ΑρχικήΟικονομίαΝέα ρύθμιση για κληρονομιά συζύγου

Νέα ρύθμιση για κληρονομιά συζύγου

Το ένα τρίτο της περιουσίας που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου μπορεί να διεκδικήσει ο σύζυγος ατόμου που έχει πεθάνει, αναφέρει απόφαση του υπουργείου Oικονομίας και Oικονομικών, η οποία κοινοποιήθηκε στις υπηρεσίες του υπουργείου.

Συγκεκριμένα:

Kατά το ουσιαστικό δίκαιο (άρθρο 1400 AK), αν ο γάμος λυθεί ή ακυρωθεί και η περιουσία του ενός συζύγου έχει αυξηθεί αφότου τελέστηκε ο γάμος, ο άλλος σύζυγος, εφόσον συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξηση αυτή, δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση μέρους της αύξησης (αποκτήματα γάμου) που προέρχεται από τη δική του συμβολή. Tεκμαίρεται δε ότι η συμβολή αυτή ανέρχεται στο 1/3 της αύξησης, εκτός αν αποδειχθεί διαφορετική ή καμία συμβολή.

Eάν ο γάμος λυθεί με θάνατο του ενός συζύγου, η αξίωση του επιζώντος για συμμετοχή στα αποκτήματα κατευθύνεται κατά των κληρονόμων του θανόντος, καθένας από τους οποίους βαρύνεται με την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής από το ποσοστό της κληρονομικής του μερίδας.

Tο ύψος της αξίωσης πρέπει να καθορίζεται με τελεσίδικη απόφαση πολιτικού δικαστηρίου ή με συμβιβασμό μεταξύ επιζώντος συζύγου και κληρονόμων του θανόντος υποχρέου, άλλως δεν αναγνωρίζεται προς έκπτωση από την κληρονομία.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα ο/η σύζυγος είχε το δικαίωμα να κληρονομήσει το 1/4 της περιουσίας εφόσον υπήρχαν παιδιά και το 1/3 με τους υπόλοιπους συγγενείς.

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Smokin’ Aces (soundtrack)

The Good German (soundtrack)

300 Original Motion Picture Soundtrack

Ghost Rider: Original Motion Picture Soundtrack

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166