Οικονομικοί κλυδωνισμοί για τους Έλληνες εφοπλιστές στο Σίτι του Λονδίνου

Οι Έλληνες εφοπλιστές που έχουν το Σίτι του Λονδίνου ως έδρα τους ετοιμάζονται να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης να τροποποιήσει επί τα χείρω το φορολογικό καθεστώς των ξένων που διαμένουν στη Μεγάλη Βρετανία χωρίς να την έχουν δηλώσει ως μόνιμη κατοικία τους (non-domiciled foreigners).

Σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης, οι αλλοδαποί που διαμένουν στη Βρετανία για τουλάχιστον επτά χρόνια θα κληθούν να πληρώσουν έκτακτη ετήσια εισφορά ύψους 30.000 στερλινών (58.000 δολάρια, 40.000 ευρώ) αν θέλουν να συνεχίσουν να υπάγονται στο προνομιακό φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τους ξένους. Αν αρνηθούν να καταβάλουν την εισφορά, θα πληρώνουν τον (υψηλότερο) φόρο που ισχύει στη Βρετανία για τα έσοδα και τα κέρδη τους που προέρχονται από το εξωτερικό.

Οι «non-doms», όπως είναι ευρύτερα γνωστοί, αυτή τη στιγμή, δεν πληρώνουν φόρους στη Βρετανία για τα κέρδη που αποκομίζουν στο εξωτερικό, εκτός κι αν τα «μεταφέρουν» στη Βρετανία.

Η δρομολογούμενη κίνηση έχει ήδη επιπτώσεις. Περίπου εκατό ελληνικές οικογενειακές εφοπλιστικές επιχειρήσεις «τρέχουν» τις διεθνείς δραστηριότητές τους από το Λονδίνο. Οι περισσότεροι είναι εφοπλιστές δεύτερης και τρίτης γενιάς που μέχρι σήμερα «αντιστάθηκαν στον πειρασμό» να μεταφερθούν στην Αθήνα. Οι Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου ελέγχουν περίπου το 20% του ελληνικού εμπορικού στόλου, που είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, σύμφωνα με τους ναυλομεσίτες. Εκτιμάται δε ότι συνεισφέρουν σε ετήσια βάση περί τα 10 δισ. δολ. (7 δισ. ευρώ, 5 δισ. στερλίνες) στον χρηματοοικονομικό κλάδο της Μ. Βρετανίας.

Ο Νίκος Τσάκος, μέλος του Δ.Σ. της Greek Shipping Co-operation Committee (ή απλώς Κομίτι), που εκπροσωπεί το ελληνικό εφοπλιστικό λόμπι, δήλωσε ότι περί τις τριάντα εταιρείες μεταφέρθηκαν από το Λονδίνο στην Αθήνα από το 2000 και μετά, εξαιτίας των ανησυχιών ότι τα κέρδη τους από το εξωτερικό θα φορολογούνταν στη Βρετανία. «Η τελευταία κίνηση θα επιταχύνει τους ρυθμούς της αποχώρησης (σ.σ. από το Σίτι). Κι είναι κρίμα γιατί το Λονδίνο θα χάσει σημαντική τεχνογνωσία όσον αφορά τις υπηρεσίες που συνδέονται με τη ναυτιλία», είπε μεταξύ άλλων.

Οι εφοπλιστές που εδρεύουν τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα εξαρτώνται εν πολλοίς από τις υπηρεσίες βρετανικών ναυλομεσιτικών, ασφαλιστικών και νομικών εταιρειών. Ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων αυτών (των οποίων το ύψος εκτιμάται ότι ανήλθε πέρυσι στα 30 δισ. δολ.) θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Αθήνα.

«Κατά την τελευταία δεκαετία παρατηρούμε μια σταθερή ροή ναυλομεσιτών και εξειδικευμένων δικηγόρων που μετακόμισαν στην Αθήνα, καθώς περισσότεροι εφοπλιστές μετέφεραν εδώ τις δραστηριότητές τους και δημιουργήθηκαν περισσότερες ευκαιρίες», σημείωσε δικηγόρος της Ακτής Μιαούλη. «Περιμένουμε ένα νέο κύμα αφίξεων».

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως όσον αφορά τα σχέδια του Λονδίνου. Αλλά κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πρόσφατα ότι μια μαζική μετακίνηση εξεχόντων εφοπλιστών από το Σίτι στον Πειραιά θα ήταν ευπρόσδεκτη, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται να αναδειχθεί η Ελλάδα ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο. Η ναυτιλία ξεπέρασε πρόσφατα τον τουρισμό ως η βασική πηγή εισροής συναλλάγματος στην Ελλάδα και υπολογίζεται ότι τα επαναπατρισθέντα κέρδη φέτος θα ξεπεράσουν τα 20 δισ. δολ.

Τα στέλεχος της KPMG Ντέιβιντ Κίλσοου δήλωσε ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία στη Μ. Βρετανία, «οι non-doms έχουν και… την πίτα αφάγωτη και τον σκύλο χορτάτο, και μπορούν να φέρνουν αφορολόγητα κέρδη στη Μ. Βρετανία».

Τι λέει η Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως όσον αφορά τα σχέδια του Λονδίνου. Αλλά κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πρόσφατα ότι μία μαζική μετακίνηση εξεχόντων εφοπλιστών από το Σίτι στον Πειραιά θα ήταν ευπρόσδεκτη, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται να αναδειχθεί η Ελλάδα ως διεθνές ναυτιλιακό κέντρο.