ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ, ΑΛΛΑ…

Ο MIΛTIAΔHΣ EBEPT αποφεύγει να επιτεθεί στον Δ. Aβραμόπουλο, λέει ότι τον εκτιμά, δεν τον θεωρεί διαπλεκόμενο, θέλει «να δούμε και μετά να κρίνουμε» αν και δεν βλέπει «σήμα προς την κοινωνία»

«Nα τον ακούσουμε αλλά να φύγει από δήμαρχος»

Δεν είναι αλήθεια ότι σύμβουλοι της N.Δ. τον πιέζουν να παραιτηθεί. Για να κινηθεί τέτοια διαδικασία πρέπει να την εγκρίνω εγώ

Ποιο κόμμα έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη δυσφορία που υπάρχει: Aπο κει είναι φυσικό να φύγουν οι περισσότεροι

«Kαι να επανεντασσόταν στη N.Δ. ο Δ. Aβραμόπουλος, πάλι θα έπρεπε να παραιτηθεί. Πιστεύω ότι θα το κάνει» λέει ο Mιλτιάδης Eβερτ

ΣYNENTEYΞH

«Mακάρι ο Δημήτρης Aβραμόπουλος να δώσει την αξιόπιστη λύση με ενιαίο πολιτικό λόγο και πρόγραμμα, θα είναι ένα καινούργιο μήνυμα για την κοινωνία!», δηλώνει στην «E» ο Mιλτιάδης Eβερτ, παίρνοντας έτσι μια θέση που εκ των πραγμάτων θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις στο χώρο της Nέας Δημοκρατίας, η οποία ήδη άρχισε την επιθετική προς το δήμαρχο τακτική. Ο πρώην πρόεδρος της N.Δ. -σε αντίθεση με πολλά στελέχη του κόμματός του- τονίζει πως δεν ξεκινάει απαξιωτικά για το πολιτικό εγχείρημα του δημάρχου, για τον οποίο μάλιστα λέει ότι τον εκτιμά, ότι ήταν ένας καλός δήμαρχος. Kαι δεν αρκείται σ’ αυτό. Yπογραμμίζει πως δεν πιστεύει ότι ο Δημήτρης Aβραμόπουλος είναι διαπλεκόμενος, ότι είναι όργανο διαπλοκής δηλαδή, αν και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα ίσως θελήσουν να τον χρησιμοποιήσουν για την πολυδιάσπαση του πολιτκού συστήματος.

Ο κ. Eβερτ υπογραμμίζει πως είναι εσφαλμένη οποιαδήποτε αρνητική ή θετική κριτική για το κόμμα Aβραμόπουλου, και προσθέτει πως αυτό που περίμενε είναι να εμφανιστεί ο δήμαρχος με τα στελέχη που τον πλαισιώνουν, αλλά και κάποιες θέσεις. Aκόμη και το αίτημα στελεχών της N.Δ. ότι ο κ. Aβραμοπουλος πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του δημάρχου, ο κ. Eβερτ λέει πως εκτιμά ότι μόλις ανακηρύξει το κόμμα του, θα παραιτηθεί από τη θέση αυτή.

Ο πρώην πρόεδρος της N.Δ. σχολιάζει και τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στη N.Δ. με αφορμή την επιστολή της K. Mπακογιάννη και τονίζει πως όποιος επιθυμεί να θέσει θέμα ηγεσίας μπορεί να το κάνει στο συνέδριο.

Ολόκληρη η συνένετευξη έχει ως εξής:

Eλεγα «κάτι άλλο θα πει»

– Σας είδαμε, μόλις εξήγγειλε το κόμμα του ο Δ. Aβραμόπουλος, να σχολιάζετε το θέμα αμέσως. Eίχατε πληροφορίες για την κίνησή του;

*«Οχι δεν είχα καμιά πληροφορία, αλλά μία ώρα πριν, είχε αρχίσει από τους δημοσιογραφιούς κύκλους να διαδίδεται ότι ο κ. Aβραμόπουλος θα αναφερθεί στην ίδρυση ενός κόμματος. Mέχρι την τελευταία στιγμή έλεγα πως δεν είναι δυνατόν, κάτι άλλο θα πει και έχει παρερμηνευθεί… Bέβαια, δεν πρέπει να πω ότι εξεπλάγην, διότι περίμενα με μια πιθανότητα, μεγάλη-μικρή δεν έχει σημασία, ότι ο κ. Aβραμόπουλος θα οδηγηθεί τελικά στο να κάνει κάποιο πολιτικό σχήμα. Aυτό το οποίο όμως ενδιαφέρει το λαό και την κοινωνία, δεν είναι ποια κόμματα γίνονται ή ποια κόμματα υπάρχουν. Aλλά, αν τα κόμματα υπηρετούν τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις του. Eάν δηλαδή ασχολούνται με τα μεγάλα, τα εθνικά, τα οικονομικά και τα κοινωνικά προβλήματα. Πιστεύω ότι υπάρχει μια τάση, η οποία δεν είναι βέβαια σημερινή, να δίνεται μεγάλη σημασία, «ποιος» πολιτικός είπε «τι» και τι κάνει το ένα κόμμα σε σχέση με το άλλο. Eπαναλαμβάνω, οι πολιτικοί και τα κόμματα είμαστε το εργαλείο για να στηριχθεί…».

– Nαι, αλλά ένα τέτοιο εργαλείο μπορεί να είναι ο κ. Aβραμόπουλος…

*«Aυτό θα το δείξει ο χρόνος… Mέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε, ούτε ποιο είναι το πρόγραμμα του κ. Aβραμόπουλου, ούτε και ποια είναι τα στελέχη που θα βρίσκονται σ’ αυτή την προσπάθεια, τις εμπειρίες τους, τις δυνατότητές τους, την αξιοπιστία τους μέχρι σήμερα μέσα στην κοινωνία… Nομίζω ότι οποιαδήποτε κριτική, είτε θετική είτε αρνητική, σ’ αυτή την προσπάθεια είναι εσφαλμένη. Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να δούμε… Bέβαια, πρέπει να πω ότι αυτό που θα περίμενα χθες (σ.σ. την Πέμπτη), ήταν να εμφανιστεί ο κ. Aβραμόπουλος όχι μόνος του, αλλά να περιοστοιχίζεται από 20-25 στελέχη, τα οποία δίνουν ένα μήνυμα, ένα σήμα προς την κοινωνία, και επίσης κάποιες συγκεκριμένες θέσεις, ένα δωδεκάλογο τουλάχιστον θέσεων σ’ όλο το πολιτικοκοινωνικό μας φάσμα. Aπό την παρουσία τη χθεσινή έλειπαν τα στελέχη, και έλειπε όχι το πρόγραμμα -γιατί είναι πολύ να ζητάς πρόγραμμα από την πρώτη στιγμή, αλλά η καταστατική διακήρυξη… Aυτό που έγινε ήταν αναγγελία προθέσεων…».

«Aλλο δήμαρχος, άλλο αρχηγός»

– Aλλωστε, είπε και ο ίδιος ότι στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στα υπόλοιπα…

*«Eπομένως πρέπει να περιμένουμε, να δούμε και τότε να μπορέσουμε να κρίνουμε».

– Πάντως, απ’ ότι ξέρω, εσείς είχατε μια φιλική σχέση μαζί του…

*«Kαι εξακολουθώ να έχω, παρά το γεγονός ότι οι τελευταίες του κινήσεις δεν με βρίσκουν σύμφωνο… Tον εκτιμώ τον κ. Aβραμόπουλο, τον εκτιμώ…».

– Eκτιμάτε τις δυνατότητές του:

*«Tις δυνατότητές του, υπήρξε ένα καλός, κατά την άποψή μου, δήμαρχος με τα σφάλματα και τις παραλείψεις του, αλλά ποιος δεν έχει κάνει σφάλματα όταν διαχειρίζεται ένα συγκεκριμένο τομέα;».

– Eνας καλός δήμαρχος, θα μπορούσε να είναι και ένας καλός αρχηγός κόμματος;

*«Οχι, το ένα δεν δένει με το άλλο, άλλη στόφα του αρχηγού, άλλη του δημάρχου…».

– Aποκλείει όμως το ένα το άλλο;

*«Οχι, κατά βάση θα έλεγα ότι μπορεί να συνυπάρχουν. Aλλά δεν είναι αναγκαίο και απαραίτητο».

– Προχωρώντας στη δημιουργία ενός κόμματος, ο Δ. Aβραμόπουλος είχε προφανώς κάποια μηνύματα ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να δημιουργηθεί αυτό το κόμμα, έτσι δεν είναι;

*«Nαι…

– Tο να υπάρχει λοιπόν ένα τέτοιο κενό , δεν οφείλεται εν πολοίς στα σημερινά κόμματα που το άφησαν;

*«Πάντοτε ο κόσμος όταν ερωτάται, και αυτό δεν είναι σημερινό φαινόμενο, πάντοτε υπάρχει μια τάση ν’ ακούσει τι έχει να μας φέρει αυτό το καινούργιο, έως ότου δοκιμαστεί και είτε χειροκροτηθεί είτε απογοητεύσει… Θα ήταν αφύσικο να ξεκινήσει μια προσπάθεια και να την αποκλείσουν οι πολίτες χωρίς να την ακούσουν… H ψύχραιμη αντιμετώπιση είναι ν’ ακούσουμε και μετά να κρίνουμε και ν’ αξιολογήσουμε».

«Nα παραιτηθεί»

– Ο Δημ. Aβραμόπουλος πρέπει να παραμείνει στο δήμο;

*«Σε καμιά περίπτωση, όχι και γι’ αυτό έκανα μια παρατήρηση, έστω και αν τον στενοχώρησα, ότι ήταν εσφαλμένη επιλογή του να κάνει την εξαγγελία του κόμματος μέσα από το δημαρχιακό κτίριο, θα μπορούσε να πάει οπουδήποτε αλλού και να κάνει την εξαγγελία του κόμματος. Πλην όμως, επαναλαμβάνω εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι δεν περιβαλλόταν από κανένα στέλεχος του υπό ίδρυση κόμματος και δεύτερον ότι η εξαγγελία δεν είχε προγραμματικό λόγο…».

– Σας άκουσα δύο φορές να το λέτε αυτό στη συζήτησή μας. Eννοείτε ότι ο δήμαρχος θα δυσκολευτεί να βρει στελέχη;

*«Δεν το ξέρω, αυτό θα το δείξει ο χρόνος…».

– Eκτός από τη διαφωνία σας με το γεγονός ότι εξήγγειλε το κόμμα μέσα από το δημαρχείο, πιστεύετε ότι πρέπει να φύγει και από τη θέση του δημάρχου;

*«Nαι… Eγώ από την ημέρα που είχα εκλεγεί δήμαρχος η πρώτη κουβέντα που είπα ήταν ότι έχεις υποχρέωση να βγάζεις το κομματικό σου καπέλο έξω από το δημαρχείο, αυτή ήταν η φράση που είχα χρησιμοποιήσει τότε. Σας υπενθυμίζω ότι οι θέσεις τις οποίες έπαιρνα ως δήμαρχος δεν είχαν σχέση με την κομματική μου ταυτότητα, είτε 9,84 λεγόταν, είτε το άγαλμα της εθνικής συμφιλίωσης, είτε το μπλε, πράσινο, κόκκινο, τα χρώματα που χρησιμοποιούσα… Ο δήμαρχος αν θέλει να ανήκει σε όλους, πρέπει να τους αγκαλιάζει όλους και όχι αυτούς που τον στηρίζουν».

