Μαχαίρι στα χρήματα για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες

Μετ’ εμποδίων θα πέσουν λεφτά στην αγορά μέσω της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώΣτις ελάχιστες ημέρες έως την εκπνοή του 2012 υπολογίζεται ότι για την εξόφληση χρεών δεν θα καταστεί δυνατόν να καταβληθεί πάνω από 1 ή το πολύ 1,5 δισ. ευρώ.

Δεν είναι μόνο τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια αλλά και η «σμίκρυνση» του μέρους του δανείου, το οποίο θα καλύψει ανάγκες του προϋπολογισμού και την πληρωμή των οφειλών.

Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου, για τον σκοπό αυτό το κονδύλι ήταν 10,6 δισ. ευρώ.

Όμως με την προχθεσινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης περιορίστηκε στα 7 δισ. ευρώ.

Από τα 7 δισ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθεί αφενός το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού (μεταξύ 2 και 2,5 δισ. ευρώ) και αφετέρου εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου η «κυλιόμενη» από τον Αύγουστο υποχρέωση προς την ΕΚΤ με τη μορφή εντόκου γραμματίου μηνιαίας διάρκειας ύψους 3,4 δισ. ευρώ.

Απομένει 1 με 1,5 δισ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα.

Όπως σημειώνουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, στόχος είναι ένα μεγάλο κομμάτι των οφειλών αυτών να έχει καλυφθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο και να εξοφληθούν σχεδόν στο σύνολό τους το αργότερο έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2013.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για διάθεση 8,5 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο του νέου έτους.

Προσθέτουν πως μέχρι τότε τα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα στο σύνολό τους από τον Μηχανισμό Στήριξης και ότι ήδη έχει ετοιμαστεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με όλα τα βήματα για τις πληρωμές των ιδιωτών και έχουν υπογραφεί σχετικά «μνημόνια» με 12 εμπλεκόμενα υπουργεία.

Εκκρεμείς επιστροφές

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τον μήνα Οκτώβριο προκύπτει ότι μαζί με εκκρεμείς επιστροφές φόρου τα χρέη του Δημοσίου ανέρχονται στα 9,5 δισ. ευρώ.

Εκτιμάται δε ότι ήδη κινούνται πάνω από τα 10 δισ. ευρώ.

«Πρωταθλητές» χρεών είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία χρωστούν άνω των 4,6 δισ. ευρώ, με τον ΕΟΠΥΥ να οφείλει τα μισά εξ αυτών.

Έλεγχος

Με το που δοθεί το «πράσινο φως» από τις υπηρεσίες του Λογιστηρίου, η αρχή θα γίνει με τις επιστροφές φόρων για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, την καταβολή εφάπαξ σε συνταξιούχους του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και την εξόφληση μέρους των χρεών προς τον φαρμακευτικό κλάδο.

Κατά προτεραιότητα θα αποπληρωθούν χρέη πριν από το 2011.

Επιπλέον θα υπάρξει και συμψηφισμός με τις πιθανές οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο και είναι πιθανό σε ορισμένες περιπτώσεις να ζητηθεί ένα «κούρεμα» του χρέους του κράτους, προκειμένου ο ιδιώτης να πάρει σε ρευστό το υπόλοιπο ποσό. Ηδη στην αγορά φαρμάκου οι πληρωμές γίνονται με «έκπτωση» 3,5%.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το ελληνικό Δημόσιο, μεταξύ άλλων, οφείλει 2 δισ. ευρώ σε εταιρείες του φαρμακευτικού κλάδου και φαρμακεία, 2 δισ. ευρώ σε εξαγωγικές επιχειρήσεις από επιστροφές ΦΠΑ και 1,8 δισ. σε κατασκευαστικές εταιρείες.

Το σχέδιο

Αγώνας δρόμου για τις πληρωμές

Σε αγώνα δρόμου έχει αποδυθεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να είναι σε θέση να ξεκινήσει τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων χρεών με το που έλθουν τα κεφάλαια από το δάνειο του EFSF.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ετοιμάστηκε αμέσως μετά τις αποφάσεις του Eurogroup της 27ης Οκτωβρίου και την καταρχήν απόφαση για αποδέσμευση των δόσεων, αλλά επειδή έχει πολλά στάδια, είναι αμφίβολο αν μπορεί να… τρέξει άμεσα. Στο σχέδιο του υπουργείου μεταξύ των άλλων προβλέπεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης χρεών όλων των φορέων, ενώ λαμβάνονται υπόψη η χρονολογική σειρά των οφειλών (δηλαδή πότε αυτές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες).