Κύμα προσφορών στην αγορά των Ι.Χ

Προσφορά στην προσφορά κάνουν οι αντιπροσωπίες αυτοκινήτων. Παρά την εφαρμογή του μέτρου της προσωρινής μείωσης του τέλους ταξινόμησης κατά 50% έως τις 7 Αυγούστου, δεν στάθηκαν εκεί. Προκειμένου να προσελκύσουν τους υποψήφιους αγοραστές, προχώρησαν σε απλόχερες εκπτώσεις, άτοκες χρηματοδοτήσεις προγράμματα απόσυρσης και επιπλέον κίνητρα με όφελος από €4.000 στα Ι.Χ. μικρού και μεσαίου κυβισμού έως και €10.000 στα μεγάλου κυβισμού.

Συγκεκριμένα, εκτός του τέλους ταξινόμησης, η Αlfa Romeo ανακοίνωσε εκπτώσεις για όλα τα μοντέλα της. Η Chevrolet επίσης προχώρησε σε αυτό το μέτρο για περιορισμένο αριθμό αυτοκινήτων. Η Daihatsu εφαρμόζει πρόγραμμα απόσυρσης με κέρδος μέχρι €2.000. Η Fiat για όλα τα μοντέλα της, εκτός του 500, πραγματοποιεί εκπτώσεις που φτάνουν τις €2.120, ενώ η ΚΙΑ κάνει εκπτώσεις που αγγίζουν τις €4.000 ή, ως εναλλακτική, προσφέρει δωρεάν σέρβις για 7 χρόνια και επιδοτούμενο επιτόκιο 4,9%.

Πίνακας περιεχομένων

Προγράμματα

H Nissan εφαρμόζει το πρόγραμμα απόσυρσης «Green and win» και η Seat μειώνει τις τιμές έως και 10%. Lancia, Renault, Mazda, Citroën μπαίνουν στο χορό των προσφορών, ενώ η Peugeot παρέχει μεταξύ των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της και ένα άτοκο. Η Skoda με τη σειρά της προσφέρει χρηματοδοτικό πρόγραμμα και επιπρόσθετες εκπτώσεις. Στη Ford τα Fiesta, Fusion, Focus, Focus CC, Galaxy και S-Max διατίθενται με έκπτωση 10% επί της λιανικής τιμής τους σε περίπτωση μετρητοίς, διαφορετικά ο αγοραστής μπορεί να επιλέξει ένα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Δελεαστικές εκπτώσεις κάνει και η Subaru, που φτάνουν ακόμη και τις €8.000, αλλά και οι Toyota και Volvo προτείνουν ενδιαφέροντα εκπτωτικά πακέτα. Αρκετές είναι οι εταιρίες που παρέχουν έξτρα εξοπλισμό και δώρα.

Θετικά μηνύματα

Επειτα από αυτές τις προσφορές, τα πρώτα δείγματα από την ελληνική αγορά αυτοκινήτου για το μήνα Απρίλιο είναι αισιόδοξα, καθώς το ενδιαφέρον του κόσμου φαίνεται να έχει αναθερμανθεί. «Εχουμε δεχθεί πολλά τηλεφωνήματα. Εχει μπει κόσμος στην έκθεση και επιτέλους έχουμε παραγγελίες», λέει στον ΕΤ ο σύμβουλος πωλήσεων της Nissan Θεοχαράκης, κ. Κωνσταντίνος Σαλιώρας.

Ωστόσο, οι εισαγωγείς επισημαίνουν ότι το μέτρο αυτό είναι προσωρινό. Ο υπεύθυνος του καταστήματος της κεντρικής αντιπροσωπίας Daihatsu, κ. Σταύρος Πετροπουλέας, επισημαίνει ότι η μείωση του τέλους ταξινόμησης αποτελεί κίνητρο, αλλά «πώς θα το πάρει πίσω το υπουργείο Οικονομίας; Και όταν το κάνει τι θα γίνει; Ξανά η αγορά θα πέσει σε δυσμένεια».