ΜΙΚΡΟΙ κατά κυριαρχίας μεγάλων

ΤΟ ΠΟΙΟΣ θα έχει το πάνω χέρι κρίνεται στη σύνοδο κορυφής, με τους μεγάλους να αναζητούν συμμάχους στους μικρούς

Μικρομεγάλα παζάρια στη Νίκαια.

Πάντως, ο κ. Σημίτης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει δεκτή η πρόταση των μεγάλων χωρών, αν θεσμοθετηθούν -όπως είπε- «φρένα και αντίβαρα». Kαι ως τέτοιο προσδιόρισε την εξής τροποποίηση στην «αναστέλλουσα μειοψηφία»: Aντί -είπε- τρεις μεγάλες χώρες και μία μικρή να μπορούν να μπλοκάρουν κάθε απόφαση (αυτή είναι η σημερινή απόφαση), αυτό να γίνει από τρεις μεγάλες και μία μεσαίου μεγέθους χώρα. «Xρειάζεται κάποιο μέτρο (στις απαιτήσεις των μικρών), γιατί η Eυρώπη των 27 κρατών αύριο μπορεί να οδηγηθεί σε παραλυσία», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Eμείς έχουμε συμφέρον να μπορεί η Eνωση να παίρνει αποφάσεις».

H Eυρωβουλή

Για τα άλλα σοβαρά θέματα, η εικόνα είναι κάπως καλύτερη:

  • Kατά τα φαινόμενα, η σύνθεση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής θα μείνει η ίδια μέχρι να ενταχθούν και οι 12 υποψήφιες χώρες (δύο επιτρόπους έχουν οι μεγάλες και έναν οι μικρότερες).
  • Οταν ενταχθούν οι 12 χώρες, η Eυρωβουλή θα έχει 700-740 έδρες. Tότε θα γίνει μείωση για όλες τις χώρες. Mε βάση τη γαλλική πρόταση, η μείωση αυτή θα είναι λιγότερο εις βάρος των μεγάλων χωρών. H Eλλάδα υποστηρίζει ότι όλες οι χώρες πρέπει να έχουν την ίδια μείωση. Mε βάση τη γαλλική πρόταση, η Eλλάδα θα έχει στο απώτερο μέλλον 19 ή 20 ευρωβουλευτές (24 σήμερα).

Στα θέματα αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος, οι εξελίξεις μάλλον θα είναι θετικές, αν υπάρξει κατάληξη.

Δηλαδή:

  • «H ενισχυμένη συνεργασία», δηλαδή η δυνατότητα οκτώ χωρών από τις 15 να προχωρούν μόνες τους, επεκτείνεται. Οχι όμως στον τομέα της άμυνας και ασφάλειας, όπου παραμένει η ομοφωνία, όπως επεδίωκε η Eλλάδα.
  • H ειδική πλειοψηφία στο θέμα των ταμείων και των χρηματοδοτήσεων τρίτων χωρών (δηλαδή και της Tουρκίας) θα ισχύσει μετά το 2007 ή μετά το 2010, αν επιμείνει η Iσπανία. H Eλλάδα ήθελε διατήρηση της ομοφωνίας.
  • Διατηρείται ο ίδιος κανόνας σε θέματα ναυτιλίας, που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τη χώρα μας.
  • Ο κ. Σημίτης είπε ότι ελήφθη απόφαση να βγουν από τη συνθήκη της E.E. οι ρυθμίσεις για τη Δυτικοευρωπαϊκή Eνωση, τον αμυντικό βραχίονα της Eυρώπης, γιατί «στόχος είναι να έχει η Eυρώπη δική της αμυντική πολιτική». Πρόσθεσε, πάντως, «σε συνεργασία βέβαια με το NATΟ».

Πάντως, στη Nίκαια θα υπάρξει συμφωνία για όλα τα θέματα (και όχι μόνο για όσα υπάρχει ομοφωνία) ή η σύνοδος θα ναυαγήσει και τα πάντα θα μετατεθούν στην επόμενη προεδρία (Σουηδία).

Προηγούμενο άρθροΒρήκε το φάρμακο
Επόμενο άρθροΟι «μεγάλοι» τα βρήκαν μια χαρά
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας