Ξεκινάει η θεραπεία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου

Τη θεραπευτική αγωγή που του πρότειναν τα περισσότερα ογκολογικά κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ξεκινήσει ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το Σάββατο το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος πραγματοποίησε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση στις ΗΠΑ και παρακάθησε σε γεύμα στο ελληνικό εστιατόριο του Μαϊάμι «Μύλος».

Ο ΕΤ βρέθηκε με τον κ. Χριστόδουλο, το γιατρό του κ. Ανδρέα Τζάκη και τους συνοδούς και στενούς συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου στο εστιατόριο που όλη αυτή την περίοδο είχε αναλάβει τη φροντίδα των γευμάτων του Αρχιεπισκόπου με ελληνικά, κατά το πλείστον, εδέσματα.

Το μενού περιελάμβανε ψάρι το οποίο έστειλε αεροπορικώς από τον Παναμά ο επιχειρηματίας κ. Τζανετάκος, στο διαμέρισμα του οποίου φιλοξενείται ο Αρχιεπίσκοπος από τις 18 Αυγούστου.
Με το που έγινε αντιληπτή η άφιξη του κ. Χριστόδουλου, πολλοί από τους Ελληνες, εντός αλλά και εκτός εστιατορίου, έτρεξαν να τον υποδεχτούν. Αλλοι για να ζητήσουν την ευχή του και άλλοι για να του εκφράσουν τη συμπάθειά τους ευχόμενοι να ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές που περνάει και να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Οπως δήλωσαν στον ΕΤ, οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου «Μύλος», οι αδελφοί Κώστας και Χαράλαμπος Γκρίλλιας, έμειναν άφωνοι από αυτό που αντίκρισαν. «Ακούγαμε όλο αυτό τον καιρό πάρα πολλά για την περιπέτειά του, την πορεία της ασθένειάς του αλλά και για την ψυχραιμία και το θάρρος που αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση.

Αυτό όμως που διαπιστώσαμε με τα ίδια μας τα μάτια και την ολιγόλεπτη συζήτηση που είχαμε μαζί του μας κατέπληξε. Η δύναμη του ανθρώπου αυτού είναι κάτι διαφορετικό. Η καρτερικότητα… Το μόνιμο χαμόγελό του, η καλοσύνη, η στωικότητα και η ηρεμία του είναι αξιοθαύμαστη. Είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας».

Παρά την κούραση και την ταλαιπωρία που έχει υποστεί όλες αυτές τις μέρες, ο Αρχιεπίσκοπος δεν αρνήθηκε να συνομιλήσει με όλους όσοι τον πλησίασαν για να του εκφράσουν τις ευχές τους. Σε ερώτηση του ΕΤ πότε εκτιμά ότι θα επιστρέψει, απάντησε: «Εχω και εγώ την ίδια αγωνία, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμένα. Ελπίζω ότι με τη βοήθεια του Θεού όλα θα πάνε καλά και σύντομα θα βρίσκομαι στην πατρίδα».

Την Κυριακή κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στο Ναό της Αγίας Σοφίας στο Μαϊάμι, ο Αρχιεπίσκοπος εκδήλωσε για πρώτη φορά καθαρά την πρόθεσή του: «Ετοιμάζομαι να επιστρέψω στην πατρίδα. Η νοσταλγία με κατατρώει», είπε ο κ. Χριστόδουλος που λίγα λεπτά πριν, κατά τη διάρκεια της Θείας Κοινωνίας, γονάτισε μπροστά στο Ιερό και έκλαψε, προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση στο εκκλησίασμα. Ο ναός ήταν γεμάτος από ομογενείς που είχαν καταφθάσει από πολλά σημεία της Φλόριντα.

Στο γεύμα παρακάθησαν οι μητροπολίτες Καλαβρύτων και Σερρών, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Τάμπα κ. Ανδρέας Ψυχάρης, ο διευθυντής των Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Πυλαρινός, ο διευθυντής του Ραδιοφώνου της Εκκλησίας της Ελλάδας, η γραμματέας της Αρχιεπισκοπής και η πρώην γραμματέας του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιάκωβου.