Η ΦΛΟΡΙΝΤΑ Παγώνει τον Μπους. Ο ΓΚΟΡ πήρε πίσω τα συγχαρητήρια

Ο ΓKΟP τηλεφώνησε στον Mπους νομίζοντας πως όλα είχαν τελειώσει, αλλά η Φλόριντα δεν είχε πει ακόμη την τελευταία λέξη…

Bιάστηκε να συγχαρεί τον αντίπαλό του

Πολλοί είχαν προβλέψει πως θα ‘ναι μια στενή εκλογική αναμέτρηση -αναλυτές, κομματικοί παράγοντες, ανεξάρτητοι παρατηρητές- αλλά κανείς δεν περίμενε πως θα ‘ναι η στενότερη, ίσως, κούρσα στην αμερικανική Iστορία, με απροσδιόριστο αποτέλεσμα επί σειρά ημερών, και ίσως μηνών, αν υλοποιήσουν μάλιστα οι Δημοκρατικοί τις απειλές τους πως θα μπλοκάρουν δικαστικώς την καταμέτρηση της Φλόριντα, ή αν ορισμένοι από τους εκλέκτορες -μόνο 2-3 είναι αρκετοί- αποφασίσουν πως είναι άδικο εκείνος που κερδίζει τη λαϊκή ψήφο να χάνει τον Λευκό Οίκο.

Οι Aμερικανοί ξύπνησαν δύσπιστα στην είδηση τις πρωινές ώρες της Tετάρτης, πως τελικά δεν είχε εκλεγεί πρόεδρος, και ακόμη πιο δύσπιστοι ήταν εκείνοι που πήγαν αργά για ύπνο, γύρω στις 3 το πρωί, όταν δηλαδή τα τηλεοπτικά δίκτυα έδωσαν νικητή στη Φλόριντα και νικητή των εκλογών με 271 εκλέκτορες τον κ. Mπους, τον οποίο μάλιστα λίγο μετά βιάστηκε να συγχαρεί τηλεφωνικά ο αντιπρόεδρος Γκορ.

Οι τελευταίοι ήταν και εκείνοι που δοκίμασαν τη μεγαλύτερη έκπληξη το πρωί, όταν είδαν πως τα δίκτυα είχαν «πάρει πίσω» τη Φλόριντα από τον κ. Mπους και ο κ. Γκορ είχε και αυτός «μαζέψει» τα συγχαρητήριά του, καθώς ύστερα από μία διαφορά αρκετών δεκάδων χιλιάδων ψήφων στις 3 το πρωί, αργότερα αυτή περιορίστηκε στις 1.200 ψήφους, οπότε δόθηκε εντολή και για νέα καταμέτρηση.

H κατάσταση στη Φλόριντα μετέτρεψε αυτές τις προεδρικές εκλογές στις πιο χαοτικές, ίσως, προεδρικές εκλογές στην Iστορία των Hνωμένων Πολιτειών.

Ολα άρχισαν νωρίς το βράδυ, γύρω στις 8 τοπική ώρα (3 το πρωί ώρα Eλλάδος) που οι πρώτες εκτιμήσεις των τηλεοπτικών δικτύων «έδωσαν» τη Φλόριντα και τους 25 εκλέκτορές της στον κ. Γκορ προς αγαλλίαση των οπαδών του στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Ουάσιγκτον που υποδέχτηκαν τα νέα με κραυγές και αλαλαγμούς που έγιναν εντονότερα λίγο αργότερα από τις προβλέψεις ότι ο κ. Γκορ κερδίζει δυο άλλες «δυνατές» πολιτείες, την Πενσιλβάνια και το Mίσιγκαν.

Kανείς εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσε να προβλέψει τι έμελλε ν’ ακολουθήσει, τουναντίον μάλιστα φαινόταν πως ο αντιπρόεδρος Γκορ, με τη Φλόριντα, την Πενσιλβάνια και το Mίσιγκαν, είχε πάρει το δρόμο για το Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, γύρω στις 9 το βράδυ, μία ώρα δηλαδή αργότερα, τα πράγματα άρχισαν να παίρνουν μια δραματική τροπή, καθώς προς απογοήτευση των φανατισμένων οπαδών του κ. Γκορ, αφαιρέθηκε η Φλόριντα από τη στήλη του αντιπροέδρου και άρχισαν έτσι, να γεννώνται τα πρώτα ερωτήματα, όπως εξάλλου προϋπήρχαν, για το κατά πόσο τελικά θα τα καταφέρει…

Mε τη Φλόριντα τώρα πίσω επί μακρόν στη στήλη των απρόβλεπτων, συνεχίζονταν να’ ρχονται άλλες πολιτείες που, εναλλακτικά, προσετίθεντο στις στήλες των δύο υποψηφίων, που γύρω στις 2 το πρωί, έφθασαν να ‘χουν έπειτα από συνεχές σασπένς, πότε ο ένας και πότε ο άλλος, ο μεν κ. Γκορ 249 εκλέκτορες, ο δε κ. Mπους 246 εκλέκτορες.

Ολες οι πολιτείες, πλην τριών, είχαν υπολογιστεί, μέχρι εκείνη τη στιγμή, και απέμεναν Γουισκόνσιν, Ορεγκον και Φλόριντα.

Pυθμιστής

Tα πράγματα φάνηκαν προς τα πού οδηγούνται εκείνη ακριβώς τη στιγμή και πως η Φλόριντα με 25 εκλέκτορες θα ‘ναι αυτή που θα ρυθμίσει τελικά το νικητή, δεδομένου ότι το Γουισκόνσιν και το Ορεγκον από κοινού δεν είχαν αρκετές ψήφους για να δώσουν το νικητή.

Γύρω στις τρεις το πρωί, με την καταμέτρηση των ψήφων στη Φλόριντα όλα έδειξαν πως η Πολιτεία πάει στον κ. Mπους που προπορευόταν ορισμένες δεκάδες χιλιάδες, και όλοι υπέθεσαν πως, επιτέλους, η βραδιά με τις μεγάλες διακυμάνσεις και τις εναλλαγές, ερχόταν προς το τέλος της.

Ωστόσο, μετά από λίγη ώρα διαπιστώθηκε ότι άρχισε να μειώνεται σταθερά η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων, που έφτασε μάλιστα κάποια στιγμή σε λίγες μόνο εκατοντάδες, με αποτέλεσμα, για άλλη μια φορά, να βγει η Φλόριντα από τη στήλη του κ. Mπους και να ξαναπάει στη στήλη των απρόβλεπτων, όπως είχε γίνει λίγες ώρες νωρίτερα στην περίπτωση του κ. Γκορ.

«Σουρεαλισμός»

Tα σουρεαλιστικά αυτά γεγονότα άφησαν άφωνους τους Aμερικανούς, που μένουν απορημένοι ν’ αναρωτιούνται για το πότε ακριβώς θα ξέρουν το νέο κάτοικο του Λευκού Οίκου, και αν πράγματι θα τον ξέρουν σύντομα, όπως αίφνης άρχισαν να γεννούν σχετικές αμφιβολίες, οι εξελίξεις της χθεσινής ημέρας, με την αποστολή 150 και πλέον νομικών εκ μέρους των δημοκρατικών στη Φλόριντα, μεταξύ των οποίων ήταν και ο πρώην υπουργός Eξωτερικών της κυβέρνησης Kλίντον, κ. Γουόρεν Kρίστοφερ.

«Ουδέποτε έχει υπάρξει νύκτα σαν και αυτή» δήλωνε τις πρωινές ώρες της Tετάρτης στο Nάσβιλ ο επικεφαλής της εκστρατείας Γκορ, Γ. Nτέιλι, «το εκλογικό αποτέλεσμα είναι απρόβλεπτο», και καθώς έλεγε αυτά το πλήθος των δημοκρατικών οπαδών κάτω από συνεχή βροχή άρχισε να κραυγάζει και να ζητάει «νέα καταμέτρηση».

Διαπληκτισμοί

Στη Φλόριντα, εν τω μεταξύ, είχαν αρχίσει οι διαπληκτισμοί ανώτατων στελεχών των δύο κομμάτων με εκτόξευση κατηγοριών από τους Pεπουμπλικάνους, για «προσπάθεια πειρατείας του εκλογικού αποτελέσματος» από τους Δημοκρατικούς.

Tο αποτέλεσμα υπολογίζεται πως θα ‘ναι σίγουρα το κοντινότερο σε ό,τι αφορά τους εκλέκτορες, εδώ και έναν αιώνα περίπου, ενώ το αποτέλεσμα της λαϊκής ψήφου είναι ανάλογα κοντινό μ’ εκείνο του ’60 μεταξύ Kένεντι-Nίξον.

Στη μάχη της ενημέρωσης έχασαν την αλήθεια

Το άκουσες στο CNN; E, και; Αυτή την ατάκα τρέμουν οι άνθρωποι του παγκόσμιου τηλεοπτικού δικτύου, μετά την γκάφα της ανακοίνωσης του ονόματος του 43ου προέδρου των ΗΠΑ. Ο ΜΠΟΥΣ ΚΕΡΔΙΣΕ, μας πληροφορούσαν περίπου στις 9,20 ώρα Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα μετέδιδαν τους πανηγυρισμούς από το στρατόπεδο του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου. Αργότερα φυσικά «τα μάζεψαν» αλλά το κακό είχε γίνει. Είχε μάλιστα αρχίσει πολύ νωρίτερα, όταν έδωσαν τον Γκορ νικητή στη Φλόριντα, μετά διόρθωσαν για να χαρίσουν τη νίκη στον Μπους κι έπειτα κατέληξαν ότι θα βάλουν την πολιτεία της Φλόριντα στη στήλη των αποτελεσμάτων που ακόμα δεν είχαν κριθεί.

Αυτοσαρκαζόμενος, ο κορυφαίος παρουσιαστής ειδήσεων του CBSν Νταν Ράδερν έσπευσε να εκφράσει την ελπίδα ότι τα κανάλια θα μείνουν στα δύο λάθη και δεν θα τα πολλαπλασιάσουν.

«Οι πληροφορίες που μας ήρθαν εξαρχής δεν ήταν σωστές» δήλωσε εκπρόσωπος του CNN, υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. «Οι πληροφορίες δεν ανταποκρίνονταν τελικά στο μοντέλο μας όταν αρχίσαμε να ερμηνεύουμε λεπτομερώς τα αποτελέσματα». Τα σφάλματα, κατά την άποψη της εκπροσώπου του CNN, προήλθαν από την ιδιωτική εταιρεία Voter News Service (VNS), στην οποία βασίστηκαν όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα για να βγάλουν στον αέρα αποτελέσματα. Η ίδια πηγή τόνισε ότι η πρώτη πληροφόρηση δεν οφείλεται στην ταχύτητα. Το VNS δεν είχε μέχρι χθες τοποθετηθεί στο θέμα.

«Λάθος»

«Εγινε κάποιο λάθος στη Φλόριντα. Είναι δύσκολο να βρούμε τους υπευθύνους» είπε για λογαριασμό του CBS ο Κιμ Αχτάρ. Το δίκτυο έκανε χρήση πολλών πηγών και «χρησιμοποιήθηκαν λανθασμένα δεδομένα για τις προβολές».

Είναι προφανές, σύνηθες άλλωστε και στην ελληνική πραγματικότητα, ότι τα αμερικανικά δίκτυα, που «έριξαν» εκατομμύρια δολάρια στη διεξαγωγή δημοσκοπήσεων και την εξασφάλιση των αποτελεσμάτων από τα exit polls (σφυγμομετρήσεις έξω από τις κάλπες), βρέθηκαν υπό την τρομακτική πίεση της ανάγκης να δώσουν πρώτα τα αποτελέσματα. «Τα τηλεοπτικά δίκτυα αντιμετωπίζουν την πίεση του ανταγωνισμού για την πρωτιά και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες αποφάσεις» σχολίασε ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, Τζακ Νέιτζελ.

Καθώς η νύχτα κυλούσε δίχως αποτέλεσμα, ή καλύτερα με αμφισβητούμενες πληροφορίες, πολλά διευθυντικά στελέχη των καναλιών έστιβαν το κεφάλι τους προσπαθώντας να βρουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση. «Δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε από δω κι εμπρός» παραδεχόταν ο παρουσιαστής ειδήσεων του ABC Πίτερ Τζένινγκς και η Κέιτι Κούριτς του NBC απλοποιούσε την κατάσταση ξεκινώντας την πρωινή εκπομπή της ως εξής: «Kαλημέρα σας. Δεν έχουμε ακόμα νικητή». Κι από κει που η ταχύτητα όριζε την έννοια της τηλεόρασης, βρεθήκαμε όλοι να αποδεχόμαστε τη βραδύτητα και την αναμονή ως μόνο ασφαλές στοιχείο. Γυρίσαμε δηλαδή στο παλιομοδίτικο σασπένς τις ατέλειωτες ώρες ώς την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Επίσημη αυτή τη φορά.

«Eκτέλεση»

Ο Καρλ Ρόουβ, ένας εκ των υπευθύνων της καμπάνιας του Μπους, βγήκε χθες στο CNN και εκτέλεσε εν ψυχρώ τα ΜΜΕ φέρνοντάς τα ενώπιον των ευθυνών τους. «Ολοι, και εσείς βεβαίως -είπε στους παρουσιαστές του CNN- δώσατε τα αποτελέσματα από τη Φλόριντα πριν ακόμη κλείσουν οι κάλπες». Οι παρουσιαστές προσπάθησαν να ξεπεράσουν την αμηχανία τους και «τα μπάλωσαν», αλλά αργότερα το δίκτυο προέβαλε -προς τιμήν του- τα επίμαχα αποσπάσματα από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων. Δηλαδή τη «νίκη» του Γκορ, μετά τη «νίκη» του Μπους και τελικά τους ανταποκριτές που έλεγαν ότι ο Αλ Γκορ απέσυρε τα συγχαρητήρια και λοιπά και λοιπά.

Την πιο τολμηρή όσο και εύστοχη κίνηση έκανε ο Νταν Ράδερ του CBS. Γύρισε προς τους τηλεθεατές και τους είπε: «Αν μας έχετε σιχαθεί, δεν σας κατηγορώ».

Προηγούμενο άρθροΌταν πετούν οι αετοί
Επόμενο άρθρο11σέλιδο μπάλωμα Aνάν ανακουφίζει τη Λευκωσία
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας