Η συνέντευξη Παπαδήμου οδήγησε σε ολιγόλεπτη “κατάρρευση” του Ντάου Τζόουνς

Η προειδοποίηση του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου για τις συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ οδήγησε σε ολιγόλεπτη “κατάρρευση” του δείκτη Ντάου Τζόουνς, καθώς δόθηκε μεγαλύτερη σημασία στους τίτλους με τους οποίους έγινε η αναγγελία της συνέντευξής του παρά στα ίδια τα λόγια του.

Μιλώντας στο πρακτορείο Dow Jones Newswires και προφανώς απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι «παρότι ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να γίνει στην πράξη και δεν είναι επιθυμητό ούτε για την Ελλάδα, ούτε για τις άλλες χώρες, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ότι γίνονται προετοιμασίες για να περιορίσουν τις επιπτώσεις μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ».

Μέχρι τις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) η Γουόλ Στριτ κινούνταν σε θετικούς ρυθμούς. Ενα λεπτό αργότερα ανακοινώθηκε η συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού με τίτλο: “Πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Παπαδήμος: Ο κίνδυνος να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ είναι πραγματικός” (Former Greek PM Papademos: Risk Of Greece Leaving Euro Is Real).

Αμέσως ο δείκτης Ντάου Τζόουνς υποχώρησε κατά 100 σχεδόν μονάδες και μέχρι να διευκρινιστεί ότι ο κ. Παπαδήμος δεν έλεγε ακριβώς αυτό που διαφήμιζε ο τίτλος, οι επενδυτές έχασαν πολλά εκατομμύρια δολάρια. Λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης, ο δείκτης έκλεισε στις μείον 1,67 μονάδες.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε στην συνεντευξή του ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν στείλει ένα σαφές μήνυμα που αποτελείται από δύο σημεία. Οτι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη και ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της. Κατά συνέπεια ο κίνδυνος η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ είναι πραγματικός και ουσιαστικά εξαρτάται από το αν ο ελληνικός λαός θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος».

Οι συνέπειες

Ο κ. Παπαδήμος δήλωσε επίσης ότι οι Ελληνες δεν έχουν καμία άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουν να υλοποιούν το οδυνηρό, όπως χαρακτηρίζεται, πρόγραμμα λιτότητας που υπαγορεύθηκε από τους δανειστές της Ελλάδας, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν την έξοδο από την Ευρωζώνη, κάτι που θα καταστρέψει την οικονομία, θα ανεβάσει τον πληθωρισμό στα ύψη και θα δημιουργήσει νέες κοινωνικές εντάσεις.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Wall Street Journal, είπε επίσης ότι η κατάργηση του ενιαίου νομίσματος θα έχει “καταστροφικές” οικονομικές συνέπειες για την Ελλάδα και βαθιές και εκτεταμένες συνέπειες για την υπόλοιπη ζώνη του ευρώ.

Γι’ αυτό, τόνισε ο κ. Παπαδήμος, κάποια ευρωπαϊκά κράτη και τα θεσμικά τους όργανα εξετάζουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για κάθε ενδεχόμενο, χωρίς να δώσει, όμως, λεπτομέρειες γι’ αυτά τα σχέδια.