Ξυπνήστε επιτέλους, κερδίζει έδαφος το ηλεκτρονικό εμπόριο

Χρονιά εξελίξεων για την ελληνική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές το 2008. Οι αυξητικές τάσεις στις αγορές μέσω Διαδικτύου που παρατηρούνται μεταξύ των Ελλήνων καταναλωτών τα τελευταία δύο χρόνια αναμένεται να συνεχιστούν, και γι αυτό όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το Internet ως ένα ακόμη μέσο διανομής των προϊόντων τους.

Ταυτόχρονα, όμως, παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν ελάχιστα επιτυχημένα σχεδόν αποκλειστικά ηλεκτρονικά καταστήματα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το e-shop.gr, το οποίο, όμως, και αυτό διαθέτει περίπου 50 σημεία φυσικής παρουσίας, αν και είναι μικρού μεγέθους και σε περιοχές χαμηλής εμπορικότητας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, οι ελληνικές επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα μέσω του Διαδικτύου ξεπερνούν τις 150, εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα διαθέτει και φυσική παρουσία, η οποία αποτελεί και την κύρια δραστηριότητά της.

Πίνακας περιεχομένων

Προβλέψεις

Η αξία της αγοράς και οι ρυθμοί ανάπτυξής της είναι δύσκολο να υπολογιστούν, όμως, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για ανοδική πορεία. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα e-metrics της AGB Nielsen, το 74,9% των «έμπειρων» Ελλήνων χρηστών Internet αγοράζει online, με τη συντριπτική πλειονότητα (61,3%) να προτιμά τα εγχώρια ηλεκτρονικά καταστήματα. Επιπλέον, ένας από τους βασικούς λόγους που συνδέεται στο Διαδίκτυο πάνω από το 21% των Ελλήνων χρηστών είναι η παραγγελία προϊόντων και υπηρεσιών.

Παράλληλα, τα έσοδα των on line καταστημάτων αυξάνονται. Το e-shop.gr εκτιμά ότι το 2007 οι πωλήσεις θα φθάσουν στα 73 εκατ. ευρώ από 46 εκατ. ευρώ που ήταν το 2006, ενώ γενικότερα και σε άλλες εταιρείες, όπως π.χ. η Πλαίσιο Computers, η αίσθηση είναι ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αρχίσει να εξελίσσεται σε αρκετά σημαντικό κανάλι διανομής.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο γνωστός επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός επεδίωξε να αποκτήσει τον έλεγχο του e-shop.gr. Το ποσοστό συμμετοχής του, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αυτή τη στιγμή στο 35%, το «πρόβλημα», όμως, είναι ότι υπάρχει νομική διαμάχη μεταξύ του κ. Γερμανού και των υπόλοιπων μετόχων η οποία δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί εντός των πρώτων μηνών του 2008. Ο κ. Γερμανός, πάντως, διαθέτει αρκετά σχέδια για τον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου και η αλυσίδα Public μπορεί να μην αποκτήσει εξαιρετικά μεγάλο αριθμό φυσικών καταστημάτων, η διαδικτυακή παρουσία της, όμως, αναμένεται να είναι πολύ δυνατή, καθώς ο στόχος είναι να είναι κοντά στη φιλοσοφία του γνωστού Amazon.com.

Οnline

Θα πρέπει, πάντως, να επισημανθεί ότι δεν είναι όλα ρόδινα στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Μέσα στο 2007, το edirect, μία από τις πιο φιλόδοξες προσπάθειες στον χώρο, σταμάτησε πολύ ξαφνικά τις δραστηριότητές του, ενώ γενικότερα παρατηρείται το φαινόμενο οι περισσότερες εταιρείες που δίνουν έμφαση στο on line κομμάτι να είναι σχετικά μικρού μεγέθους.

Σταδιακά, όμως, οι «μεγάλοι», ιδίως στους τομείς των καταναλωτικών ηλεκτρονικών, των βιβλίων, της ψυχαγωγίας, της πληροφορικής και του τουρισμού, ήτοι τα προϊόντα που οι Έλληνες καταναλωτές αρέσκονται όλο και περισσότερο να αγοράζουν online, αρχίζουν να δίνουν όλο και μεγαλύτερη προσοχή και έμφαση στη διαδικτυακή παρουσία τους.