Μια Amazon δεν φέρνει την άνοιξη στη Wall

Επιφυλακτικοί παρέμειναν οι επενδυτές στη Wall Street και στην αγορά της Νέας Οικονομίας τη Δευτέρα, παρά την είδηση-έκπληξη της ημέρας: μία εταιρεία dot.com, μία από τις κορυφαίες, η Amazon, όχι μόνο δεν θα παρουσιάσει ζημίες, αλλά θα ξεπεράσει της προβλέψεις της αγοράς για το πρώτο τρίμηνο του 2001.

Έτσι, η Νέα Υόρκη παρακολούθησε τον Dow Jones να σημειώνει άνοδο πάνω από 1% μέχρι το μέσο της συνεδρίασης. Ακολούθησαν ρευστοποιήσεις που τον οδήγησαν σε αρνητικό πρόσημο, τις οποίες η αγορά απορρόφησε γρήγορα χωρίς ωστόσο να αλλάξει το κλίμα, που οδήγησε τελικά τον κύριο βιομηχανικό δείκτη της Wall Street σε κέρδη 0,55 και στις 9.845,15 μονάδες.

Παρόμοια πορεία διέγραψε και ο δείκτης της Νέας Οικονομίας, αν και πολλοί θα περίμεναν η ανοδική έκρηξη στις αρχές των συναλλαγών, που τον οδήγησε περίπου στο +2,5%, να διατηρηθεί. Όμως όπως απέδειξε η επιστροφή του στο κόκκινο μετά το μέσο της συνεδρίασης, οι επενδυτές προτίμησαν να εξαργυρώσουν άμεσα τα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη, καθώς η επιτυχία της Amazon θεωρήθηκε μάλλον επίτευγμα των στελεχών και της διοίκησης παρά οιωνός ανάκαμψης για τον κλάδο. Έτσι ακολουθώντας τον Dow κινήθηκε στα επίπεδα της Παρασκευής ως τα τελευταία λεπτά, οπότε μερικές τοποθετήσεις «της τελευταίας στιγμής» τον οδήγησαν στις 1.745,74 μονάδες με κέρδη 1,48%.

Θετική εικόνα στα χρηματιστήρια της Ευρώπης

Η προσφορά της E.ON, κορυφαίας εταιρείας ενέργειας της Γερμανίας, για την εξαγορά της βρετανικής ομοειδούς Powergen, αλλά και η αύξηση-έκπληξη της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής, τόνωσαν σημαντικά το αγοραστικό ενδιαφέρον στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

Έτσι, το Λονδίνο με την μετοχή της Powergen πρώτη σε κέρδη είδε τον FTSE 100 να κλείνει στις 5.662 μονάδες με κέρδη 1,1%, ενώ αντίστοιχα στη Φρανκφούρτη η E.ON οδήγησε εκ του ασφαλούς τον DAX 30 στις 5.781,01 μονάδες με άνοδο 1,44%. Το Παρίσι μετέφρασε τον απόηχο της είδησης σε κέρδη 0,8% για τον