«Μάχη» για τα συμβούλια της Αθήνας

Με πέντε τουλάχιστον διαρροές από τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Αβραμόπουλου εξελέγησαν –μετά από πρόταση του ιδίου– πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο Αρτέμης Αναπλιώτης και γραμματέας, η Σοφία Δασκαλάκη. Ενισχυτικό της προέλευσης των διαρροών είναι το γεγονός, ότι ο Γιάννης Αγγελάκης που εξελέγη αντιπρόεδρος του συμβουλίου, συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους αν και προέρχεται από το συνδυασμό της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στην ανάδειξη διαπαραταξιακού προεδρείου, είπε ότι με το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται στην πράξη το κλίμα σύνθεσης και συνεργασίας στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, κάτι που –όπως τόνισε ο δήμαρχος– δείχνει το δρόμο για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργούν και τα βουλευτικά όργανα της χώρας.

Η Ρηγίλλης, σε αυτή την αναμέτρηση φαίνεται πως επικέντρωσε το ενδιαφέρον της, στον έλεγχο των «διαμερισματικών» συμβούλων που έχουν εκλεγεί με τη στήριξή της και αποτελούν στην ουσία τον εκλογικό μηχανισμό του κόμματος στο δήμο της Αθήνας. Μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα γραφεία της ΝΔ, πενήντα οκτώ (58) από τους εξήντα τρεις (63) «διαμερισματικούς» συμβούλους δηλώνουν ότι παραμένουν προσηλωμένοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, φέρονται μάλιστα να έχουν υπογράψει σχετικό κείμενο, που –σύμφωνα με πληροφορίες– έχει ήδη κατατεθεί στη Ρηγίλλης και αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα. Στα επτά διαμερίσματα του δήμου των Αθηνών, την Κυριακή, αναδείχθηκαν δεκατέσσερις πρόεδροι και αντιπρόεδροι, που –σύμφωνα με το δημοτικό σύμβουλο Αγγελο Μοσχονά – έχουν όλοι υπογράψει το κείμενο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως φαίνεται πως αντιμετωπίζει προβλήματα στη Νομαρχία Αθηνών, καθώς στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη προεδρείου του Νομαρχιακού Συμβουλίου που έγιναν την Κυριακή, η ΝΔ εμφανίστηκε διασπασμένη. Για τη θέση του προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου προτάθηκαν δύο υποψήφιοι από την προσκείμενη στη ΝΔ πλειοψηφούσα νομαρχιακή παράταξη. Τελικά πρόεδρος εξελέγη ο υποψήφιος που είχε προταθεί από τη Νομάρχη Αθηνών, Ελένη Μπεσμπέα, εξασφαλίζοντας όμως και τη στήριξη της μείζονος νομαρχιακής αντιπολίτευσης, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ.