Οι Ευρωπαίοι συσκέπτονται και τα Βαλκάνια κοιμούνται

Το «σύνδρομο των Βαλκανίων» τοποθετείται πια στην κορυφή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι εταίροι ξεκινούν, έστω και καθυστερημένα, τη συζήτηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. Ήδη η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, που έχει την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, σε επικοινωνία της με τον κ. Παπανδρέου, υπογράμμισε το ενδιαφέρον της χώρας της γι΄ αυτό το θέμα, το οποίο θα αποτελέσει βασικό αντικείμενο συζήτησης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΄Ενωσης, στις 22 Ιανουαρίου.

Στόχος των εταίρων, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, είναι να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός, έτσι ώστε τα κράτη μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα από κοινού. Η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Ελισάβετ Παπαζώη έχει αναλάβει να επεξεργαστεί ιδέες και προτάσεις που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά στην συζήτηση με τους ευρωπαίους εταίρους.

Η συγκρότηση μιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της ΕΕ, η οποία θα μελετήσει τα δεδομένα στην περιοχή, και η εκταμίευση κοινοτικών πόρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι δύο από τις προτάσεις που θα καταθέσει η Αθήνα στην επικείμενη συζήτηση. Η κυρία Παπαζώη, αύριο Τρίτη έχει προγραμματίσει να λάβει μέρος σε σύσκεψη παραγόντων του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου θα γίνει μια προσπάθεια αποτίμησης των μελετών που έχουν γίνει μέχρι τώρα γύρω από το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της περιοχής εξ αιτίας των βομβαρδισμών κατά την διάρκεια της επίθεσης του ΝΑΤΟ εναντίον της Σερβίας. Η αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις της υπογράμμισε ότι αν, από την έρευνα που θα ξεκινήσει προκύψει πρόβλημα, τότε καμία χώρα δεν πρόκειται να αφήσει εκεί τις δυνάμεις της.

Παράγοντες του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούν ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή της εξέλιξης ενός τεράστιου ζητήματος, το οποίο αναμένεται να έχει πολλές και μεγάλες πολιτικές παρενέργειες σε πολλές χώρες μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών αφού σημείωσε ότι η Ελλάδα είχε ταχθεί κατά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, χρησιμοποιώντας και το επιχείρημα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και ΄Αμυνας, τονίζοντας ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ήταν σε καμία περίπτωση αντίθετος με την αποστολή ελληνικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Κόσοβο.

Σωρεία ερωτήσεων και στην ελληνική Βουλή

Ευθύνες στον Κώστα Σημίτη, διότι «προσυπόγραψε την απόφαση του ΝΑΤΟ για τη χρήση όπλων επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία» επιρρίπτει με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ενώ την ίδια ώρα κατατίθενται σωρεία επερωτήσεων για το ίδιο θέμα από βουλευτές όλων των κομμάτων. Ο κ. Κωνσταντόπουλος ρωτά τον πρωθυπουργό «γιατί δεν ενημέρωσε τον ελληνικό λαό, αμέσως, από την άνοιξη του 1999 τουλάχιστον, για τους υπαρκτούς κινδύνους, αλλά αποφάσισε, αποκρύπτοντας την αλήθεια, αποστολή δυνάμεων στην περιοχή».

Ανάλογες επερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς κατέθεσαν: από το ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Κρητικός (για την περισυλλογή από το ΝΑΤΟ των επιβλαβών υπολειμμάτων των βομβαρδισμών), από τη ΝΔ ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος (για τη μετεγγραφή των ελλήνων φοιτητών της Γιουγκοσλαβίας) και από το ΚΚΕ ο Ορέστης Κολοζώφ (για τον πλήρη ιατρικό έλεγχο των ελλήνων στρατιωτών στη Γιουγκοσλαβία).

Επιστολή Έβερτ προς Κακλαμάνη

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Έβερτ, ζητά με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Α. Κακλαμάνη, τη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, προκειμένου οι αρμόδιοι υπουργοί Α. Τσοχατζόπουλος, Κ. Λαλιώτης και Γ. Παπανδρέου «να διατυπώσουν τις απόψεις τους επί του συνδρόμου των Βαλκανίων». Επίσης προτείνει να μεταβούν βουλευτές στη Γιουγκοσλαβία και να επισκεφθούν τους εκεί έλληνες στρατιώτες και φοιτητές.