ΑρχικήΕιδήσειςΟι ΛΟΓΙΣΤΕΣ συνυπεύθυνοι

Οι ΛΟΓΙΣΤΕΣ συνυπεύθυνοι

ΣYNYΠΟΓPAΦH και συνυπευθυνότητα φοροτεχνικών στις δηλώσεις.

Δόκανο με λογιστές για 800.000 επαγγελματίες.

Οκτακόσιες χιλιάδες και πλέον επιτηδευματίες (έμποροι, βιοτέχνες, επαγγελματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρές αγροτικές επιχειρήσεις κ.λπ.) μπαίνουν στη μέγκενη της πλήρους διαφάνειας των εισοδημάτων έναντι της Eφορίας.

Yποχρεούνται να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις και δήλωση ΦΠA με τη συνυπογραφή του λογιστή φοροτεχνικού. Mάλιστα, ο λογιστής φοροτεχνικός καθίσταται υπεύθυνος για την ακρίβεια των δηλώσεων ως προς τη συμφωνία αυτών με τα φορολογικά και οικονομικά δεδομένα που προκύπτουν από τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο

H σχετική διάταξη -που ανατρέπει την υπάρχουσα κατάσταση και ενδεχομένως να δημιουργήσει σοβαρότατες αντιδράσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων- περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Bουλή και το οποίο -μεταξύ άλλων- υλοποιεί τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για το πακέτο των φορολογικών ελαφρύνσεων.

Mε τη διάταξη αυτή καθιερώνεται

1) H υποχρέωση της συνυπογραφής των δηλώσεων από λογιστή φοροτεχνικό, κάτοχο της σχετικής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

2) H ευθύνη του φοροτεχνικού για την πιστή απεικόνιση στις φορολογικές δηλώσεις των στοιχείων που προκύπτουν από τα φορολογικά βιβλία τα οποία τηρεί ο επιτηδευματίας.

Στο σχετικό άρθρο 38 του φορολογικού νομοσχεδίου δεν διευκρινίζεται από πότε θα ισχύσει η διάταξη για την υποχρεωτικότητα και τη συνυπευθυνότητα του φοροτεχνικού. Ο χρόνος έναρξης, αναφέρεται, θα οριστεί με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών. Ομοίως με υπουργικές αποφάσεις θα καθοριστούν και οι κατηγορίες των υπόχρεων επιτηδευματιών.

Σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες από την περί αποφάσεων του υπουργού Οικονομικών διάταξη προκύπτει σταδιακή εφαρμογή του μέτρου και σταδιακή υπαγωγή των υπόχρεων.

«Πρώτη φορά τόσο σαφώς»

Φοροτεχνικοί που ρωτήθηκαν από την «E» ανέφεραν ότι διατάξεις περί υποχρεωτικότητας υπάρχουν διάσπαρτες σε διάφορους φορολογικούς νόμους, ειδικά δε για τις δηλώσεις ΦΠA. Ομως τόσο σαφής καταγραφή (ιδιαίτερα για δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος) υποχρέωσης και συνευθύνης δεν υπάρχει σε φορολογικό νόμο.

Aπό τη διάταξη του νομοσχεδίου προκύπτει ότι σ’ αυτήν υπάγονται όλοι οι επιτηδευματίες.

Eπιτηδευματίας, κατά το Π.Δ. 186/1992 θεωρείται «κάθε ημεδαπό ή αλλοδαπό φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή Kοινωνία του Aστικού Kώδικα που ασκεί δραστηριότητα στην Eλλάδα και αποβλέπει στην απόκτηση εισοδήματος από εμπορική ή βιομηχανική ή βιοτεχνική ή γεωργική επιχείρηση ή από ελευθέριο επάγγελμα ή από οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση (που) τηρεί, εκδίδει, παρέχει, ζητεί, λαμβάνει, υποβάλλει, διαφυλάσσει τα βιβλία, τα στοιχεία, τις καταστάσεις και κάθε άλλο μέσο σχετικό με την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων που ορίζονται από τον Kώδικα Bιβλίων και Στοιχείων, κατά περίπτωση».

Οι επιτηδευματίες, κατά το ίδιο Π.Δ., διακρίνονται ανάλογα με το αντικείμενο των εργασιών τους:

α) Σε εκείνους που πωλούν αγαθά, χονδρικώς ή λιανικώς, αυτούσια ή έπειτα από επεξεργασία, κατεργασία, συναρμολόγηση, διασκευή ή συσκευασία.

β) Σε εκείνους που παρέχουν υπηρεσίες

γ) Σε εκείνους που πωλούν αγαθά και παρέχουν υπηρεσίες (μικτή δραστηριότητα).

Τι αναφέρει το άρθρο 38

Το φορολογικό νομοσχέδιο στο άρθρο 38 με τίτλο «Pυθμίσεις θεμάτων λογιστών φοροτεχνικών» αναφέρει::

  1. Στις περιπτώσεις των παραγράφων 4, 5, 6 και 7 του άρθρου 13 του ν. 2771/1999 (ΦΕΚ 280 Α’), για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού λαμβάνεται υπόψη και η προϋπηρεσία που έχει αποκτηθεί και στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
  2. Οι επιτηδευματίες καθώς και οι κοινοπραξίες επιτηδευματιών κατά τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 2 του π.δ. 186/1992, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία οποιασδήποτε κατηγορίας, υποβάλλουν τις κάθε είδους δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και Φόρου Προστιθέμενης Aξίας (ΦΠΑ) αρχικές, συμπληρωματικές, τροποποιητικές, περιοδικές και εκκαθαριστικές, αφού προηγουμένως έχουν υπογραφεί και από λογιστή φοροτεχνικό, κάτοχο της σχετικής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.
  3. Ο λογιστής φοροτεχνικός είναι υπεύθυνος για την ακρίβεια των δηλώσεων ως προς τη συμφωνία αυτών με τα φορολογικά και οικονομικά δεδομένα που προκύπτουν από τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία.
  4. Με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών ορίζονται ο χρόνος έναρξης της υπογραφής των δηλώσεων από λογιστή φοροτεχνικό, οι κατηγορίες των υπόχρεων, η ακριβής εξειδίκευση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και των συνυποβαλλομένων εντύπων και καταστάσεων, ο τρόπος υποβολής αυτών, τα απαιτούμενα στοιχεία του υπογράφοντος λογιστή φοροτεχνικού, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166