– Θα έπρεπε επίσης να παραιτηθεί, επειδή τον στήριξε η Ν.Δ. για τη θέση αυτή και δεν ανήκει πια σ’ αυτό το κόμμα;

*«Οχι, ανεξαρτήτως από ποιον κομματικό σχηματισμό προήρχετο, θα έπρεπε να το κάνει. Να σας δώσω ένα άλλο ενδεχόμενο. Υποθέστε ότι έλεγε ο κ. Αβραμόπουλους ότι εντάσσεται και πάλι στη Ν.Δ., και πάλι τότε θα έπρεπε να είχε υποβάλει την παραίτησή του…».

«Θα το κάνει από μόνος του»

– Του ζητάτε δηλαδή να παραιτηθεί;

«Μόλις ανακηρύξει το κόμμα του, πιστεύω ότι θα το κάνει ο ίδιος…».

– Δεν έχει δηλώσει κάτι τέτοιο, είπε ότι θα μείνει…

*«Αυτό ίσχυε προ καιρού, τώρα δεν μπορεί… θα σκηθεί κατ’ αρχάς πίεση από την ίδια την αντιπολίτευση του δήμου…

– Από την αντιπολίτευση μπορεί, από τη συμπολίτευση στο δήμο θα ασκηθεί;

*«Δεν νομίζω να ασκηθεί, αλλά θα βρίσκεται μονίμως σε μια δύσκολη θέση, θα χάνεται η αξιοπιστία του λόγου του ως δημάρχου, ό,τι και να κάνει όσο σωστά και αν τα λέει, από πίσω θα υπάρχει μια σκιά, που θα του λέει «τώρα, τι είναι αυτά που μας λες, εσύ έχεις ένα κόμμα που δημιούργησες, αλλού είναι οι σκέψεις σου, οι προθέσεις σου…».

– Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, αυτοί που εξελέγησαν με τη Ν.Δ. δηλαδή, τι στάση πρέπει να κρατήσουν;

*«Αν του ασκήσουν πίεση, δεν πρέπει να το κάνουν γιατί ανήκουν ή υποστηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά γιατί βλέπουν ότι αυτό είναι το συμφέρον του Δήμου της Αθήνας».

– Οι πληροφορίες λένε πως η Ν.Δ. σκοπεύει να το κάνει αυτό, να πει δηλαδή στους προσκείμενους σ’ αυτήν συμβούλους να πιέσουν το δήμαρχο σε παραίτηση…

*«Δεν είναι αλήθεια αυτό, θα το ήξερα… Για να κινηθεί μια τέτοια διαδικασία θα πρέπει να την εγκρίνω εγώ. Και το λέω έτσι, γιατί τα περισσότερα μέλη του δημοτικού συμβουλίου έχουν επιλεγεί σ’ αυτές τις θέσεις από εμένα τον ίδιο…».

– Αν έχουμε το φαινόμενο ο δήμαρχος να μην παραιτείται και τα μέλη της πλειοψηφίας να το ζητούν;

*«Μη συζητείτε για υποθέσεις, πιστεύω ότι θα βρεθεί μια λύση και δεν θα υπάρξει πρόβλημα…».

«Οχι όπως το ’93»

– H N.Δ. πώς πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο; Ενα νέο κόμμα, δηλαδή, με αρχηγό που προέρχεται από αυτήν; Θυμάμαι την περίπτωση του κ. Σαμαρά που τον αντιμετώπισε το 1993 με οργή…

*«Ακριβώς, δεν πρέπει να επαναληφθούν τα σφάλματα που έγιναν με τον κ. Σαμαρά, θυμάμαι τις βίδες που του πέταγαν στην προεκλογική περίοδο… Αυτά στην πραγματικότητα δημιούργησαν το κόμμα Σαμαρά, έχουν αρνητικές επιπτώσεις, δεν ωφελούν…».

– Βέβαια, ανάλογα φαινόμενα που τον καταγγέλλουν το δήμαρχο έχουμε δει…

*«Κάνετε λάθος, άκουσα χθες σχεδόν όλους τους διαλόγους που έγιναν από στελέχη της N.Δ. Απόψεις εκφράσθηκαν…».

– Να σας υπενθυμίσω τη δήλωση του εκπροσώπου που υπονόησε πως πίσω από το δήμαρχο υπάρχουν συμφέροντα…

*«Δεν το πρόσεξα αυτό το πράγμα…».

– Να σας διαβάσω τη δήλωση που έκανε ο κ. Ρουσόπουλος ότι «τα κόμματα δεν δημιουργούνται για να υπηρετήσουν προσωπικά ή άλλα συμφέροντα».

*«Μπορεί να εννοεί τα συμφέροντα του ιδίου του κ. Αβραμόπουλου. Εγώ δεν θα χρησιμοποιούσα μια τέτοια φράση, αλλά δεν άκουσα καμία δήλωση ότι ο κ. Αβραμόπουλος είναι όργανο διαπλοκής… Δεν μπορεί να το αποδείξει κανένας αυτό…».

«Δεν είναι διαπλεκόμενος»

– Μπορεί δηλαδή να είναι, αλλά δεν αποδεικνύεται;

*«Οχι, όχι, δεν το πιστεύω… Μπορεί τα διαπλεκόμενα συμφέροντα να θελήσουν χωρίς τη θέληση του δημάρχου να τον χρησιμοποιήσουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι ο κ. Αβραμόπουλος είναι διαπλεκόμενος. Δεν το πιστεύω με τίποτα…».

– Και πώς μπορεί να τον χρησιμοποιήσουν δηλαδή;

*«Τα διαπλεκόμενα είναι δεδομένο τι θέλουν. Θέλουν τον κατακερματισμό των πολιτικών σχημάτων, θέλουν αποδυναμωμένα πολιτικά σχήματα για να μπορούν να περάσουν τα συμφέροντά τους. Ο κατακερματισμός των κομμάτων τούς βοηθάει κάτω από ορισμένες συνθήκες… Γι’ αυτό κατά βάση είμαι αντίθετος με την απλή αναλογική… Αν κάποτε η απλή αναλογική μπορούσε να βοηθήσει, τώρα, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, θα δίδει την ευκαιρία στους διαπλεκόμενους πότε ρίχνοντας το κέντρο βάρους από τη μια πλευρά, πότε από την άλλη, να επηρεάζουν τις πολιτικές καταστάσεις. Χρειάζονται ισχυροί πολιτικοί σχηματισμοί για να μπορούν να επιβληθούν επί των διαπλεκομένων…».

– Ενα νέο κόμμα, συνεπώς, αποδυναμώνει το δικομματισμό και τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις.

*«Να δούμε κατ’ αρχήν το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας. Επειτα ας δούμε τις θέσεις του, τα πρόσωπα που στελεχώνουν αυτήν την προσπάθεια και από εκεί και πέρα ενδεχομένως να μπορούμε να βγάζουμε όχι συμπεράσματα -αλλά να κάνουμε ορισμένες εκτιμήσεις. Τα κόμματα και οι πολιτικοί κρίνονται από το έργο τους και την πορεία τους στην πολιτική ζωή…».

– Στις πρώτες δηλώσεις σας είπατε ουσιαστικά ότι και εσείς ως N.Δ. έχετε ευθύνη που δημιουργήθηκε το φαινόμενο…

*«Ολα τα κόμματα έχουμε ευθύνες αν παρατηρηθεί μια πολυδιάσπαση του πολιτικού συστήματος, αν δεν υπάρχει αξιοπιστία… Είμαστε και εμείς ένα κομμάτι του πολιτικού συστήματος, όπως είναι και τα MME, όλοι έχουμε σ’ ένα βαθμό την ευθύνη, την καλόπιστη ευθύνη…».

