Νέα ρύθμιση για κληρονομιά συζύγου

Το ένα τρίτο της περιουσίας που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου μπορεί να διεκδικήσει ο σύζυγος ατόμου που έχει πεθάνει, αναφέρει απόφαση του υπουργείου Oικονομίας και Oικονομικών, η οποία κοινοποιήθηκε στις υπηρεσίες του υπουργείου.

Συγκεκριμένα:

Kατά το ουσιαστικό δίκαιο (άρθρο 1400 AK), αν ο γάμος λυθεί ή ακυρωθεί και η περιουσία του ενός συζύγου έχει αυξηθεί αφότου τελέστηκε ο γάμος, ο άλλος σύζυγος, εφόσον συνέβαλε με οποιονδήποτε τρόπο στην αύξηση αυτή, δικαιούται να απαιτήσει την απόδοση μέρους της αύξησης (αποκτήματα γάμου) που προέρχεται από τη δική του συμβολή. Tεκμαίρεται δε ότι η συμβολή αυτή ανέρχεται στο 1/3 της αύξησης, εκτός αν αποδειχθεί διαφορετική ή καμία συμβολή.

Eάν ο γάμος λυθεί με θάνατο του ενός συζύγου, η αξίωση του επιζώντος για συμμετοχή στα αποκτήματα κατευθύνεται κατά των κληρονόμων του θανόντος, καθένας από τους οποίους βαρύνεται με την εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής από το ποσοστό της κληρονομικής του μερίδας.

Tο ύψος της αξίωσης πρέπει να καθορίζεται με τελεσίδικη απόφαση πολιτικού δικαστηρίου ή με συμβιβασμό μεταξύ επιζώντος συζύγου και κληρονόμων του θανόντος υποχρέου, άλλως δεν αναγνωρίζεται προς έκπτωση από την κληρονομία.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα ο/η σύζυγος είχε το δικαίωμα να κληρονομήσει το 1/4 της περιουσίας εφόσον υπήρχαν παιδιά και το 1/3 με τους υπόλοιπους συγγενείς.

Προηγούμενο άρθροΔαπανηρό αλαλούμ
Επόμενο άρθροΗ Τουρκία εξακολουθεί, παρά τα επαναλαμβανόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα
Κατά γενική ομολογία θεωρούμε ξεγραμμένος ή πιο σωστά αποτυχημένος. Αφού σας συστήθηκα, πάμε παρακάτω. Για εμένα δεν υπάρχουν διλήμματα, γιατί ξέρω τι θέλω και τι αναζητώ στη ζωή μου. Από μικρός έπαψα να συμβιβάζομαι και άρχισα να αγωνίζομαι. Το Μοναδικό μου εργαλείο είναι το γράψιμο και η ουδέτερη σκέψη μου.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας