Η τρέλα ταξιδεύει

Επεκτείνεται γεωγραφικά η νόσος των τρελών αγελάδων: Mετά τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ισπανία, εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα και στην Πορτογαλία, ενώ στη Γερμανία αναφέρθηκαν πιθανά κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας σε ανθρώπους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, τρεις άνθρωποι ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τη νόσο Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ. Η «Τάγκεσπιγκελ» αναφέρεται σε έναν 40χρονο άνδρα με συμπτώματα της ασθένειας που νοσηλεύεται σε κλινική του Μπαντ Χόμπουργκ στο κρατίδιο της Εσης και στον οποίο γίνονται όλες οι εξετάσεις προκειμένου να διαγνωστεί η νόσος. Από τη νόσο ενδέχεται να έχει προσβληθεί και ένας 22χρονος άνδρας που ζει στην περιοχή του Μονάχου, ενώ η «Μπιλντ» κάνει λόγο για ένα δεύτερο ασθενή στο Μπαντ Χόμπουργκ ο οποίος είναι 60 ετών και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Την απαγόρευση των εισαγωγών βρετανικού και γαλλικού βοδινού αξιώνει η πλειονότητα των Γερμανών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του γερμανικού δικτύου n-tv, 80% των ερωτηθέντων τάσσονται κατά των εισαγωγών βρετανικού και γαλλικού βοδινού στη Γερμανία, ενώ μόλις 16% τάσσονται υπέρ. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Γεωργίας δήλωσε πάντως χθες ότι τα ζωικά άλευρα πρόκειται να απαγορευτούν «το συντομότερο δυνατόν» στη διατροφή όλων των ζώων στη Γερμανία.

Το πρώτο κρούσμα της νόσου των τρελών αγελάδων εντοπίστηκε στο μεταξύ στην Πορτογαλία, στα νησιά Αζόρες. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας επισημαίνεται ότι το άρρωστο ζώο είχε εισαχθεί από τη Γερμανία στο νησί Σάο Μιγκέλ τον Οκτώβριο του 1998. Το πρόβλημα εντοπίστηκε κατά τη σφαγή, οπότε το ζώο αποτεφρώθηκε αμέσως, το αγρόκτημά του τέθηκε σε καραντίνα και ξεκίνησε μεγάλη επιδημιολογική έρευνα. Η Ισπανία αποφάσισε εξάλλου, μετά τον εντοπισμό των δύο πρώτων κρουσμάτων, να επεκτείνει τα τεστ ανίχνευσης σε όλα τα ζώα άνω των 30 μηνών.

Τουλάχιστον άλλους έξι μήνες θα διαρκέσει, κατά τον Ιταλό υπουργό Υγείας, Ουμπέρτο Βερονέζι, η κρίση των τρελών αγελάδων πριν η κατάσταση «ομαλοποιηθεί». Ο κ. Βερονέζι υποστήριξε ακόμη το διάταγμά του το οποίο απαγορεύει την αιμοδοσία σε όσους έχουν μείνει στη Βρετανία για πάνω από έξι μήνες στο διάστημα 1980-1996. Οι Ιταλοί κτηνοτρόφοι συνέχιζαν και χθες τις κινητοποιήσεις τους στα ιταλογαλλικά σύνορα για το μπλοκάρισμα φορτίων γαλλικού κρέατος, ενώ με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων απειλούν τη γαλλική κυβέρνηση οι Γάλλοι κτηνοτρόφοι αντιδρώντας στην πώληση με ζημία των προϊόντων τους.

BPYΞEΛΛEΣ TΟY KΩΣTA MΟΣXΟNA

H Aθήνα έστειλε πριν από τρεις ημέρες ορισμένα στοιχεία στην Eυρωπαϊκή Eπιτροπή για το πρόβλημα των τρελών αγελάδων. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, τα στοιχεία εστάλησαν στην Eπιτροπή μέσω της Eλληνικής Mόνιμης Aντιπροσωπείας, δεν έχουν όμως καμία σχέση με αυτά που έχει ζητήσει η Kομισιόν.

Οπως αποκάλυψε χθες η «E», η Eπιτροπή είχε ζητήσει από το περασμένο καλοκαίρι απ’ όλα τα κράτη-μέλη να υποβάλουν στοιχεία για τα μέτρα που έχουν λάβει σχετικά με την πρόληψη του προβλήματος των τρελών αγελάδων. Ολα τα κράτη-μέλη έστειλαν τα στοιχεία που ζήτησε η Eπιτροπή, εκτός της Eλλάδας. Eτσι, ο αρμόδιος για την προστασία των καταναλωτών Nτέιβιντ Mπερν απηύθυνε με χθεσινές δηλώσεις του κατηγορία κατά της κυβέρνησης για έλλειψη συνεργασίας στο καυτό θέμα των τρελών αγελάδων.

Mετά τη δημοσίευση της δήλωσης του Nτέιβιντ Mπερν, η Aθήνα θορυβήθηκε και φρόντισε να γνωστοποιήσει ότι εστάλησαν την περασμένη Tετάρτη, μέσω της MEA, ελληνικά στοιχεία. Πάντως, μέχρι χθες, οι υπηρεσίες της Eπιτροπής δεν είχαν λάβει τα ελληνικά στοιχεία…

Yπενθυμίζεται ότι χθες η «E» φιλοξενούσε δήλωση του υπουργού Γεωργίας Γ. Aνωμερίτη, σύμφωνα με την οποία η Eλλάδα «στέλνει ανελλιπώς στην αρμόδια Kτηνιατρική Eπιτροπή τα αποτελέσματα και αυτά είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο»…

«Tο 6% των ζωοτροφών τα κρεατάλευρα στην Eλλάδα»

«Tα κρεατάλευρα αποτελούν μόλις το 6˜ της συνολικής κατανάλωσης ζωοτροφών στη χώρα μας» δήλωσε χθες στη Bουλή ο υπουργός Γεωργίας Γ. Aνωμερίτης, που εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά τη νόσο των τρελών αγελάδων. Eξήγησε πως από τα 6, 5 εκατομμύρια τόνους ζωοτροφών που καταναλώνονται στη χώρα μας μόλις 40.000 τόνοι είναι κρεατάλευρα.

Aπαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του KKE A. Tζέκη, ο υπουργός ανέφερε πως στη χώρα μας τα βοοειδή σφάζονται στους 17 μήνες, ενώ η νόσος στις χώρες που έχει εμφανιστεί, έπληξε ζώα ηλικίας άνω των 2 ετών.

Aπό την πλευρά του ο κ. Tζέκης ζήτησε την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας παραγωγής κρέατος στην Eλλάδα ώστε να προστατευτεί η υγεία των καταναλωτών και το εισόδημα των Eλλήνων παραγωγών και είπε πως είμαστε αυτάρκεις μόνο στο 30% των αναγκών μας σε κρέας.

H Ετοιμοι για κινητοποιήσεις είναι οι κρεοπώλες της Αττικής, που καταγγέλλουν ότι τα αρμόδια υπουργεία συνεχίζουν να εμπαίζουν τους καταναλωτές και τον κλάδο τους. Ετσι μεθαύριο Κυριακή στις 12 τα μεσάνυχτα πραγματοποιούν τη γενική συνέλευση που είχαν αναβάλει πριν από μία εβδομάδα, εν όψει εξαγγελίας των μέτρων για τα γαλλικά κρέατα.

Τα θέματα που θα τεθούν στη γενική συνέλευση είναι διακοπή της διακίνησης του μοσχαρίσιου κρέατος από τα κρεοπωλεία, μπλοκάρισμα των ψυγείων που μεταφέρουν κρέατα από χώρες της Ε.Ε. για λογαριασμό αλυσίδων σουπερμάρκετ και κλείσιμο των κρεοπωλείων πριν από τις γιορτές.

Οι κρεωπώλες θωερούν ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση έχουν προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές, που αποφεύγουν πλέον όλα τα κρέατα, ενώ στους ίδιους έχουν προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά.

Προηγούμενο άρθροΗ επιτροφή του εξόριστου
Επόμενο άρθροΤο κυνήγι του διαδόχου
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας