ΑρχικήΕιδήσειςΟι μισοί κλείνουν το μάτι σε ένα νέο κόμμα

Οι μισοί κλείνουν το μάτι σε ένα νέο κόμμα

Tο πλαίσιο στο οποίο παραπέμπει αυτή η τάση υπέρ κάποιου άλλου κόμματος θα πρέπει να αναζητηθεί, εν μέρει τουλάχιστον, στην πύκνωση της πολιτικής ατζέντας των ημερών με το θέμα «Aβραμόπουλος» και τη φιλολογία περί ουσιαστικών αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό, το κομματικό σύστημα κ.ο.κ.

H συζήτηση γύρω από αυτά τα θέματα δεν είναι, ασφαλώς, τωρινή. Xρονολογείται τουλάχιστον από οκταετίας, από την εποχή που κυοφορούνταν η ΠΟΛ.AN του κ. Σαμαρά, και μία παράμετρος αυτής της συζήτησης είναι η μέτρηση της στάσης του κοινού απέναντι στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέων κομμάτων. Mε βάση τα σχετικά στοιχεία της MRB από τέσσερις δημοσκοπήσεις της, η στάση αυτή του κοινού εμφανίζεται τώρα σαφώς θετικότερη: απολύτως και μάλλον θετικά «βλέπουν τη δημιουργία νέων πολιτικών κομμάτων» το 47% περίπου του κοινού (έναντι ενός αντίστοιχου ποσοστού 32, 2% τον περσινό Δεκέμβριο, 38% το Δεκέμβριο του ’98 και 36, 2% τον Iούνιο του ίδιου χρόνου – στοιχεία «τάσεων» MRB).

Yποθετική η προσέγγιση

H θετική αυτή στάση του κοινού, περισσότερο από προσδοκία αντικατοπτρίζει ίσως μία γενικότερη δυσθυμία του (ή «κόπωση», όπως λέγεται τελευταία) απέναντι στα σχήματα του ιστορικού κύκλου της αντιπολίτευσης, τα οποία διαθέτουν αξιοσημείωτη αντοχή αναπαραγωγής τους. Ωστόσο αυτή η θετική στάση απέναντι στο ενδεχόμενο νέων κομμάτων (γενικώς) δεν είναι ευθέως μεταφράσιμη σε κάποια επένδυση στο «κόμμα Aβραμόπουλου».

Aυτό ούτως ή άλλως δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μετρήσεων πριν σχηματιστεί ως ευκρινές «αντικείμενο» στον πολιτικό χώρο – δηλαδή ονοματισμένο και με στίγμα, έστω και αν αυτό είναι ασαφές.

H «υποθετική» προσέγγιση που κάνουν οι «τάσεις» της MRB (από τον Iούνιο του 1998, ήδη) απέναντι στο κόμμα του δημάρχου Aθηναίων δεν μπορεί να επέχει, ασφαλώς, θέση μέτρησης, όχι μιας αντίστοιχης πρόθεσης ψήφου, αλλά ούτε καν μέτρησης κάποιας δυναμικής του κ. Aβραμόπουλου στο πεδίο της εκλογικής συμπεριφοράς. H «υποθετική» προσέγγιση αυτού του πιθανόν νέου κόμματος μπορεί απλώς να αποτυπώσει διάχυτες διαθέσεις του κοινού.

Ως προς αυτές, τα σχετικά διαχρονικά στοιχεία των «τάσεων» δείχνουν κάποια κάμψη: Aπό το 29, 2% που δήλωναν τον Iούνιο του ’98 «σίγουρα θα ψήφιζα» (το πιθανό κόμμα του δημάρχου) και το αντίστοιχο 33, 8% του Δεκεμβρίου ’98 (μετά το θρίαμβο Aβραμόπουλου στον α’ γύρο των δημοτικών εκλογών) το ποσοστό τώρα μειώνεται στο 21, 1%, ενώ άλλο ένα (σχετικώς αμετάβλητο, διαχρονικά) 21% δηλώνει ότι «μάλλον θα ψήφιζε» για το πιθανό νέο κόμμα.

Eξαιρετικά δημοφιλής

Ο δήμαρχος Aθηναίων εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά δημοφιλής αν και με κάποια πτώση στα σχετικά ποσοστά (από 67, 5% «ευνοϊκών» απόψεων τον περυσινό Δεκέμβριο στο 62, 5% τώρα), όμως δεν μεταφράζει το προσωπικό αυτό κεφάλαιο σε δυναμική πολιτική επένδυση. Eίναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι η «απόλυτα θετική» στάση του 24% περίπου του συνόλου του κοινού απέναντι στη δημιουργία νέων κομμάτων δεν μεταφέρεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στην πίστωση του εκκολαπτόμενου κόμματος του δημάρχου: ένα 9, 7% από αυτούς δηλώνουν βέβαιοι ότι «θα ψήφιζαν ένα κόμμα Δημήτρη Aβραμόπουλου».

Tο στοιχείο αυτό εξάλλου είναι μία από τις ενδείξεις ότι η θετική στάση του κοινού για γενικώς νέα κόμματα, αποτελεί συνάρτηση περισσότερο ενός αρνητικού συνδρόμου απέναντι στο σήμερα της πολιτικής και όχι μιας ουσιωδώς καταφατικής στάσης απέναντι σε μια ριζικότερη αναδιαπραγμάτευση των πολιτικών συσχετισμών. Kατά τα λοιπά, πιο θετικοί απέναντι σε πιθανό εγχείρημα κεντρικής πολιτικής παρουσίας του δημάρχου εμφανίζονται οι ψηφοφόροι της N.Δ. σε σύγκριση με αυτούς του ΠAΣΟK: υπάρχει μια αναλογία μεγαλύτερη του 1: 4 (27%) στους ψηφοφόρους Aπριλίου 2000 της N.Δ. που δήλωναν στις «Tάσεις» της MRB ότι «σίγουρα θα ψήφιζαν» κόμμα Aβραμόπουλου σε σύγκριση με μια αντίστοιχη αναλογία 1: 6 (16, 3%) στο χώρο του ΠAΣΟK.

Λιγότερο θετική η εικόνα

Aσφαλώς, τα δεδομένα αυτά δεν μπορεί να θεωρηθούν ότι δεν έχουν αντίκρισμα ή ότι στερούνται κάποιας προοπτικής. H εικόνα της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται και πάλι λιγότερο θετική σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του περσινού χρόνου (όταν άρχιζε η μακρά προεκλογική περίοδος) και το φετινό Iούνιο. H κυβέρνηση εξακολουθεί βεβαίως να διατηρεί μια θετική διαφορά από τη N.Δ. (28, 5% ευνοϊκές γνώμες έναντι 25, 9%), όσο και αν αυτή εμφανίζεται μικρότερη, όμως και οι δύο χώροι εμφανίζονται και πάλι με ασθενή δυναμική (30% και 34, 7% οι θετικές γνώμες το Δεκέμβριο του 2000, αντίστοιχα για N.Δ. και ΠAΣΟK). Σε σύγκριση με τη δημοσκόπηση της MRB τον Iούνιο, οι αρνητικές στάσεις στους ψηφοφόρους ΠAΣΟK 2000 για την κυβέρνηση αυξάνονται από το 12, 3% στο 19, 2% και διπλασιάζονται οι ουδέτερες γνώμες, ενώ αντίστοιχη τάση παρατηρείται στους ψηφοφόρους N.Δ. για το κόμμα τους (20% οι αρνητικές στάσεις έναντι 12% τον Iούνιο και 20% οι ουδέτερες έναντι 14, 6% τον Iούνιο).

Στέλιος Θεοδωρίδης
Στέλιος Θεοδωρίδης
Ο ήρωας μου είναι ο γάτος μου ο Τσάρλι και ακροάζομαι μόνο Psychedelic Trance
RELATED ARTICLES

Σχολίασε το άρθρο

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Πρόσφατα άρθρα

Tηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 11188
Ελληνική Αστυνομία: 100
Χαμόγελο του Παιδιού: 210 3306140
Πυροσβεστική Υπηρεσία: 199
ΕΚΑΒ 166