Μπήκαμε στην ΟΝΕ και σε τροχιά ανάπτυξης

Eγχώρια πολιτικά και οικονομικά κέντρα σέρνουν το χορό της δυσφήμησης εναντίον μου και κάθε λίγο ζητούν την παραίτησή μου».

Αυτή είναι η βεβαιότητα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, το όνομα του οποίου ενεπλάκη τις τελευταίες μέρες στα σενάρια παραιτήσεων, καρατομήσεων, απομακρύνσεων.

n Παραδέχεται ότι «έχει κλείσει ένας κύκλος προσφοράς μου στην εθνική οικονομία» και αναφέρει ότι «θα πάω όπου μου πει ο Σημίτης, γιατί είμαι στρατιώτης του ΠΑΣΟΚ».

ΕΡ.: Εχετε μια εξήγηση για τη μεγάλη πτώση του Χρηματιστηρίου;

ΑΠ.: Οι αγορές δύσκολα ερμηνεύονται. Πιστεύω όμως ότι τελικώς επιβεβαιώνονται οι πραγματικές τάσεις της οικονομίας και η τάση της ελληνικής είναι θετική…

ΕΡ.: Αυτό πάντως δεν αντανακλάται στη Σοφοκλέους…

ΑΠ.: Σίγουρα όχι. Υπάρχει όντως μια σαφής απόκλιση του Xρηματιστηρίου από την πραγματική τάση της οικονομίας. Στις Βρυξέλλες πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και ο επίτροπος με συνεχάρησαν επειδή η οικονομία μας το 2000, που ήταν έτος διεθνούς κρίσης, αντιστάθηκε επιτυχέστερα από πολλές άλλες ισχυρές οικονομίες. Αρα η τάση της οικονομίας είναι θετική κι αυτό αργά η γρήγορα θα επιβεβαιωθεί και στο Xρηματιστήριο. Φυσικά ουδείς είναι προφήτης με τις αγορές γιατί παρεισφρέουν και άλλοι παράγοντες ψυχολογικοί, συγκυρίες. Ομως υπάρχει και κάτι άλλο: Διαπιστώνω ότι μετά την ένταξή μας στην ΟΝΕ εκδηλώνεται μια προσπάθεια δυσφήμησης της οικονομικής πολιτικής που επηρεάζει αρνητικά το οικονομικό κλίμα και κατ’ επέκταση και το κλίμα στο Xρηματιστήριο.

ΕΡ.: Από ξένα κέντρα εκπορεύεται;

ΑΠ.: Δεν θα το έλεγα. Eξω με συγχαίρουν, εδώ με συκοφαντούν. Αποκλειστικά εγχώρια κέντρα σέρνουν το χορό.

ΕΡ.: Πολιτικά ή οικονομικά;

ΑΠ.: Είναι φανερό ότι τις τελευταίες εβδομάδες, με αφορμή τη συγκυριακή επιδείνωση της οικονομίας και την καχεξία του Xρηματιστηρίου, επιχειρείται μια επίθεση κατά της κυβέρνησης με άξονα την οικονομία. Αυτή η επίθεση, που ενδεχομένως να είναι λογική σ’ ένα κοινοβουλευτικό καθεστώς, στη χώρα μας παίρνει υπερβολικές διαστάσεις και συνοδεύεται από κακοπιστία.

ΕΡ.: Εδώ και μέρες διάφοροι ζητούν να φύγει ο Παπαντωνίου για να ανεβεί το Xρηματιστήριο. Πριν από μέρες κυκλοφόρησε η φήμη ότι υποβάλατε παραίτηση και πάλι ο δείκτης έπεσε. Τι συμβαίνει;

ΑΠ.: Αυτό δείχνει πόσο ανόητο είναι να προσωποποιείται η συμπεριφορά μιας αγοράς. Η αγορά δεν προσωποποιείται! Δεν έχει σχέση ούτε με τον Σημίτη ούτε με τον Παπαντωνίου. Οσο πιο γρήγορα φύγει το Xρηματιστήριο από τα πρωτοσέλιδα και αυτού του τύπου τους σχολιασμούς τόσο ομαλότερη θα είναι η εξέλιξή του.

ΕΡ.: Η κακή πορεία του Xρηματιστηρίου και οι δυσκολίες στην οικονομία οδηγούν κάποιους στην άποψη ότι «φταίει ο Γιάννος».

ΑΠ.: Αλλο πράγμα η κριτική και άλλο η δυσφήμηση μιας πολιτικής. Στα μεγάλα ψέματα οφείλω να απαντήσω με μεγάλες αλήθειες. Πρώτη φορά στην ιστορία μας πάμε για πλεόνασμα. Θα είμαστε στην ομάδα των καλύτερων χωρών στο πεδίο των δημοσιονομικών. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα για δύο δεκαετίες ήταν 1% το χρόνο. Τώρα φτάσαμε στο 4% και θα πάμε στο 5% του χρόνου. Εχουμε πραγματική σύγκλιση και ισχυρή ανάπτυξη. Μετά έχουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές…

ΕΡ.: Καθυστερείτε λένε πολλοί.

ΑΠ.: Πριν από τις εκλογές κάναμε 19 ιδιωτικοποιήσεις. Δεν είναι λίγες. Μετά τις εκλογές εξαγγείλαμε άλλες 16, από τις οποίες τρεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το Δεκέμβριο και άλλες δέκα θα γίνουν στο πρώτο εξάμηνο του 2001. Αρα από πλευράς ρυθμού είμαστε εντάξει. Ομως στην Ελλάδα υπάρχει μια ψύχωση. Την έζησα με τη ματαίωση του πρώτου διαγωνισμού της Ιονικής. Οταν κήρυξα άγονο το διαγωνισμό λόγω κακών προσφορών, ξεσηκώθηκαν όλα τα παπαγαλάκια και ζήτησαν την κεφαλή μου επί πίνακι. Πάλι ζητούσαν να παραιτηθώ, να με απομακρύνει ο Σημίτης και διάφορα άλλα. Yστερα από τέσσερις μήνες έγινε ξανά διαγωνισμός και η Ιονική πουλήθηκε με πολύ καλό τίμημα. Ολα αυτά ως εκ θαύματος ξεχάστηκαν. Κάθε φορά που περνάει ένας μήνας και δεν γίνεται μια ιδιωτικοποίηση, επαναλαμβάνεται το ίδιο σενάριο. Ζητούν να φύγω.

ΕΡ.: Μου λέτε δηλάδη ότι κάποιοι έχουν εσάς στόχο;

ΑΠ.: Κοιτάξτε, μια λογική εξήγηση είναι ότι με χτυπάνε κάποιοι γιατί τους έχω ενοχλήσει. Ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας, είμαι ο ρυθμιστής της οικονομίας. Παίρνω αποφάσεις που θίγουν ορισμένα συμφέροντα. Αρα δεν αποκλείω στα εφτά χρόνια να έχουν μαζευτεί κάποια παράπονα. Θα έλεγα ότι το κύριο δεν είναι αυτό. Το κύριο είναι ότι κάποιοι θέλουν να αμαυρώσουν το μεγάλο επίτευγμα του ΠΑΣΟΚ, την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, που επί της ουσίας είναι σημαντικότερο και από την είσοδό μας στην ΕΟΚ. Και φυσικά θέλουν να χτυπήσουν εμένα που χειρίστηκα εκ των πραγμάτων την υπόθεση αυτή.

ΕΡ.: Πάντως, κριτική ασκείται και για την ποιότητα των αλλαγών…

ΑΠ.: Το ξέρω. Σας λέω ότι οι μετοχοποιήσεις είναι λιγότερες από τις μισές. Οι άλλες είναι είτε πλήρεις ιδιωτικοποιήσεις, Ιονική, Κρήτης, η Ολυμπιακή που θα πουληθεί ολόκληρη είτε στρατηγικές συμμαχίες, όπως στον ΟΤΕ, είτε στρατηγικοί επενδυτές όπως στην ΕΛΒΟ. Δοκιμάζουμε όλες τις συνταγές, ιδιωτικοποίησης που υπάρχουν στα εγχειρίδια. Δεν υπάρχει συνταγή που δεν έχουμε εφαρμόσει. Απλώς κάνουμε αυτό που είναι κατάλληλο σε κάθε περίπτωση. Και σε κάποιες περιπτώσεις η μετοχοποίηση είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα. Ρωτάω, βγήκε κανείς να πει να προχωρήσουμε σε πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ τώρα που η χρηματιστηριακή αξία της είναι ένα κλάσμα της πραγματικής αξίας της; Δηλαδή να δώσουμε τη ΔΕΗ για ένα κομμάτι ψωμί; Να επαναλάβουμε αυτό που πήγε να κάνει ο Μάνος και η Ν.Δ., να δώσουν τον ΟΤΕ αντί πινακίου φακής;

ΕΡ.: Εχουν κυκλοφορήσει σενάρια παραιτήσεώς σας που δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Μήπως πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε το ενδεχόμενο της αποχώρησής σας από το υπουργείο; Αν σας το ζητούσε ο πρωθυπουργός, τι θα κάνατε;

ΑΠ.: Αν μου το ζητήσει ο πρωθυπουργός, θα ανταποκριθώ. Είμαι στρατιώτης του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός ξέρει πολύ καλά ότι θα κάνω ό,τι μου ζητήσει. Και δεν σας κρύβω ότι έχω και πολλά άλλα ενδιαφέροντα έξω από το χώρο της οικονομίας. Εχω κλείσει έναν κύκλο έργου στην εθνική οικονομία. Εξυγίανα τα δημόσια οικονομικά, έβαλα την Ελλάδα σε μια τροχιά ανάπτυξης και πλεονασματικών προϋπολογισμών, υπέγραψα το τρίτο Kοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, μεταρρυθμίστηκε το φορολογικό σύστημα, μπήκαμε στην ΟΝΕ. Σαφώς, λοιπόν, έχω ολοκληρώσει ένα έργο. Αν όμως παραμείνω, έχω ακόμη σημαντικά πράγματα να κάνω: να συνεχίσω τις διαρθρωτικές αλλαγές, να συνεχίσω να μειώνω φόρους. Aλλά όπως και να το κάνουμε ένας κύκλος έχει κλείσει.

ΕΡ.: Σε ποιους τομείς νομίζετε ότι μπορείτε να αποδώσετε;

ΑΠ.: Θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω. Οταν ο πρωθυπουργός κρίνει ότι θα έρθει αυτή η στιγμή, γιατί κανείς υπουργός δεν είναι ισόβιος,θα πράξει όπως αυτός θεωρεί σωστό.

ΕΡ.: Σύντροφοί σας λένε ότι εσείς είστε υπεύθυνος για την αναταραχή περί τα εργασιακά εξαιτίας της πρότασής σας για πολιτική σοκ.

ΑΠ.: Αυτό είναι επίσης μια κακόπιστη κριτική. Εγώ μίλησα για σοκ στις πολιτικές απασχόλησης που είναι κάτι πολύ ευρύτερο για να αναδείξω την οξύτητα του προβλήματος της ανεργίας. Είμαστε η μόνο χώρα στην Ευρώπη που η ανεργία ανεβαίνει, ενώ υπάρχει συνεχής ανάπτυξη. Αυτό πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά. Η μόνη μου παρέμβαση αφορούσε τη μερική απασχόληση και εξακολουθώ να το λέω.

ΕΡ.: Eντοπίζετε και εσείς έλλειμμα συνοχής στην κυβέρνηση;

ΑΠ.: Δεν σας το κρύβω, είναι ένα πρόβλημα. Θεωρώ λάθος να προβάλλονται δημοσίως απόψεις για την κυβερνητική πολιτική όταν μάλιστα αυτές οι απόψεις δεν έχουν διατυπωθεί στα κυβερνητικά όργανα. Εχω παραδείγματα υπουργών που άλλα λένε στα υπουργικά συμβούλια και άλλα λένε μετά έξω. Η κυβέρνηση για να προχωρήσει πρέπει να είναι συμπαγής και ενωμένη.

ΕΡ.: Εξαιτίας αυτών των «φάλτσων» στελέχη προτείνουν τη διαρχία. ΑΠ.: Είμαι καθαρός: Διαρχία σημαίνει διάλυση. Δυστυχώς η Ελλάδα δεν έχει την πολιτική κουλτούρα να δεχτεί τέτοιες μορφές. Διαρχία σημαίνει δύο πόλοι εξουσίας, δύο κέντρα κομματικής και πολιτικής αναφοράς. Για τον ίδιο λόγο δεν θα συμφωνούσα ποτέ με την άποψη να εκλέγεται από το λαό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΕΡ.: Σπεύσατε να προβλέψετε ότι το επαπειλούμενο κόμμα Αβραμόπουλου θα έχει την τύχη που είχαν τα εγχειρήματα Σαμαρά και Τσοβόλα. Κανονικά θα έπρεπε να τον ενθαρρύνετε, εφόσον οι μετρήσεις λένε ότι κυρίως θα πληγεί η Ν.Δ.

ΑΠ.: Εγώ δεν σκέφτομαι έτσι. Πιστεύω ότι η παρεμβολή ενός τέτοιου κόμματος μπορεί να λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για το πολιτικό σύστημα, όταν αυτό το κόμμα δεν έχει σταθερές πολιτικές και ιδεολογικές αναφορές. Θα είναι απλώς ένα κόμμα της μόδας. Αλλο μόδα και άλλο ουσιαστική πολιτική. Ερωτώμενος για τη διαπλοκή ο δήμαρχος είπε «μην λιθοβολείτε τον επιχειρηματικό κόσμο», όμως η διαπλοκή είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Γενικώς σε όλα τα θέματα ο κ. Αβραμόπουλος αποφεύγει να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, για να είναι αρεστός σε όλους. Η δημοφιλία του δεν θα έχει διαχρονικότητα. Mόδα είναι, θα περάσει.

ΕΡ.:Τελικώς, θα το κάνει το κόμμα;

ΑΠ.: Δύσκολο να μην το κάνει…

Προηγούμενο άρθροΝίκη για τίτλο με Βαζέχα
Επόμενο άρθροΕπιταχύνει προετοιμάζοντας την άμυνά του στις επιθέσεις
Avatar
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας