Νέα ρύθμιση για τα πανωτόκια το Μάρτιο

Οριστική λύση στο πρόβλημα των πανωτοκίων φιλοδοξεί να δώσει η κυβέρνηση, καταθέτοντας εντός του Μαρτίου και σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με 11 βουλευτές όλων των κομμάτων της Βουλής, τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει έναν γύρο συναντήσεων με τις διοικήσεις των τραπεζών και με τους κοινωνικούς φορείς, ώστε το υπουργείο να καταλήξει στην απόφασή του.

Σε ερώτηση για το τι δεν λειτούργησε στην προηγούμενη ρύθμιση, ο κ. Παπαντωνίου ανέφερε ότι η τροπολογία που κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2000, δεν περιελάμβανε και τους δανειολήπτες που είχαν ρυθμίσει παλαιότερα τα χρέη τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό τον όρο ότι δεν πρόκειται να διαγραφούν χρέη που έχουν λογιστικοποιηθεί από τις τράπεζες και έχουν αποτυπωθεί στους ισολογισμούς τους, το ΥΠΕΘΟ εξετάζει δύο ενδεχόμενα:

  1. Να συμπεριληφθούν στις ευνοϊκές διατάξεις της τροπολογίας και όσοι είχαν ρυθμίσει παλαιότερα τις οφειλές τους πληρώνοντας όμως στις δόσεις τους και πανωτόκια. Με την ισχύουσα τροπολογία αυτή η κατηγορία δανειοληπτών δεν μπορούσε να επωφεληθεί από την νέα ρύθμιση
  2. Να υπολογίζεται με διαφορετικό τρόπο η τελική οφειλή. Με την ισχύουσα τροπολογία η βάση υπολογισμού της τελικής οφειλής ήταν το οφειλόμενο ποσό κατά την ημερομηνία της σύμβασης πολλαπλασιαζόμενη επί 2, 3 ή 4. Ωστόσο, η καταγγελία της σύμβασης σε ορισμένες περιπτώσεις καθυστερούσε με αποτέλεσμα το ποσό του κεφαλαίου βάσης να έχει ήδη αυξηθεί σημαντικά. Το ΥΠΕΘΟ εξετάζει το ενδεχόμενο, η βάση υπολογισμού να είναι το αρχικο ποσό του δανείου και η τελική οφειλή να προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό αυτού του ποσού επί κάποιους συντελεστές , που θα καθοριστούν μέσω διαλόγου με τις τράπεζες και τους κοινωνικούς φορείς.

Πάντως σε κάθε περίπτωση αν με τη νέα ρύθμιση το ποσό της οφειλής που προκύπτει είναι χαμηλότερο από αυτό που ενέγραψε στους ισολογισμούς της η τράπεζα, τότε το ποσό της οφειλής δεν θα μειώνεται. Όσο αφορά τους πλειστηριασμούς που διενεργούνται από τις τράπεζες, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι, όσοι συνδέονται με πανωτόκια είναι παράνομοι. «Δυστυχώς υπάρχουν και νομικές υπηρεσίες οι οποίες ερμηνεύουν κάπως διαφορετικά το ποιοι πλειστηριασμοί αφορούν πανωτόκια. Είμαι όμως βέβαιος ότι η ελληνική δικαιοσύνη στην οποία έχω απόλυτη εμπιστοσύνη».

Ανάμεσα στους βουλευτές που επισκέφθηκαν τον κ. Παπαντωνίου ήταν και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει οριστική λύση στο θέμα. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να επιλέξει με ποιους θα πάει, με τις τράπεζες ή τα θύματά τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.