H EYPΩΠAΪKH Eπιτροπή προτείνει πρόγραμμα υποχρεωτικής εξέτασης.
Έλεγχος για «τρέλα» σε όλα τα βοοειδή.
Η ψύχωση που έχει προκαλέσει στους Ευρωπαίους καταναλωτές η έξαρση της ασθένειας των τρελών αγελάδων, ιδίως στη Γαλλία, υποχρέωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει στα κράτη-μέλη επιπλέον μέτρα.
Ετσι, όπως ανακοίνωσε χθες η επιτροπή, οι αρμόδιοι επίτροποι Ντέιβιντ Μπιρν (καταναλωτές) και Φραντς Φίσλερ (γεωργία) πρότειναν να τεθεί σε εφαρμογή, από την 1η Ιανουαρίου 2001 στα κράτη-μέλη, ένα πρόγραμμα υποχρεωτικής εξέτασης όλων των βοοειδών, με εξαίρεση τα ζώα μικρής ηλικίας. Η πρόταση της Επιτροπής θα συζητηθεί αύριο από την κτηνιατρική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα συνέλθει εκτάκτως λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης.
Η κτηνιατρική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από όλα τα κράτη-μέλη, θα προσδιορίσει την ηλικία, από την οποία και εξής θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτική εξέταση των ζώων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιο πιθανόν είναι να αποφασιστεί υποχρεωτική εξέταση σε όλα τα βοοειδή άνω των 30 μηνών.
Μέχρι σήμερα, η εξέταση για να διαπιστωθεί εάν ένα ζώο είχε προσβληθεί από την ασθένεια της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας γινόταν στα άρρωστα βοοειδή στον εγκέφαλο μετά τη θανάτωσή τους. Τώρα θα περνούν από υποχρεωτικό έλεγχο όλα τα βοοειδή και όχι μόνο αυτά που παρουσιάζουν νευρολογικά συμπτώματα, όπως προέβλεπε η αρχική πρόταση της επιτροπής. Το μέτρο αυτό έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή στη Γαλλία και σ’ αυτό αποδίδεται ο εντοπισμός πολλών κρουσμάτων σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας στη χώρα αυτήν. Ο αριθμός κρουσμάτων στη Γαλλία έφθασε, από την αρχή του 2000, στα 96 ζώα έναντι 31 το 1999.
Μείωση 40%
Είναι ενδεικτικό της ψύχωσης που έχει δημιουργήσει στους καταναλωτές η αύξηση αυτή των κρουσμάτων, ότι στη Γαλλία οι πωλήσεις βοείου κρέατος έχουν μειωθεί κατά 40%.
Επίσης, οι δημοτικές αρχές του Παρισιού και άλλων γαλλικών πόλεων απαγόρευσαν το μοσχαρίσιο κρέας στις σχολικές καντίνες, μέτρο που εφαρμόστηκε και στις Βρυξέλλες.
Πολλά κράτη-μέλη έχουν θορυβηθεί από την αύξηση των κρουσμάτων και η Ισπανία αποφάσισε μονομερώς την απαγόρευση εισαγωγής αγελάδων αναπαραγωγής, εμβρύων και ωαρίων από τη Γαλλία και την Ιρλανδία. Μέτρο που απείλησε να πάρει και η Ιταλία, ενώ η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε από τις περιφερειακές αρχές της χώρας να προβούν σε αυστηρούς ελέγχους σε όλα τα βοοειδή άνω τω 24 μηνών.
Στην Ευρώπη των 15, μόνο σε 6 χώρες δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί κρούσματα τρελών αγελάδων. Πρόκειται για την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
Ο πανικός όμως φαίνεται ότι απλώνεται και στην Ιταλία. Ο υπουργός Υγείας της χώρας Ουμπέρτο Βερονέζι, που είναι και γιατρός έκανε δημόσια δήλωση για να καθησυχάσει τον κόσμο, τονίζοντας ότι οι Ιταλοί μπορούν με ασφάλεια να καταναλώνουν μοσχάρια που εκτρέφονται στη χώρα.