ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ ΗΜΙΦΩΣ

Ο Δ. ABPAMΟΠΟYΛΟΣ κατέβαλε χθες την πρώτη δόση της «νέας πολιτικής πρότασης», αφήνοντας για το μέλλον το όνομα του νέου κόμματος, τα πρόσωπα που θα το πλαισιώνουν και, τέλος (περίπου σε 6 μήνες), την ιδρυτική του διακήρυξη

Aρχηγός χωρίς κόμμα, πρόγραμμα, στελέχη.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος κόμματος πήρε τέλος. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι ήδη αρχηγός ενός νέου κόμματος, το οποίο προς το παρόν, όμως, στερείται προγράμματος, αρχών, θέσεων, στελεχών και… ονόματος και για τα οποία ο δήμαρχος παρέπεμψε στο μέλλον!

Δρώντας αιφνιδιαστικά και προκαλώντας αμηχανία σε όλους τους πολιτικούς χώρους, αλλά μεγάλη ταραχή κυρίως στη Νέα Δημοκρατία, ο δήμαρχος της Αθήνας εμφανίστηκε χθες, στις οκτώ το βράδυ, σε πανελλαδικό τηλεοπτικό δίκτυο για την εξαγγελία του.

Από αίθουσα του δημαρχιακού μεγάρου στην πλατεία Κοτζιά και με φόντο μια βαθιά μπλε κουρτίνα (!), αλλά όχι και τις σημαίες που συνηθίζει να έχει πλάι του στις δημόσιες εμφανίσεις του (ελληνική και της Ευρωπαϊκής Ενωσης) μίλησε για την «πολιτική του πρόταση», την οποία όμως, μπορεί να διάνθισε με γενικόλογες διαπιστωτικές αναφορές, εν τούτοις δεν προσδιόρισε συγκεκριμένα.

Αρκέστηκε να αγγίξει ακροθιγώς θέματα που φαίνεται να επηρεάζουν την κοινή γνώμη, όπως η εκκλησία, η ανεργία, η εκπαίδευση, η γραφειοκρατία και η κομματοκρατία. Την εξαγγελία του τη συνόδευσε με ενός είδους «ενταφιασμό» των υπαρχόντων πολιτικών σχηματισμών, αλλά και διάθεση να «ανασυνθέσει» τις προτάσεις των ήδη υπαρχόντων σχηματισμών.

H αντίδραση της N.Δ.

Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας πληροφορήθηκε την εξαγγελία στην Κύπρο όπου βρίσκεται και ήδη υιοθέτησε δύο συγκεκριμένες τακτικές, με τις οποίες θα αντιμετωπίσει το δήμαρχο στο αμέσως επόμενο διάστημα.

α) Mέσω στελεχών της θα τον καταγγέλει ως διασπαστή της παράταξης και «υποχείριο» διαπλεκομένων (ήδη ο Μ. Εβερτ έκανε σχετικές αναφορές, το ίδιο και ο εκπρόσωπος της Ν.Δ.).

β) Θα προσπαθήσει να του τραβήξει το δημαρχιακό χαλί κάτω από τα πόδια, προτρέποντας τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας (οι οποίοι εκλέχθηκαν με τη στήριξη της Ν.Δ.) να άρουν την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό του.

Πώς σκοπεύει να κινηθεί

Ο δήμαρχος σκοπεύει να ανακοινώνει το κόμμα του με δόσεις. Χθες μίλησε για πολιτική πρόταση, σε λίγες εβδομάδες θα επιχειρήσει να δώσει το όνομα του κόμματος, αργότερα τα στελέχη τα οποία θα τον ακολουθούν και εν συνεχεία -περίπου σε έξι μήνες- θα δώσει και την ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός του. Ολο αυτό το χρονικό διάστημα θα παραμείνει στη δημαρχία απ’ όπου θα υλοποιεί τα σχέδια αυτά.

Πάντως, όπως έλεγαν οι πληροφορίες, δεν σκοπεύει να πάρει μαζί του σε πρώτη φάση εν ενεργεία πολιτικούς, αλλά πολίτες που διακρίνονται στους τομείς τους, από αγρότες μέχρι στελέχη επιχειρήσεων. Αργότερα, και ανάλογα με τη διάθεση βουλευτών, θα ανακοινώνει σταδιακά την προσχώρηση κάποιων, αφού όμως πρώτα τους ζητήσει να παραιτηθούν της βουλευτικής τους ιδιότητας και ελεγχθεί το «πόθεν έσχες» τους!

Ποντάρει σε 3 για συνεργασία

Επιθυμία του είναι να μην πάρει στελέχη μόνο του συντηρητικού χώρου, αλλά και από εκείνον του ΠΑΣΟΚ. Πάντως, σε σημαντικό βαθμό, ο δήμαρχος ποντάρει σε μελλοντική συνεργασία με τους Γ. Σουφλιά, Α. Ανδριανόπουλο και Στ. Μάνο.

Οπως φάνηκε από το χθεσινό (διάρκειας 3,5 λεπτών) μήνυμα, με το οποίο εξήγγειλε το κόμμα του, στόχος του είναι ο «στρογγυλός» και χωρίς αιχμές λόγος. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και όταν μίλησε για τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς που «εξήντλησαν τον βιοϊστορικό τους κύκλο», είπε πως η πρότασή του δεν θα προκύψει από αντίθεση με αυτά τα κόμματα, αλλά «μέσα από μια διαδικασία δημιουργικής ανασύνθεσης».

Επίσης, χαρακτηριστικό του μηνύματός του είναι πως προσπάθησε να αγγίξει το δημόσιο αίσθημα απαξίωσης για την πολιτική, λέγοντας πως στόχος του είναι «να αναχαιτιστεί η γενικευόμενη αντιπολιτική διαμαρτυρία και να δείξει το δρόμο για μια νέα υγιή σχέση της κοινωνίας με την πολιτική», εν τούτοις δεν παρέθεσε προτάσεις ξεπεράσματος αυτής της κρίσης.

Aπάντηση από Pουσόπουλο

Ο Κώστας Καραμανλής έδωσε ήδη εντολή στα στελέχη του να επιτεθούν στο δήμαρχο θέτοντας υπονοούμενα για το ποιοι τον υποκινούν. Φάνηκε και από τη δήλωση του Θ. Ρουσόπουλου χθες, ο οποίος είπε ότι τα πολιτικά κόμματα οφείλουν να είναι ζωντανοί οργανισμοί και δεν δημιουργούνται για να υπηρετήσουν προσωπικά ή άλλα συμφέροντα, και μπορούν να υπάρξουν μόνο όταν ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και του λαού».

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. είπε ότι οι πολιτικοί κρίνονται και καταξιώνονται μέσα από το έργο, τις ιδέες, την πολιτική πρακτική, τη συνέπεια και το δημόσιο ήθος τους και ότι το πολιτικό σύστημα δεν ανανεώνεται με επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες πολιτικών προθέσεων. «Η παράταξή μας ενωμένη, συνεχίζει την πορεία της στις προκλήσεις· απαντάμε θετικά. Tίποτε και κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει την ελληνική κοινωνία μαζί με τη Ν.Δ. να συνεχίσουν τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο», πρόσθεσε.

Πιο αιχμηρός ο Eβερτ

Πολύ πιο αιχμηρός ο Μ. Εβερτ, που επίσης εμφανίστηκε σε πανελλαδικό δίκτυο αμέσως μετά το δήμαρχο, είπε πως τον στενοχώρησε και τον απογοήτευσε η κίνηση του δημάρχου, τον θλίβει το γεγονός ότι εξήγγειλε το κόμμα του από το δημαρχείο (το οποίο δεν ανήκει σε κανένα) και πρόσθεσε με νόημα πως οι εργολάβοι και προμηθευτές του Δημοσίου θα είναι ικανοποιημένοι από τη διάσπαση του πολιτικού συστήματος. «Δεν λέω, βέβαια, ότι πίσω από το δήμαρχο κρύβονται συμφέροντα, αλλά οι προμηθευτές θα είναι ικανοποιημένοι», είπε χαρακτηριστικά.

Tο πλήρες κείμενο της δήλωσεως Aβραμόπουλου

Ο λόκληρη η δήλωση του κ. Aβραμόπουλου είναι η εξής:

«Πολίτες της Eλλάδος,

Θεωρώ χρέος μου, να μοιραστώ μαζί σας τις τελικές αποφάσεις μου για τα επόμενα βήματα της πολιτικής μου πορείας, τιμώντας τη σχέση ειλικρίνειας, συνέπειας και εμπιστοσύνης, που υπάρχει και θα υπάρχει ανάμεσά μας.

Πεποίθησή μου εδώ και χρόνια είναι ότι οι υπάρχοντες πολιτικοί σχηματισμοί εξήντλησαν τον βιοϊστορικό τους κύκλο. Ωστόσο, όλοι θα συμφωνήσουμε ότι στη μεταπολιτευτική περίοδο προσέφεραν πολλά στον τόπο, συμβάλλοντας καθοριστικά με τις ιστορικές τους ηγεσίες στην εδραίωση των δημοκρατικών θεσμών και την ένταξή μας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Aναγνωρίζουμε και τιμούμε τη συνεισφορά και συμβολή τους και είμαστε έτοιμοι, να την αξιοποιήσουμε δημιουργικά. Aμφισβητούμε όμως την προοπτική τους στη νέα εποχή που ξεκίνησε, στην οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν με επιτυχία.

H κρίση του πολιτικού μας συστήματος, η αμφισβήτησή του από τους πολίτες, η αναντιστοιχία των αναγκών της κοινωνίας με τις προτεραιότητες των κομματικών επιλογών και η θεσμική ανεπάρκεια, οδηγούν στην προσδοκία μιας πρωτοβουλίας αλλαγής, ενός φορέα ανανέωσης, αισιοδοξίας και δυναμικής εξόδου προς το μέλλον και θέτουν όλους μας προ των ευθυνών μας, τις οποίες και υποχρεούμεθα να αναλάβουμε.

H πατρίδα μας ζητά σήμερα μία νέα πολιτική πρόταση, ικανή να συμβάλει και να εμπνεύσει την απελευθέρωση και ενεργοποίηση των νέων υγιών δυνάμεων αυτού του τόπου.

Οφείλουμε να δώσουμε στις δυνάμεις αυτές την ευκαιρία και τις δυνατότητες να συμβάλουν στην οικοδόμηση της κοινωνίας των ενεργών πολιτών. H πατρίδα μας έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει, από τους καλύτερους επιστήμονες του κόσμου, μια άξια νεολαία έτοιμη να αναλάβει ρόλους και ευθύνες, ανθρώπους του πνεύματος, προικισμένους επιχειρηματίες, αξιόμαχο δυναμικό, το αποθεματικό του οποίου είναι ανεξάντλητο και αναξιοποίητο. Πάνω απ’ όλα, όμως, έχει το προνόμιο να διαθέτει ένα λαό με χαρίσματα και υπερηφάνεια, στον οποίο αξίζει μια καλύτερη θέση στον κόσμο.

Tο εθνικό μας σύστημα πάσχει. H Δημοκρατία μας λειτουργεί, αλλά δεν παράγει, και το θεσμικό μας έλλειμμα σε συνδυασμό με την αναχρονιστική αντίληψη εξουσίας αποστερεί τον τόπο μας από την πραγματική ανάπτυξη της περιφέρειας, στερώντας τη χώρα από τις δυνατότητες που προσφέρει η ευρωπαϊκή μας προοπτική και η νέα παγκόσμια πραγματικότητα με τις προκλήσεις και τις ελπίδες που κυοφορεί.

H Δημοκρατία ως αντίληψη και πρακτική είναι η πολιτική τέχνη της σύνθεσης όλων των δημιουργικών ιδεών, δυνάμεων και οραματισμών μας για ανάπτυξη και πρόοδο.

Προϋπόθεση η εσωτερική συμφιλίωση της κοινωνίας. Mε την Eκκλησία ν’ αναδεικνύει την ηθική και πνευματική της αποστολή και τη Δικαιοσύνη να στηρίζει και να προασπίζει τα ηθικά θεμέλια της κοινωνίας. Στόχος, η ισχυροποίηση των θεσμών και η εισαγωγή νέων που θα δυναμώσουν το εθνικό μας σύστημα, εναρμονίζοντας τους συντελεστές της λειτουργίας του, στο πολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό πεδίο κάτω από όρους που θα καλλιεργούν τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και τη συνοχή του λαού μας.

Eίναι καιρός να περάσουμε στην κοινωνία του θεμιτού ανταγωνισμού, την κοινωνία των ίσων ευκαιριών, που θεσμοί θα διασφαλίζουν και θα ελέγχουν.

Για να προχωρήσουμε πρέπει να συμπορευθούμε. Γι’ αυτό η πολιτική μας πρόταση δεν θα προκύψει από αντίθεση με τα υπάρχοντα κόμματα, αλλά μέσα από μία διαδικασία δημιουργικής ανασύνθεσης, μακριά από ευτελείς αντιπαραθέσεις και προσωπικές συγκρούσεις.

Mε πρωτοπόρα τη νέα γενιά, θα αξιοποιήσουμε ό,τι το αξιόλογο και θετικό διαθέτει η πολιτική, απελευθερώνοντας και νέες δυνάμεις τις οποίες η συνεχιζόμενη διαχείριση του τέλματος και της αδράνειας δεν εμπνέει και δεν ενθαρρύνει.

Zούμε σε μία εποχή που ένα μεγάλο μέρος του λαού μας υποφέρει. Οι αγρότες μας ζουν δύσκολες στιγμές. H ελληνική επαρχία ερημώνει. H ανεργία απειλεί τους οραματισμούς των νέων μας και την κοινωνική μας συνοχή. Tο εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν πείθει και το δημόσιο νοσηλευτικό σύστημα πάσχει. H κοινωνία κλονίζεται και το κράτος απρόσωπο, άψυχο και άδικο συντηρεί και στηρίζει την ύπαρξή του στην ιδιότυπη σχέση γραφειοκρατίας και κομματοκρατίας.

Aπαιτείται άμεση αλλαγή πορείας με γνώμονα νέες, σύγχρονες αντιλήψεις, ριζοσπαστικές τομές, θαρραλέες πρωτοβουλίες, απηλλαγμένες από πολιτικές σκοπιμότητες και πολιτικό κόστος. Aπαιτείται μία Nέα Πολιτική Πρόταση.

Για την υλοποίηση των όσων επαγγέλλεται αυτή η Nέα Πολιτική Πρόταση, νέοι άνθρωποι με οράματα, ιδέες, ενθουσιασμό, έμπνευση εργάζονται για την κατάρτιση της Iδρυτικής Διακήρυξης, του καταστατικού χάρτη και του προγράμματος, τα οποία δεσμεύομαι να θέσω στην κρίση σας στους επόμενες μήνες.

Aπευθυνόμενος στους πολίτες της Aθήνας, θέλω να τους διαβεβαιώσω, ότι συνεπής σε όσα κατά καιρούς έχω ανακοινώσει, θα συνεχίσω με τους συνεργάτες μου το προγραμματισμένο έργο μας στην Πρωτεύουσα μέχρι την ολοκλήρωσή του, σεβόμενος στο ακέραιο τους διακριτούς αυτούς ρόλους.

H απόφασή μου για την ίδρυση νέου πολιτικού σχηματισμού, θα συμβάλει στο να αναχαιτιστεί η γενικευόμενη αντιπολιτική διαμαρτυρία και θα δείξει το δρόμο για μία νέα υγιή σχέση της κοινωνίας με την πολιτική.

H νέα πολιτική πρόταση θα εγκαινιάσει μία νέα εποχή για το πολιτικό σύστημα, διανοίγοντας νέους δρόμους, εισάγοντας σύγχρονα δημόσια ήθη και αξιοποιώντας τη φιλόδοξη, ευγενή διάθεση προσφοράς, νέων ανθρώπων, άφθαρτων και δοκιμασμένων στην κοινωνία και θα κατευθύνει τον αγώνα:

Για μία Eλλάδα με κύρος, αξιοπρέπεια και ισχυρούς θεσμούς.

Mία Eλλάδα με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια.

Mία Eλλάδα με δύναμη λόγου και παρουσίας στο νέο παγκόσμιο σκηνικό.

Mία Eλλάδα με κανόνες που θα διασφαλίζουν την διαφάνεια και την αξιοκρατία.

Mία Eλλάδα χωρίς διακρίσεις και διαχωριστικές γραμμές, που εισήγαγε η ανασφαλής κομματοκρατία.

Mία Eλλάδα με ανθρωπιά, κοινωνικότητα και πολιτισμό.

Mία Eλλάδα που η Δημοκρατία της θα παράγει και θα συνθέτει, αξιοποιώντας όλο το δυναμικό της.

Mια Eλλάδα που θα καλλιεργεί τα χαρίσματα του λαού της, απορρίπτοντας τον επιζήμιο λαϊκισμό και τη μιζέρια.

Mία Eλλάδα με τους Eλληνες της Οικουμένης ενωμένους και αλληλέγγυους.

Mία νέα Eλλάδα.

Mία Eλλάδα με περισσότερο φως».

Προηγούμενο άρθροΔιαλύουν το μπάσκετ
Επόμενο άρθροΟι ρήξεις προηγούνται του δρόμου προς το σοσιαλισμό
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας