Ντεμπούτο της Αγροτικής Τράπεζας στο ταμπλό

Με ενδιαφέρον αναμένεται η έναρξη διαπραγμάτευσης την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, της μετοχής της Αγροτικής Τράπεζας.

Μέχρι τώρα, η διαδικασία της δημόσιας εγγραφής έχει διαψεύσει όσους εκτιμούσαν ότι η διάθεση των αγρομετόχων θα λειτουργούσε τελικώς ανασταλτικά στη μετοχοποίηση της τράπεζας.

Από την Παρασκευή μένει να αποδειχθεί εάν αυτή η κατηγορία των επενδυτών αγόρασε τις μετοχές για να τις ρευστοποιήσει, αρκούμενη στις σίγουρες αποδόσεις των αγρομετόχων.

Η τιμή εισαγωγής ορίστηκε στα 9,39 ευρώ (3.200 δρχ.), μέσω δημόσιας εγγραφής και ιδιωτικής τοποθέτησης.
Το 26,15% καλύφθηκε από θεσμικούς επενδυτές και το υπόλοιπο 73,85% από ιδιώτες.

Η διοίκηση της τράπεζας είχε προνοήσει για την παροχή κινήτρων διακράτησης των μετοχών (η μη πώληση επί εξάμηνο δίνει το δικαίωμα για δύο νέες μετοχές δωρεάν σε κάθε δέκα παλιές, δηλαδή απόδοση της τάξης του 20%).

Επιπλέον, τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιούνται επαφές με εκπροσώπους μεγάλων χαρτοφυλακίων που έχουν τοποθετηθεί στην ΑΤΕ, με αντικείμενο τη διάγνωση των προθέσεών της σε ότι αφορά την έναρξη της διαπραγμάτευσης, -μεταξύ των οποίων και εκπροσώπους και συνεργάτες στην Ελλάδα μεγάλης γερμανικής τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει διαδικασία «greenshoe» (σταθεροποίησης της τιμής των μετοχών), μέσω 3 εκατ. μετοχών της τράπεζας.

Την ευθύνη για τη διαδικασία που πρώτη φορά εφαρμόζεται στην ελληνική αγορά, έχει ως κύριος συντονιστής, η Εμπορική Τράπεζα.

Την παραμονή της εισαγωγής ένα ενημερωτικό σημείωμα του ΣΜΕΧΑ προς τα μέλη του, στο οποίο αναφερόταν ότι η δημόσια εγγραφή της Αγροτικής Τράπεζας δεν καλύφθηκε, προκάλεσε αναστάτωση στην αγορά. Ύστερα από το θόρυβο που δημιουργήθηκε, ο ΣΜΕΧΑ έσπευσε να αποστείλει νέο ενημερωτικό σημείωμα, από το οποίο είχε πλέον απαληφθεί η σχετική αναφορά, την οποία απέδιδε σε λάθος εκ παραδρομής.

Ο ΣΜΕΧΑ κάλεσε τα μέλη του να μην προβούν σε ανοιχτές εντολές αγοράς και πώλησης κατά τη διάρκεια της προσυνεδρίασης.

Η πορεία της μετοχής της ΑΤΕ, ιδιαίτερα κατά τις τρεις πρώτες συνεδριάσεις, κατά τις οποίες δεν υπάρχει όριο διακύμανσης θα είναι καθοριστικής σημασίας, για το κλίμα στην αγορά, όπως εκτιμούν χρηματιστηριακοί παράγοντες, καθώς είναι η πρώτη μεγάλη εισαγωγή του 2001.