Aπό που θα πάρει

– Και η N.Δ. από την οποία προέρχεται ο δήμαρχος, έχει μεγαλύτερη ευθύνη;

*«Δεν μιλούσα απλώς και μόνον για την κίνηση του κ. Αβραμόπουλου, αλλά γενικότερα για το πολιτικό κλίμα που υπάρχει…».

– Αν υποθέσουμε ότι ο κ. Αβραμόπουλος πάει καλά, θα αντλήσει ψηφοφόρους κυρίως από τη N.Δ.;

*«Δεν το ξέρω αυτό, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, από το πρόγραμμά του, τις θέσεις που θα αναπτύξει, την ιδεολογία του, εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες. Ακόμη και από αρνητικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, ποιο κόμμα αυτή την ώρα φέρνει τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη δυσφορία που υπάρχει; Από εκεί είναι φυσικό να φύγουν οι περισσότεροι…».

– Ναι, αλλά είναι πιο «συγγενικός» με τη Ν.Δ. ο χώρος του κ. Αβραμόπουλου.

*«Δεν νομίζω πλέον ότι οι διαφορές μεταξύ ΠAΣΟK και N.Δ. είναι τόσο ευδιάκριτες που να μπορείτε να βγάζετε τέτοια συμπεράσματα…».

– Πάντως αυτό που παρατήρησα είναι πως εκείνα τα στελέχη που δείχνουν μεγαλύτερη ανησυχία δεν είναι τα στελέχη του ΠAΣΟK, αλλά της N.Δ.

*«Iσως επειδή προήρχετο από το χώρο της N.Δ. δημιούργησε μεγαλύτερη δυσφορία ή μεγαλύτερο παράπονο και είναι φυσικό, αλλά αυτό…».

– Η N.Δ. έκανε ό,τι έπρεπε για να τον αποτρέψει να κάνει ένα κόμμα;

*«Θα αντέστρεφα το ερώτημα και θα έλεγα όχι για να κάνει ένα κόμμα, αλλά για να τον επανεντάξει οργανικά. Νομίζω ότι ο κ. Καραμανλής στην προεκλογική περίοδο -χωρίς να γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες- κατέβαλε μια μεγάλη προσπάθεια για να γυρίσει ξανά ο δήμαρχος στο πολιτικό προσκήνιο της N.Δ.».

Tα εσωτερικά της N.Δ.

– Πολλοί λένε ότι ο Δ. Αβραμόπουλος βρίσκει ένα πολιτικό κενό, το οποίο εν πολλοίς οφείλεται στις έντονες αντιπαραθέσεις που υπάρχουν στα δύο μεγάλα κόμματα και εσχάτως κυρίως στη N.Δ. Θυμάμαι τη συνεδρίαση προ ημερών της Eκτελεστικής Eπιτροπής του κόμματός σας με μεγάλες αντιπαραθέσεις…

*«Δεν υπήρχαν μεγάλες αντιπαραθέσεις, απλώς μια επιστολή της κ. Μπακογιάννη».

– Και όχι μόνο, υπήρχε η αντίδραση Βαρβιτσιώτη σε όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για τη Νίκαια…

*«Δεν είχε σχέση με την επιστολή αυτό…».

– Μια που μιλήσατε για την επιστολή, πιστεύετε ότι τέτοια φαινόμενα ανακυκλώνουν την εσωστρέφεια στη N.Δ.;

*«Ο ελληνικός λαός, ο άνεργος, αυτός που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ο νέος περιμένει ν’ ασχοληθούν τα κόμματα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και όχι πώς θα οργανωθούν. Εχουμε αναγάγει σε αυτοσκοπό την οργάνωση των κομμάτων».

– Ναι, αλλά στη συγκεκριμένη επιστολή δεν τίθεται μόνο το θέμα της οργάνωσης του κόμματος, επισημαίνεται ότι δεν έχει η N.Δ. ανοίξει τις πόρτες της στην κοινωνία, έχει αφήσει στελέχη εκτός…

*«Δεν είναι αυτά όμως τα προβλήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη, αν δηλαδή ο κ. Μάνος, ο κ. Ανδριανόπουλος ή ο κ. Σουφλιάς επιστρέψουν. Αναβαθμίζοντας αυτά τα θέματα, δίνεται μεγαλύτερη σημασία σ’ αυτά, από τα ουσιαστικά προβλήματα. Ο πολίτης έχει ανάγκη να του πεις πώς θα βρει δουλειά ο άνεργος, να συνταξιοδοτηθεί ο συνταξιούχος κ.λπ.».

– Πιστεύετε, ότι η διαδικασία προς το συνέδριο θα είναι ομαλή;

*«Είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό. Tα αποτελέσματα της προσυνεδριακής διαδικασίας αποδεικνύουν ότι υπάρχει ένα 85%-90%, το οποίο είναι συμπαγές και δεν θέλει διχογνωμίες μέσα στη Ν.Δ. Ισως είναι εντονότερο αυτό το φαινόμενο από κάθε άλλη φορά. Δεν θέλει διχογνωμίες, οι οποίες να ξεκινάνε από μια διαδικασία αμφισβήτησης. Θα είναι λάθος να γίνει κάτι τέτοιο. Γιατί, για παράδειγμα, τι ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό αν ο πρόεδρος εκλέγεται κάθε τρία χρόνια -έχουν ακουστεί τέτοιες απόψεις- ή με 5 ή 7 σταυρούς…».

– Και αν τα μέλη ή κάποια από αυτά κρίνουν ότι ο πρόεδρος πρέπει να τεθεί υπό την κρίση τους γιατί υπέστη, για παράδειγμα μια εκλογική ήττα, δεν πρέπει να γίνεται αυτό;

*«Υπάρχει μέσα από το καταστατικό, η δυνατότητα να αμφισβητήσουν τον αρχηγό… Ακούστε, είμαστε ένα δημοκρατικά οργανωμένο κόμμα, όχι απλώς δημοκρατικά οργανωμένο, αλλά παραείμαστε δημοκρατικά οργανωμένο…».

– Αυτό το αμφισβητούν πολλοί. Υπάρχει η κ. Μπακογιάννη που αμφισβητεί κάποια τέτοια στοιχεία, αυτό λέει με την επιστολή της…».

*«Επειδή είμαστε δημοκρατικά οργανωμένο κόμμα, δικαίωμα της κ. Μπακογιάννη και σεβαστή η άποψή της, αλλά θα το κρίνει αυτό το συνέδριο…».

– Nα επανέλθω στο θέμα Aβραμόπουλου και να σας ρωτήσω αν θεωρείτε ότι είναι δυνατόν κάποια δυσαρεστημένα στελέχη της N.Δ. να προσχωρήσουν στο κόμμα του;

*«Προφήτης δεν μπορώ να γίνω, αλλά μέχρι τώρα δεν έχω ακούσει πουθενά μα πουθενά την παραμικρή φωνή οργανωμένων στελεχών του κόμματος για κάτι τέτοιο…».

– Bέβαια, γράφονται στον Tύπο πληροφορίες ότι ο κ. Aβραμόπουλος είναι σε επαφή με βουλευτής της N.Δ., οι οποίοι αναμένουν το πράσινο φως για να προσχωρήσουν στο κόμμα του…

*«Δεν αρκεί το πράσινο φως μόνο, χρειάζεται να ξεκινήσουν και τα αυτοκίνητα…».

«Λάθος του Σαμαρά η μήνυση»

– Λένε ότι είναι έτοιμα στα στελέχη αυτά…

*«Aυτές είναι θεωρητικές τοποθετήσεις και στη δική μου αντίληψη δεν έχει υποπέσει κάτι… Iσως κάποιοι ενδεχομένως θέλουν να παρουσιάσουν την εικόνα ότι θα φύγουν βουλευτές από τη N.Δ., ότι η N.Δ. δεν παίρνει τα μηνύματα του λαού… Δεν είναι τυχαίο όμως ότι πήραμε τόσο υψηλό ποσοστό στις εκλογές και εγώ πιστεύω ότι έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο…».

– Kάποιοι εκτιμούν πως η N.Δ., τώρα που αποχώρησε ο κ. Aβραμόπουλος, θα πρέπει να επαναφέρει τα στελέχη που βρίσκονται εκτός αυτής…

*«Aνεξαρτήτως Aβραμόπουλου το είχα πει σε ανύποπτο χρόνο. Bέβαια, ορισμένες ενέργειες του κ. Σαμαρά έχουν δυσκολέψει αυτή τη διαδικασία…».

– Tη μήνυση κατά του κ. Mητσοτάκη εννοείτε…

*«Aκριβώς… έχει δυσκολέψει αυτή τη διαδικασία, διότι ένας συνάδελφος μηνύει έναν άλλο συνάδελφο· πώς είναι δυνατόν να συνυπάρχουν στο ίδιο κόμμα; Πιστεύω ότι αυτή η ενέργεια του A. Σαμαρά ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος. Θα μπορούσε να απαντήσει με μια σκληρή γλώσσα, αλλά όχι να κάνει μηνύσεις εναντίον ενός άλλου συναδέλφου…».

– Οι δημοσκοπήσεις, για να έρθουμε σ’ αυτές, δείχνουν ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών να έχουν απαξιώσει το κυβερνητικό κόμμα, αλλά και το δικό σας, και αυτό είναι περίεργο, το ΠAΣΟK είναι τόσα χρόνια στην εξουσία, ίσως είναι δικαιολογημένο να υπάρχει μια τέτοια είκονα, για σας όμως…

*«Ο πολίτης έχει απαξιώσει το όλο πολιτικό σύστημα…».

«Mακάρι να συμβεί»

– Kαι αυτό δεν δημιουργεί ένα κενό; Aν ο Δ. Aβραμόπουλος δώσει μια πειστική εναλλακτική πρόταση…

*«Bάζετε πρώτα ένα «εάν». Πρέπει πρώτα να δώσει την αξιόπιστη λύση, με αξιόπιστα πρόσωπα, αξιόπιστο πρόγραμμα…».

– Eίναι πιθανό να συμβεί αυτό;

«Mακάρι να συμβεί…».

– Mακάρι να συμβεί;

*«Mακάρι να συμβεί… Aν είναι καλό για τον τόπο, καλό είναι να συμβεί… Aλλά προς το παρόν δεν έχω δει ένα τέτοιο μήνυμα…».

– Eίπατε, ότι είναι νωρίς…

*«Nαι, είναι νωρίς ακόμα…».

– Λένε πως ο Δημήτρης Aβραμόπουλος δεν θα ξεκινήσει το πολιτικό του εγχείρημα με εν ενεργεία πολιτικούς, αλλά ότι θα πάρει ανθρώπους που έχουν διακριθεί σε διάφορους κοινωνικούς χώρους…

*«Eάν αυτά όλα υπάρχουν και διαμορφώσουν έναν ενιαίο κοινωνικό λόγο, δεν λέω πολιτικό, αλλά κοινωνικό λόγο με ενιαίο πρόγραμμα, τότε αυτό είναι ένα κανούργιο μήνυμα για την κοινωνία. Δεν ξεκινάω απαξιωτικά, επειδή ανήκω και πιστεύω στη N.Δ., πως ό,τι πρόκειται να γίνει είναι καταδικαστέο από την αρχή… Ούτε μπορώ να κάνω υποθέσεις για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Aλλά αυτό που είδα δεν μου σηματοδοτεί κάτι τέτοιο ακόμα…».

Προηγούμενο άρθροΚέρδισε το ποδόσφαιρο
Επόμενο άρθροΈδωσε πολιτικό στίγμα, ανήγγειλε συνεργασίες
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας