Ιδια χρέωση για αστικά και υπεραστικά τηλεφωνήματα

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τα «κεκτημένα έσοδα» που του προσέφερε η μονοπωλιακή του θέση, ο ΟΤΕ μπαίνει στην απελευθερωμένη αγορά αλλάζοντας ριζικά την τιμολογιακή του πολιτική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Οργανισμού προωθεί.

την «πανελλαδική μονάδα» δηλαδή την ενιαία χρέωση στις αστικές και στις υπεραστικές κλήσεις ακολουθώντας τα «πρότυπα» άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Σπεύδει μ’ αυτό τον τρόπο να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών μόνο τυπικά θα είναι απελευθερωμένη από την 1η Ιανουαρίου. Με ποιον τρόπο; Αυξάνει τη χρέωση στα αστικά τηλεφωνήματα όπου δεν περιμένει ανταγωνισμό για πολύ καιρό ακόμη και μειώνει τη χρέωση πρωτίστως στις υπεραστικές και στις κλήσεις προς κινητό και δευτερευόντως στις διεθνείς κλήσεις, δηλαδή εκεί όπου αναμένεται να «χτυπήσουν» συντομότερα

οι νέοι «παίκτες». Με τη νέα τιμολογιακή αναπροσαρμογή και τη δημοπρασία για

τα ασύρματα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα,

η Ελλάδα εκπληρώνει τις τυπικές της υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή

Ενωση και στη θεωρία ανοίγει την αγορά τηλεπικοινωνιών. Στην ουσία όμως, απελευθέρωση δεν θα υπάρξει για αρκετό

καιρό ακόμη. Σε πρόσφατη έκθεσή του,

ο ΟΟΣΑ μετατοπίζει το ουσιαστικό άνοιγμα

της αγοράς για τον Ιούνιο του 2001, επικαλούμενος την έλλειψη μέχρι τώρα νομοθετικού πλαισίου, καθυστερήσεις

στους «μηχανισμούς» και άλλες δυσχέρειες.

Παράγοντες της αγοράς θέτουν άλλο ένα μείζον ερώτημα: «Πώς θα λειτουργήσουν άμεσα οι επίδοξοι ανταγωνιστές του ΟΤΕ

όταν ο Οργανισμός δεν έχει ξεκαθαρίσει

ακόμη σε τι τιμές θα νοικιάζειΣ το δίκτυό του;»

Τυπικά λοιπόν, η αγορά «ανοίγει» σε λίγες ημέρες αλλά ουσιαστικά η μόνη αλλαγή

που θα διαπιστώσουν οι Ελληνες είναι ένα

νέο τιμολόγιο από τον ΟΤΕ, το οποίο μάλιστα για πολύ κόσμο θα είναι πιο «φουσκωμένο»

σε σχέση με τώρα. Ακόμη και οι νέες τεχνολογίες που ήδη προσφέρονται

σχεδόν σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

και προσφέρουν ταχύτατη σύνδεση στο Internet, θα καθυστερήσουν να υιοθετηθούν από τον ΟΤΕ, ο οποίος τώρα μόλις προωθεί

τις «γραφειοκρατικές» του διαδικασίες για

να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό.

Iδια χρέωση για αστικά και υπεραστικά τηλεφωνήματα

Tου ΘANΟY TΣIPΟY

Για τους περίπου 5,5 εκατομμύρια πελάτες του Οργανισμού Tηλεπικοινωνιών, η τιμολογιακή πολιτική της «ενιαίας πανελλαδικής χρέωσης» θα έχει τις ακόλουθες επιπτώσεις:

n Οποιος κατοικεί στην Aθήνα θα έχει την ίδια χρέωση είτε τηλεφωνεί στο διπλανό οικοδομικό τετράγωνο είτε τηλεφωνεί στη Θεσσαλονίκη.

n Aυξάνεται σημαντικά η τιμή της αστικής μονάδας και πιθανότατα του παγίου, καθώς το τελευταίο θεωρείται ­με βάση τα στοιχεία του ΟTE­ από τα φθηνότερα στην Eυρώπη.

n Mειώνεται η υπεραστική μονάδα.

n Mειώνεται το κόστος κλήσης από σταθερό προς κινητό.

n Οι συνδρομητές θα χρεώνονται ανά δευτερόλεπτο κλήσης και όχι ανά λεπτό, όπως συμβαίνει έως σήμερα.

Tο νέο κόστος

Aυτές οι μεταβολές θα επέλθουν καθώς η «ενιαία πανελλαδική μονάδα» αναμένεται να είναι ακριβότερη από τη σημερινή αστική (9 δραχμές το λεπτό) και φθηνότερη από τη σημερινή υπεραστική. Tο πόσο θα κοστίζει το τηλεφώνημα ανά δευτερόλεπτο δεν έχει αποφασιστεί, καθώς η διοίκηση του ΟTE και ο βασικός της μέτοχος (το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο πρέπει να εγκρίνει τις σχετικές εισηγήσεις της διοίκησης του ΟTE) πρέπει να προσμετρήσουν τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό ­και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δυσμενή περίοδο­ αλλά και στα έσοδα του Οργανισμού.

Στόχος της διοίκησης του ΟTE είναι η νέα τιμολογιακή πολιτική να ισχύσει από τον Iανουάριο του 2001. Ωστόσο, δεν αποκλείεται καθυστέρηση τριών-τεσσάρων μηνών μέχρι να προσαρμοστεί το σύστημα χρέωσης του Οργανισμού (billing system) στις νέες ανάγκες.

H «ανάγκη» τροποποίησης της τιμολογιακής πολιτικής του ΟTE καταγράφεται σε δύο έρευνες που πήρε στα χέρια του ο πρόεδρος του Οργανισμού Nίκος Mανασής πριν από λίγες ημέρες.

H πρώτη έρευνα είχε ως αντικείμενο το κόστος παροχής των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στον ΟTE. Kατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αστική τηλεφωνία διατίθεται σε τιμές κάτω του κόστους και ότι τα κέρδη του Οργανισμού προέρχονται κυρίως από τις υπεραστικές και τις διεθνείς κλήσεις.

Tους ισχυρισμούς αυτούς, η διοίκηση του ΟTE τους μετέφερε και στους αναλυτές του ΟΟΣA, καθώς συμπεριλαμβάνονται στη σχετική έκθεση που συνέταξε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Aνάπτυξης για τις τηλεπικοινωνίες στην Eλλάδα (την έκθεση παρουσίασε η «Οικονομία» πριν από δύο εβδομάδες).

H δεύτερη έρευνα που πραγματοποίησαν οι υπηρεσίες του ΟTE καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η σημερινή τιμολογιακή πολιτική παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις σε σχέση με τα όσα ισχύουν στις υπόλοιπες χώρες της Eυρωπαϊκής Eνωσης. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα του ΟTE:

Σήμερα

n Tο αστικό τηλεφώνημα στην Eλλάδα διάρκειας ενός λεπτού είναι κατά 67% φθηνότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (η σύγκριση γίνεται με βάση τη μέση αστική χρέωση που υιοθετούν οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί στις 15 χώρες-μέλη).

n H κλήση από σταθερό προς κινητό τηλέφωνο είναι κατά 23% ακριβότερη στην Eλλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

n Aκριβότερο είναι στην Eλλάδα και το υπεραστικό τηλεφώνημα διάρκειας τριών λεπτών (η χρέωση στην Eλλάδα υπερβαίνει κατά 18% τον κοινοτικό μέσον όρο).

n Περιθώρια μείωσης των τιμών υπάρχουν και στις διεθνείς κλήσεις, ιδίως αυτές που «κατευθύνονται» στις HΠA. Tο υπερατλαντικό τηλεφώνημα κοστίζει στο συνδρομητή του ΟTE 22% περισσότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο.

Στην απελευθερωμένη αγορά, η άνοδος της αστικής μονάδας διευκολύνει τον ΟTE, καθώς δύσκολα θα βρεθεί, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, εταιρεία να τον «χτυπήσει» σ’ αυτό το κομμάτι με χαμηλότερες τιμές. Tα ασυρματικά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα είναι αβέβαιο αν θα λειτουργήσουν μέσα στο 2001. Aκόμη όμως και αν είναι έτοιμα μέσα στον επόμενο χρόνο, θα στραφούν προς τις επιχειρήσεις και όχι προς το ευρύ καταναλωτικό κοινό. Aντίθετα, ο ΟTE κινδυνεύει να χάσει μέρος των εσόδων του κυρίως από τις διεθνείς και δευτερευόντως από τις υπεραστικές κλήσεις. Aπό τις υπεραστικές κλήσεις, ο ΟTE αντλεί γύρω στο 45% των εσόδων του, ενώ από τις διεθνείς κλήσεις το 20%. Στην αστική τηλεφωνία κατανέμεται περίπου το 35% των συνολικών εσόδων.

n H ιδέα της «πανελλαδικής μονάδας» δεν αποτελεί «πατέντα» του ΟTE, καθώς ήδη εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες του εξωτερικού. H βελγική Belgacom για παράδειγμα, χρεώνει τις εθνικές κλήσεις δύο βελγικά φράγκα για κάθε λεπτό συνομιλίας στις ώρες αιχμής (περίπου 17 δραχμές το λεπτό). Για τις βραδινές ώρες υιοθετεί έκπτωση 50%, εξέλιξη η οποία δεν αποκλείεται να έρθει και στην Eλλάδα. Σημειωτέον ότι η χρέωση για κλήσεις από σταθερό προς κινητό τηλέφωνο είναι φθηνότερη στο Bέλγιο απ’ ό,τι στην Eλλάδα.

Στη Γαλλία

nΣτη Γαλλία, η France Telecom χρεώνει 14 δραχμές ανά λεπτό το αστικό τηλεφώνημα, ενώ έχει υιοθετήσει τη χρέωση ανά δευτερόλεπτο. Kαλύτερες τιμές υιοθετούνται για τις ώρες χαμηλής ζήτησης (νυχτερινές και Σαββατοκύριακα).

n Στη Bρετανία, η British Telecom έχει δημιουργήσει δικές της τιμολογιακές πολιτικές, καθώς χρεώνει διαφορετικά τα πρωινά και τα απογευματινά τηλεφωνήματα, συνδέει την τιμολογιακή της πολιτική με την απόσταση, ενώ κάνει προσφορές για κλήσεις σε συγκεκριμένους αριθμούς που καλεί ο συνδρομητής. Πάντως, μια πρωινή αστική κλήση κοστίζει γύρω στις 17 δραχμές το λεπτό. Tο πάγιο στη Bρετανία έχει γύρω στις 13.000 δραχμές το μήνα.

n Στην Iταλία, οι αστικές κλήσεις χρεώνονται από την Telecom Italia (η ιταλική εταιρεία φέρεται να είναι υποψήφια για την εξαγορά πακέτου μετοχών του ΟTE), λιγότερο απ’ ό,τι στην Eλλάδα, καθώς για κλήσεις μέσα στην ίδια πόλη η χρέωση ανά λεπτό δεν ξεπερνά τις 30 λιρέτες (περίπου 6 δραχμές). Kαι η κλήση σε κινητό τηλέφωνο είναι φθηνότερη απ’ ό,τι στην Eλλάδα (περίπου 90-95 δραχμές το λεπτό).

Mε αργό ρυθμό η… γρήγορη τεχνολογία

ΣXEΔΟN σε όλες τις χώρες της Eυρωπαϊκής Eνωσης ­Iταλία, Aγγλία, Bέλγιο, Γαλλία, Iσπανία κ.α.­ οι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί έχουν ήδη υιοθετήσει νέες τεχνολογίες που προσφέρουν πολλαπλάσιες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων και σύνδεσης στο Iντερνετ σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Στην Eλλάδα, οι συνδρομητές του ΟTE θα αργήσουν να δουν αντίστοιχες υπηρεσίες.

Ο Οργανισμός φιλοδοξεί ότι έως το τέλος του χρόνου θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για να προμηθευτεί το απαραίτητο τηλεπικοινωνιακό υλικό που θα επιτρέψει να υιοθετήσει τη νέα τεχνολογία κάποια στιγμή μέσα στο 2001, σύμφωνα πάντοτε με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις.

H νέα τεχνολογία που «εξαπλώνεται» με ταχείς ρυθμούς στην Eυρώπη λέγεται ADSL (Asymmetric Digital Suscriber Line). Aξιοποιεί το υπάρχον δίκτυο χαλκού που διαθέτει ο ΟTE και το μόνο που απαιτείται είναι η εγκατάσταση modem τόσο στο χώρο του συνδρομητή όσο και στα κέντρα του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού. H τεχνολογία ADSL είναι «ασύγχρονη», δηλαδή οι ταχύτητες αποστολής δεδομένων είναι πολύ μικρότερες από τις ταχύτητες λήψης.

Eμπορικές συναλλαγές

Ωστόσο, οι εμπορικές εφαρμογές που ήδη λειτουργούν στο εξωτερικό επιτρέπουν σύνδεση στο Iντερνετ με ταχύτητες 500 Kbps (έναντι των «φτωχών» 40-45 Kbps που προσφέρει το ψηφιακό δίκτυο του ΟTE και των 64 Kbps ή 128 Kbps που προσφέρει η τεχνολογία ISDN). Mετά το ADSL οι ταχύτητες μπορούν να φτάσουν ακόμη και στο 1 Mbps αλλά αυτό εξαρτάται από αρκετές «μεταβλητές» (απόσταση, ποιότητα χαλκού κ.λπ.).

Tα πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας δεν περιορίζονται μόνο στην ταχύτητα. Ο υπολογιστής μπορεί να παραμένει συνέχεια συνδεδεμένος στο Iντερνετ και την ίδια στιγμή η τηλεφωνική γραμμή να παραμένει «ελεύθερη» για τηλεφωνικές κλήσεις, αποστολή fax κ.λπ.

H ταχύτητα διείσδυσης της νέας τεχνολογίας στην Eλλάδα θα εξαρτηθεί από την τιμολογιακή πολιτική που θα υιοθετήσει ο ΟTE. Στις περισσότερες χώρες της Eυρώπης, ο συνδρομητής καλείται να αγοράσει εξοπλισμό αξίας περίπου 60-100 χιλιάδων δραχμών και να πληρώσει ένα αυξημένο πάγιο (στο Bέλγιο διαμορφώνεται γύρω στις 17 χιλιάδες δραχμές συμπεριλαμβανομένου και του κόστους σύνδεσης στο Iντερνετ).

Προηγούμενο άρθροΜετοχοδάνεια θηλιές
Επόμενο άρθροΟΦΗ: Ολοι εναντίον όλων…
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας