Και νέες αποζημιώσεις για το Εξπρές Σάμινα

Έξι νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων επιζώντων και συγγενών των νεκρών από το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα», συζητήθηκαν την Παρασκευή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά. Το ύψος των συνολικών απαιτήσεων έναντι της MFD αγγίζει τα 2 δισεκατομμύρια δραχμές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε δύο από τις αγωγές κατέθεσε ως μάρτυρας από την πλευρά των εναγόντων, ο πρώην πρωτοδεύτερος μηχανικός του «Εξπρές Σάμινα» Αναστάσιος Σορώκας, ο οποίος λίγες ημέρες πριν από το ναυάγιο είχε προβεί σε καταγγελίες εναντίον της πλοιοκτήτριας εταιρείας, για σοβαρότατες παραλείψεις σε θέματα ασφάλειας. Στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι η εταιρεία δεν προέβη στις απαραίτητες επισκευές, προκειμένου να καταστεί αξιόπλοο το μοιραίο πλοίο, αλλά αντίθετα δαπάνησε ελάχιστα χρήματα –το ένα δέκατο του αρχικού προϋπολογισμού–, κάνοντας ουσιαστικά «μπαλώματα» στο καταπονημένο σκάφος.

Εν τω μεταξύ, στο Ανώτατο Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων (ΑΣΝΑ) θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα, ο υποπλοίαρχος του «Εξπρές Σάμινα», Τάσος Ψυχογιός. Ο υποπλοίαρχος που βρίσκεται στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρθηκε με πλοίο της γραμμής από τις φυλακές της Χίου, όπου εκρατείτο μαζί με τον πλοίαρχο Βασίλη Γιαννακή.

Ας σημειωθεί ότι το ΑΣΝΑ είναι διοικητική αρχή που επιβάλλει διοικητικά μέτρα σε αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού και ότι η κατάθεση του Ψυχογιού δεν σχετίζεται άμεσα με την έρευνα που διεξάγεται για το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα».

Επιπροσθέτως, στις 21 Φεβρουαρίου του 2001 θα συζητηθούν στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τραπεζών Eurobank και Alpha Bank, με τις οποίες στρέφονται κατά της χήρας και των δύο γιων του Παντελή Σφηνιά ζητώντας τη συντηρητική κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του αυτόχειρα μέχρι του ποσού των 4,3 δισ. δραχμών. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε, αποφάσισε τη δέσμευση της περιουσίας του Π. Σφηνιά μέχρι του προαναφερόμενου ποσού.

΄Οπως υποστηρίζουν με τη δικογραφία τους οι τράπεζες, τον Ιούλιο και τον Δεκέμβριο του ΄99 είχαν χορηγήσει στον διευθύνοντα σύμβουλο των Μινωικών Γραμμών δάνεια με εγγυητή τον ίδιο και θέτοντας ως ενέχυρο ονομαστικές του μετοχές στις Μινωικές Γραμμές και ανώνυμες μετοχές στη Minoan Flying Dolphins. Ο Παντελής Σφηνιάς υπέγραψε τα δάνεια ως νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας Penim Shipping Trady, με έδρα τον Παναμά. Με την ίδια σύμβαση παρέσχε προς την τράπεζα την ανεπιφύλακτη εγγύησή του και την εμπρόθεσμη και ολοκληρωτική εξόφληση των υποχρεώσεων της εταιρείας.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι τράπεζες, ύστερα από τα απρόβλεπτα γεγονότα –το ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» (26/9/2000) και την αυτοκτονία του Π. Σφηνιά (29/11/2000)– υπήρξε ραγδαία πτώση της αξίας των μετοχών, με αρνητικές συνέπειες στην οικονομική κατάσταση της εταιρείας που εκπροσωπούσε (Penim Shipping Trady) καθώς και τη μη εισαγωγή των μετοχών της Minoan Flying Dolphins στο ΧΑΑ.

Συνεπεία όλων αυτών, τα δάνεια κατέστησαν ληξιπρόθεσμα και δεν αποπληρώθηκαν, με αποτέλεσμα οι Τράπεζες, για να διασφαλίσουν την απαίτησή τους, να στραφούν κατά της χήρας και των δύο γιων του Παντελή Σφηνιά.