Μέσα από εξαγορά δημιουργείται ενεργειακός γίγαντας στην Ευρώπη

Την βρετανική Powergen συμφώνησε να εξαγοράσει η κορυφαία γερμανική εταιρεία ενέργειας E.ON, έναντι συνολικά 15 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 5,1 τρισ. δρχ. σχηματίζοντας έτσι την δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία ενέργειας της Ευρώπης, ενώ παράλληλα αποκτά πρόσβαση τόσο στη βρετανική αγορά όσο και στις ΗΠΑ.

Αν και η Ε.ΟΝ καταβάλει αντίτιμο 8,4% υψηλότερο από την τιμή κλεισίματος της Παρασκευής για κάθε μετοχή της Powergen και αναλαμβάνει τα χρέη της, η τιμή χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα λογική από τους αναλυτές.

Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πάντως χρειάζεται η έγκριση και της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Βρετανίας, ενώ εμπλοκή ενδέχεται να προκαλέσει νόμος στις ΗΠΑ που ορίζει ότι για να εξαγοραστεί εταιρεία ενέργειας από άλλη του εξωτερικού, θα πρέπει η τελευταία να αποκομίζει το 80% των εσόδων της από συναφείς δραστηριότητες.

Η Ε.ΟΝ, που το 2000 σημείωσε μεγαλύτερο κύκλο εργασιών στα χημικά παρά στην ενέργεια, καθησύχασε την αγορά λέγοντας ότι θα προβεί σε εκποίηση των μεριδίων της σε πολλές χημικές, πετρελαϊκές, real estate και άλλες εταιρείες, προκειμένου να «συμμορφωθεί» με τους νόμους αυτούς.

Η εξαγορά, η μεγαλύτερη μεταξύ εταιρειών άλλων χωρών στις υπηρεσίες (ενέργεια, ύδρευση-αποχέτευση κτλ), στην Ευρώπη, οδήγησε σε σημαντικά κέρδη την μετοχή της Powergen στο Λονδίνο. Ωστόσο αρκετοί οικονομολόγοι επισημαίνουν πως έχει μεγάλη σημασία τι θα συμβεί στο χρηματιστήριο κατά τους επόμενους μήνες για να έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το όλο ζήτημα που ενδιαφέρει τα συμβαλλόμενα μέρη, δηλαδή τις ενδιαφερόμενες χώρες