ΑρχικήΟικονομίαΗ Didi επεκτείνεται επιθετικά στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα.

Η Didi επεκτείνεται επιθετικά στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα.

Η Didi επεκτείνεται επιθετικά στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα.

Μια εβδομάδα μετά την πρώτη επένδυση στην Ευρώπη , η κινεζική εταιρεία Didi Chuxing ανοίγει πάλι τα φτερά της με σκοπό να εξαπλωθεί παγκοσμίως, αφού ανακοίνωσε συμφωνία χρηματοδότησης με τον Careem , αντίπαλο της Uber στη Μέση Ανατολή που εκτιμάται σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Το μέγεθος της επένδυσης δεν αποκαλύφθηκε.

Ναι, είναι γεγονός πως η Didi υποστηρίζει ακόμα έναν αντίπαλο της Uber σε μια άλλη γωνιά του κόσμου που θα μπορούσε κάποιος κάλλιστα να ονομάσει αυτή την κατάσταση ως εμμονή.

Εκτός από την Taxify, έναν από τους κύριους τον ανταγωνιστές της Uber στην Ευρώπη και την Αφρικής που επένδυσε οικονομικά στις αρχές του τρέχοντος μηνός, η Didi έχει μετοχές στην Lyft στις ΗΠΑ, στην Ola της Ινδίας, στην 99 στην Λατινική Αμερική και στην Grab της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ως εκ τούτου, είναι απολύτως λογικό και έχει βαθύ νόημα η εταιρεία να εξετάζει τέτοιου είδους σχετικά με το αυτοκίνητο και τις μεταφορές στον κόσμο, αφού είναι αρκετά επικερδής η παρούσα δραστηριότητα.

Πέραν της παροχής της δυνατότητας να επεκτείνει τις υπηρεσίες της μέσω εξαγορών ή εταιρικών σχέσεων αργότερα, οι συμφωνίες αυτές βοηθούν επίσης τη Didi – η οποία είναι η δεύτερη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο πίσω από την Uber – για να βάλει την Uber σε πίεση με την προοπτική να κάνει κάποιο λάθος και να την εκτοπίσει από την κορυφή.

Η επιχείρηση μπορεί να βοηθήσει τους παγκόσμιους εταίρους της να της δώσουν περισσότερα χρήματα και να της παράσχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και τις τεχνολογικές δυνατότητες που έχει αναπτύξει από την εξυπηρέτηση 400 εκατομμυρίων χρηστών στην Κίνα, διότι όπως λέει η παροιμία: ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου.

“Η Didi Chuxing φέρνει τις ικανότητες, τις διορατικές γνώσεις και την τεχνογνωσία στον οργανισμό μας καθώς μπαίνουμε στην επόμενη φάση ανάπτυξης μας”, δήλωσε ο CEO της Careem Mudassir Sheikha σε δήλωση του. “Αυτή η εξέλιξη στη μακρά σχέση μας θα επιτρέψει στην Careem να επιδιώξει αποτελεσματικότερα τις ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω της συνεχούς καινοτομίας και της βιωσιμότητας”.

Η Careem, με έδρα το Ντουμπάι, ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια ως ένας κατατρεγμένος ανταγωνιστής της Uber, αλλά εξελίχθηκε σε μια αρκετά τρομερή επιχείρηση από μόνη της. Τον Ιούνιο, αύξησε το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 500 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές που συμπεριλαμβάνουν τη γερμανική Daimler με εκτιμώμενη αξία ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δηλαδή ετούτη η κίνηση αντιστοιχεί σε αποτίμηση του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την εταιρεία. Συνολικά, Επίσης άλλοι γνωστοί και σπουδαίοι υποστηρικτές της είναι η Rakuten και Saudi Telecom Company (STC).

Όσον αφορά τις δραστηριότητές της, η Careem λειτουργεί σε 80 πόλεις σε 13 χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Ισχυρίζεται ότι έχει πάνω από 12 εκατομμύρια εγγεγραμμένους πελάτες και περισσότερους από 250.000 οδηγούς. Έχει παίξει ακόμη και το ρόλο του μεγάλου αδελφού για να πετύχει το στόχο της, άλλωστε σκοπός αγιάζει τα μέσα. Τον Ιούλιο, επένδυσε ένα σεβαστό ποσό στην Swvl με βάση την Αίγυπτο.

Μετά από αυτή την επένδυση, η Didi δήλωσε ότι το “παγκόσμιο πλαίσιο συνεργασίας” καλύπτει πλέον το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού σε 1.000 πόλεις. Αυτό δίνει μια σαφή εικόνα για το ποια είναι η επόμενη φιλοδοξία της και ουσιαστικά οι ειδήμονες του οικονομικού τομέα γνωρίζουν πως δεν είναι μακριά ο καιρός που η Uber θα εκθρονιστεί από την κορυφή και μάλιστα πολύ σύντομα.

Τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο πιο περίπλοκα εάν η SoftBank, η οποία έχει επενδύσει μαζί με τη Didi σε πολλές από τις παγκόσμιες συμφωνίες της, υποστηρίξει τελικά την Uber. Μετά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης , ο Διευθύνων Σύμβουλος Mashayoshi Son επιβεβαίωσε χθες το συμφέρον του να κάνει μια συμφωνία με την Uber, αλλά ανέφερε ότι η SoftBank ζυγίζει επίσης μια συμφωνία με την Lyft.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166