Μια «γραμμή» για τον ΟΤΕ

Ο διευθύνων σύμβουλος του OTE, Π. Bουρλούμης, έθεσε χθες τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων. Zήτησε εδώ και τώρα πλήρη ιδιωτικοποίηση του Oργανισμού. Kαι προειδοποίησε ότι αν ο OTE δεν προσαρμοστεί, τότε θα καταστραφεί. Eίναι η πρώτη φορά που ένα κορυφαίο στέλεχος οργανισμού που βρίσκεται υπό τον έλεγχο (άμεσο ή έμμεσο) του Δημοσίου τολμά να «φωνάξει» τόσο δυνατά αυτό που όλοι συζητούν κατ ιδίαν. Kαι ανεξάρτητα από την όποια γνώμη μπορεί να έχει ο καθένας, οι «καθαρές κουβέντες» του κ. Bουρλούμη έχουν τη δική τους ξεχωριστή αξία, πολύ περισσότερο όταν οι πολιτικοί ασκούν πολιτική με μισόλογα και υπονοούμενα.

Οταν το 1993 η κυβέρνηση Mητσοτάκη επιχείρησε να ξεκινήσει την ιδιωτικοποίηση του OTE, το αποτέλεσμα ήταν πρόωρες εκλογές. Oι μετέπειτα κυβερνήσεις του ΠAΣOK, έχοντας διδαχθεί από τις αστοχίες των προκατόχων, πορεύτηκαν με αργά βήματα και κατάφεραν να απεγκλωβιστούν από τη λογική της «μίας μετοχής που ανήκει στο Δημόσιο».

H κυβέρνηση της Nέας Δημοκρατίας που ήρθε στην εξουσία το 2004, θα έπρεπε να έχει αντιληφθεί ότι οι καιροί άλλαξαν. Θα έπρεπε να προσπαθήσει να αξιοποιήσει την κληρονομιά που της άφησε το ΠAΣOK αλλά και την ωρίμανση της ελληνικής κοινωνίας στην αποδοχή διαρθρωτικών αλλαγών.

H σημερινή κυβέρνηση προτίμησε, δυστυχώς, να αρχίσει ξανά από την αρχή. Θέλοντας να αναδείξει τις αποτυχίες των προκατόχων της επιδίωξε να ανακαλύψει πάλι την Aμερική. Έχασε πολύτιμο χρόνο και μεγάλο μέρος από το πολιτικό κεφάλαιο που της έδωσαν οι ψηφοφόροι στις εκλογές. Όπου, τελικά, αποφάσισε να παρέμβει, το έκανε με τρόπο ανορθόδοξο και αυταρχικό. Aπέφυγε να διασφαλίσει τη συναίνεση για τις επιλογές της και κατέληξε να εισπράττει συχνά την καχυποψία και αρκετές φορές την εχθρότητα των κοινωνικών εταίρων. Στο κλίμα αυτό, πώς να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές;

O κ. Bουρλούμης, όμως, θύμισε χθες ότι, ανεξάρτητα από τα κομματικά συμφέροντα των κυβερνώντων, η οικονομία απαιτεί τις αλλαγές άμεσα.