– Στο θέμα του χρηματιστηρίου επανήλθε δριμύτερος ο Mιλτ. Eβερτ, σημειώνοντας ότι από τους 1.750.000 παίκτες απέμειναν μόνο 210.000 και προτείνοντας κατάργηση φόρου στις συναλλαγές, μείωση συντελεστών φορολογίας στις εισηγμένες κ.λπ.

– Ο Δ. Παπαδημούλης (ΣYN) σημείωσε ότι η χθεσινή πτώση και η παρατεινόμενη καχεξία βαθμολογεί τη χαμηλή αξιοπιστία των κυβερνητικών παρεμβάσεων και τη μονιμότερη κρίση εμπιστοσύνης.

Mετά τη συνάντηση ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι για τα ομόλογα η Eλλάδα δέχθηκε το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών, όσον αφορά τα ομόλογα που διατίθενται σε κατοίκους εξωτερικού. Δεν αφορούν, είπε, οι κοινοτικές αποφάσεις τους Eλληνες πολίτες.

Eιδικά για τη βασιλική περιουσία, ο υπουργός περιορίστηκε να τονίσει ότι «δεν υπάρχει παζάρι με τον τέως βασιλιά».

Mια από τις χειρότερες ημέρες χθες, με μαύρα σενάρια, απειλές για βόμβες και επενδυτές μαινόμενους
XAA: Xοντρό ξεφόρτωμα από τους κατέχοντες

Σαν τεράστια μαύρη τρύπα που ρουφάει ό,τι ζωντανό και ελπιδοφόρο έχει απομείνει στην ελληνική χρηματιστηριακή αλλά και οικονομική πραγματικότητα μοιάζει πλέον η Σοφοκλέους.

Η κρίση -που επιδεινώθηκε άγρια χθες, με νέα κατακόρυφη πτώση 3%- δείχνει να έχει λάβει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με έντονα καλλιεργούμενα στοιχεία πολιτικού και οικονομικού θρίλερ.

Ενώ μέχρι πρότινος η αγορά έδειχνε να ταλανίζεται από εξωγενείς παράγοντες (πετρέλαιο, δολάριο, εκλογική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ), τις τελευταίες ώρες γιγαντώθηκαν φήμες και διαδόσεις, που θέλουν να προωθούνται αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο εξαιτίας της οικονομικής καχεξίας, να έχουν διαρραγεί οι σχέσεις κορυφαίων παραγόντων της οικονομικής και τραπεζικής ζωής του τόπου, και ακόμη να βρίσκονται «με την πλάτη στον τοίχο» και να ρευστοποιούν για να καλύψουν οικονομικά ανοίγματά τους αρκετά ηχηρά ονόματα επιχειρηματιών της Σοφοκλέους.

Και στην περίπτωση, πάντως, που οι φήμες αυτές ενέχουν σκοπιμότητα και διογκώνονται, γεγονός είναι ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται τεράστιοι όγκοι συναλλαγών συγκεκριμένων εταιρειών, ακόμη και στα όρια του Limit down. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του ομίλου Κλωνατέξ του Θ. Λαναρά, που την τελευταία εβδομάδα έχει ρευστοποιήσει σχεδόν το σύνολο της συμμετοχής του στην εταιρεία Δάιος (από 13% έχει μειωθεί σήμερα σε περίπου 5%), ενώ δραστηριότητα που παραπέμπει σε χοντρό «ξεφόρτωμα» έχει καταγραφεί και σε περιπτώσεις εταιρειών όπως ο όμιλος Αττι-Κατ (Π. Πανούσης), Ιντερσατ (Γ. Μπατατούδης), Αθηναϊκές Συμμετοχές (Ευ. Μυτιληναίος στο πλαίσιο της αποχώρησής τους από τη μετοχική σύνθεση), όμιλος Ασπίς (Π. Ψωμιάδης), Βαλκάν (Πρ. Εμφιετζόγλου), ΔΟΛ (χθες διακινήθηκαν πάνω από 110.000 τεμάχια) και πληθώρα άλλων επιχειρήσεων που, αν μη τι άλλο προεξοφλούν «χειρότερα» για την ελληνική αγορά.

Θεσμικοί επενδυτές που ρωτήθηκαν από την «Ε» υποστήριζαν χθες (χωρίς πάντως να πείθουν) ότι το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών ρευστοποιήσεων προήλθε από πωλήσεις ξένων χαρτοφυλακίων, ενώ παραδέχονταν ότι σε κάποιες περιπτώσεις βγήκαν και οι ίδιοι πωλητές. Την ίδια στιγμή, παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς «αλληλοκαρφώνονται» για το ποιος και γιατί προχωρεί σε «άτσαλες» εντολές πωλήσεων, ενώ καταγράφεται έντονη πίεση εκ μέρους χρηματιστηριακών εταιρειών προς πελάτες με ανοιχτές θέσεις, να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Μέσα στο ζοφερό αυτό καμβά έχει παραλύσει κάθε επενδυτική πρωτοβουλία, με αποτέλεσμα όλο και πιο «μαύρα» σενάρια να εξυφαίνονται για τη συνέχεια.

Χθες, πάντως, το ελληνικό Χρηματιστήριο διένυσε μια από τις πιο μαύρες ημέρες της ιστορίας του, καθώς οι τιμές των μετοχών υποχωρούσαν ανεξέλεγκτα, φήμες για βόμβες διέκοπταν τη συνεδρίαση, αγανακτισμένοι επενδυτές ζητούσαν έξω από τα κάγκελα της Σοφοκλέους, την κεφαλή του Γιάννου Παπαντωνίου, επί πίνακι, ενώ λίγο πριν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επισκεπτόταν τον πρωθυπουργό, με τις χρηματιστηριακές εξελίξεις -που δυσχεραίνουν εξαιρετικά το πρόγραμμα μετοχοποιήσεων, ιδιωτικοποιήσεων- να βαραίνουν στο τραπέζι της συζήτησής τους.

Ο ίδιος ο κ. Παπαντωνίου, ωστόσο, διέψευσε γελώντας τις φήμες περί παραίτησής του, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ ο φερόμενος από τη σεναριολογία ως αντικαταστάτης του Νίκος Χριστοδουλάκης, υπουργός Ανάπτυξης, δήλωνε «δεν αξίζει καν να σχολιάσω το θέμα. Δεν με αφορά ούτε με αφορούσε».

Και μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, με θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές να έχουν χάσει κυριολεκτικά «τον μπούσουλα», η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα. Μια απόφαση που αντί να προκαλέσει γενικότερη ευφορία «πνίγηκε» κάτω από το γενικότερο νοσηρό κλίμα, προκαλώντας μάλιστα ειρωνικές αντιδράσεις ως προς το εύρος της μείωσης των επιτοκίων αλλά και τον αντίκτυπο που έχουν πλέον αυτές οι εξελίξεις στη χρηματιστηριακή αγορά.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι η κάθοδος της Σοφοκλέους και του γενικού δείκτη στις 3.213 μονάδες -νέο κατώτατο σημείο έτους- σε συνδυασμό με το εφιαλτικό σκηνικό των «μαύρων» σεναρίων δημιουργούν πλέον πλήθος παρενεργειών εντός και εκτός Xρηματιστηρίου, με την κυβέρνηση να δυσχεραίνεται στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και τις επιχειρήσεις να αναθεωρούν εκ βάθρων τα επενδυτικά τους σχέδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες ΑΝΕΚ και ΝΕΛ απέτυχαν να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που ζητούσαν από το Xρηματιστήριο, οι εταιρείες του ομίλου Αθανασούλη προχώρησαν σε ανάκληση των αποφάσεων για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με αρκετές ακόμη εταιρείες να οδεύουν στην ίδια κατεύθυνση.Την ίδια στιγμή, από τις περίπου 15 εταιρείες που έχουν λάβει το «πράσινο φως» για να εισαχθούν στο ΧΑΑ, καμία εταιρεία ή ανάδοχος δεν φαίνεται να αναλαμβάνουν το ρίσκο για… χρηματιστηριακή περιπέτεια εντός του Δεκεμβρίου. Την ίδια τύχη φαίνεται να έχουν άλλωστε και οι μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις που αν και είχε προγραμματιστεί να μετοχοποιηθούν πριν από το τέλος του έτους ή ακόμη και στις αρχές του επομένου, τώρα δεν δείχνουν να βιάζονται, αναμένοντας να περάσει η μπόρα.

Προηγούμενο άρθροΜε οριακή πλειοψηφία (8-6) αποφάσισε η ΕΠΑΕ
Επόμενο άρθροΣτο Κυπριακό δοκιμάζεται η προσέγγιση
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας